Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Samodzielność - Na co można zarabiać pieniądze dzisiaj?

Napisany przez Gudrune
Już od jakiegoś czasu zastanawiam się, co robić po studiach. Doszedłem do wniosku, że nie widzę siebie jako pracownika na etacie! Jednak brakuje mi (jeszcze) pomysłów...najbardziej sensownym rozwiązaniem byłoby oczywiście mieć „monopolowy pomysł”, co jest jednak trudne na tak nasyconym rynku. Dlatego moje pytanie brzmi: Które dziedziny przynoszą największe zyski? Co zawsze jest potrzebne? Po prostu wrzucam kilka pomysłów na stół
pozdrowienia

Napisany przez Zaphod
Zacząłbym od pytań takich jak:
Co studiujesz? Czy chcesz pozostać w tej dziedzinie czy jesteś elastyczny? W jakiej dziedzinie jesteś najlepszy? (Technika, ekonomia, socjologia, ...) Gdzie widzisz siebie w przyszłości? i tak dalej.

Bez tych informacji (przynajmniej w przybliżeniu) podawanie różnych sugestii prawdopodobnie Ci nie pomoże

Napisany przez marcelb
To wszystko w sumie zawsze sprowadza się do tego samego. Ludzie chcą zarabiać dużo pieniędzy przy jak najmniejszej pracy, a pomysły na to, jak to zrobić, najlepiej serwować innym na tacy

W internecie można zarabiać pieniądze w dość wielu dziedzinach. Jednak trzeba mieć pojęcie o danej dziedzinie, być może umieć programować strony internetowe i wiedzieć, jak działa SEO.

Ale skoro nie wiemy, czego potrafisz/studiujesz, możemy rzucać różnymi pomysłami, które w ogóle do Ciebie nie pasują...

Napisany przez Zaphod

Jednakże powinno się mieć pojęcie na dany temat,

Powiedziałbym, że jest to podstawowy warunek w każdej dziedzinie. Bez względu na to, gdzie i czy jest się zatrudnionym czy pracuje się na własny rachunek.

Napisany przez brainy
Pracować pół dnia i zarabiać podwójnie?

Wtedy praca lekarza pasuje całkiem nieźle.

Nawet jeśli nie idzie tak dobrze, wszyscy mają przynajmniej 120 000 EUR.

Bycie zatrudnionym jako pilot Lufthansy jest prawdopodobnie wyjątkowe. Zarobek 180 000 EUR to o 50% więcej niż zarobek pilota SWISS (który rzeczywiście nie jest krajem o niskich zarobkach). A przejść na emeryturę w wieku 52 lat? Z wykształceniem na poziomie niecałych 3 lat, zawód jest również szybko osiągalny. Dla lekarza, nauka po prostu trwa za długo.

Poważnie, zarabianie pieniędzy jako samodzielny przedsiębiorca jest trudniejsze niż w przypadku zatrudnienia, chyba że masz system państwowy, który cię chroni, tak jak w przypadku lekarza.

A jeśli obronne związki zawodowe cię chronią, możesz zarobić jeszcze więcej: Pracuj w fabryce VW. 29-godzinny tydzień pracy, 30 dni urlopu i na pewno ponad 5 000 EUR miesięcznie. Na terenie fabryki na pewno nie będziesz potrzebował prawa jazdy. A na pewno nie wymagany jest ani dyplom szkoły średniej. Zdobycie zarobków na poziomie pracownika VW jest dla absolwenta studiów dużym wyzwaniem.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przepracowałem 17 lat wewnętrznie w banku z wykształceniem i od 2008 roku jestem samozatrudniony. Moim osobistym zdaniem jest, że każdy absolwent, który chce być samozatrudniony i jeszcze NIE ma żadnego rewelacyjnego pomysłu, powinien najpierw podjąć jakąkolwiek pracę na etacie, aby poczuć atmosferę zawodową i zrozumieć obsługę klienta. Najgorsze są studenci zarządzania, którzy nigdy nie pracowali, a potem myślą, że od pierwszego dnia są menedżerami i wiedzą wszystko lepiej. Przepraszam, to moje własne doświadczenie. Kto pisze, że wszyscy mają przynajmniej 120 tys. EUR? Naprawdę wierzycie, że wszyscy samozatrudnieni zarabiają przynajmniej 10 tys. EUR miesięcznie poprzez swoją ścieżkę zawodową? @Gudrune, rynek nigdy nie jest nasycony. Widzisz po prostu las, a nie drzewa. Jeśli chodzi o godziny pracy, to polecam każdemu zainteresowanemu samozatrudnieniem sprawdzenie, czy jest gotów pracować od samego początku 12 godzin dziennie.

Napisany przez finanzhai81
Tak więc zarabiam pieniądze online i mogę dzięki nim żyć

Napisany przez brainy

Kto pisze TEUR 120, wszyscy mają przynajmniej?

Mowa była o samodzielnych lekarzach z kontraktami NFZ.

Średnio 14 TEUR miesięcznie!

Wzrost honorarium: lekarze zarabiają prawie 14 000 euro miesięcznie - Polityka gospodarcza - FAZ

Uregulowana bieda po prostu. Ważne, że uregulowane.

Napisany przez Espresso
Taką myśl musisz mieć już sam. Każdy, kto ma super pomysł, będzie go realizować samodzielnie, zamiast pisać go tutaj na forum! Weź problem ze swojego codziennego życia, na który jeszcze nie ma rozwiązania, i połącz go najlepiej ze swoimi studiami, umiejętnościami i zainteresowaniami. Takie pomysły stają się rzeczywiście wartościowe tylko wtedy, gdy się w nie zaangażujemy i nad nimi pracujemy!

Napisany przez Reinhardt78
No cóż, genialnego pomysłu nie dostaniesz od nas. Polecam najpierw trochę popracować, żebyś wiedział, jak to jest. Pracowanie jest jednak czymś innym niż studiowanie.

Napisany przez sebastian-k
Bezpośrednio po studiach bez żadnego pomysłu na własną działalność, powiedziałbym, że znaki są korzystne dla kolejnej upadłej-agencji.

Bez doświadczenia zawodowego, moim zdaniem, trudno odnieść sukces jako freelancer w IT, agent ubezpieczeniowy, serwisant komputerowy czy w innej branży. Bez odpowiednich kwalifikacji fachowych i społecznych nie da się tego sensownie pogodzić.

I, nie jest to żart, tytuł i treść wątku pozwalają mi podejrzewać, że brakuje zarówno jednego, jak i drugiego.

Napisany przez AlexVergleicht
Nie uważam, że zbieranie doświadczeń w zatrudnieniu jest złe. Jeśli masz przełomowy pomysł na produkt lub usługę, oczywiście możesz spróbować swoich sił w prowadzeniu własnej działalności zaraz po studiach. Jeśli jednak szukasz pomysłów tutaj w forum, droga do samozatrudnienia może być dla Ciebie bardzo długa, i to mówię zupełnie serio.

Nikt raczej nie zdradzi Ci super pomysłu, od którego możesz zacząć.

Mimo to życzę Ci dużo powodzenia w poszukiwaniach pomysłów.

Napisany przez Gabriel
Nie widzę siebie w zatrudnieniu brzmi bardziej jak: Nie chcę się dostosowywać i chcę być własnym szefem. Niestety, jest to trochę naiwne, dlatego zdecydowanie zalecam najpierw zdobyć odpowiednie doświadczenie zawodowe!

Napisany przez Zaphod

Uważam, że to nie jest złe zacząć od zbierania doświadczenia w zatrudnieniu na etacie.

Tak, też tak sądzę. Szczególnie w małych firmach jako pracownik szybko zauważa się, z czym szefowie mają do czynienia i co wszystko obejmuje bycie szefem. Wtedy ma się jeszcze raz okazję zastanowić, czy naprawdę się tego chce.

Napisany przez Gabriel
Ja bym po prostu powiedział, że dziś można zarabiać pieniądze na wszystkim, zwłaszcza w internecie. Ale zawsze będą potrzebni lekarze, specjaliści prawa czy biura budowlane. Dzisiaj nie można wymyślić absolutnie super mega pomysłu, ponieważ praktycznie wszystko już istnieje. Są nawet ludzie, którzy zajmują się czyszczeniem klocków Lego i zarabiają na życie.

Napisany przez Knarf
Jak już wspomniałem, można zarabiać na wszystkim.
Jako osoba samozatrudniona, moim zdaniem w Internecie potrzebna jest tylko wytrwałość..

Więc jeśli po 2-3 miesiącach nadal nie działa, a zarobki oscylują tylko w kilku euro, trzeba się z tym pogodzić..

Mi zajęło to prawie 3 lata.. Teraz mogę się odprężyć i nadal zarabiam 2-3 tys. miesięcznie bez żadnych dodatkowych działań (oczywiście, czego nie robię..).

Napisany przez 6Bankkaufmann

Absolutnie super mega pomysłów nie da się dzisiaj wymyślić, ponieważ praktycznie wszystko już istnieje.

Na szczęście nie jest tak. Ponieważ zawsze pojawiają się nowe rzeczy. Kto na przykład 10 lat temu przewidziałby, że pojawi się okulary Googlea czy że będzie można odczytywać e-maile zegarkiem na nadgarstku? Moje osobiste zdanie na ten temat jest nieistotne, jednak wynalazków będzie zawsze przybywać.
Są też dobre pomysły, jak można z internetu zdobywać pieniądze w sposób zrównoważony.

Napisany przez Suxxess
Niektóre pomysły można przewidzieć, na przykład zegarek inteligentny mógłby pojawić się już 10 lat temu, gdyby producenci mieli już kontrolę nad ogólnym rozmiarem i wielkością baterii.

Ośmielę się wyjść poza ramy i przepowiem, że udział samochodów elektrycznych będzie rosł. A później możliwe będzie ponowne ładowanie tych samochodów poprzez indukcję przez nawierzchnię drogową. (Dzięki temu można znacznie zmniejszyć wymaganą pojemność baterii w każdym pojeździe.) Następnie możemy mieć tyle taniej lub darmowej energii, że byłoby możliwe przeniesienie technologii Transrapid na ulice. (To znaczy, że nasze samochody samochody autonomiczne mogłyby unosic się nad ulicami za pomocą pola elektromagnetycznego.)

Problem z energią mógłby być już rozwiązany przez reaktor termojądrowy. Ale jak można dziś na tym zarobić, nie mam pojęcia.

Witajcie w przyszłości. Jest też możliwe, że tę koncepcję połączy się z próżnią. Wtedy tarcie byłoby praktycznie zerowe, a przeciwnikiem byłaby tylko siła ciężkości. Z pewnością byłby to ogromny wysiłek budowlany, ale może to właśnie będzie przyszłość, chyba że gdzieś po drodze zapomniałem o jakimś prawie fizycznym.

Napisany przez Cashflowclub MD
Cześć Gudrune, Twoje myśli bardzo przypominają mi moje z czasów studiów sprzed 20 lat

Tajemnica sukcesu własnego przedsiębiorstwa polega na znalezieniu działalności, za którą otrzymujesz wynagrodzenie za wykonaną pracę, a nie takiej, w której wymieniasz swoją czas na pieniądze (czyli praca). Ponieważ twój czas również musi być ograniczony (do 24 godzin na dobę i 365 dni w roku), więc także twoje dochody są ograniczone!

Najprostsze jest to w sprzedaży, gdzie w ciągu dnia sprzedajesz 100 produktów, za każdy z nich otrzymując prowizję w wysokości 100€, co jest znacznie bardziej realistyczne niż praca, w której pracujesz 100 godzin dziennie za stawkę godzinową 100€

Szczególnie w dobie internetu, bardzo łatwo jest zarabiać pieniądze w sprzedaży, nawet bez aktywnego działania! Bowiem zautomatyzowana strona sprzedażowa przynosi stale dochody bez konieczności dalszego wkładu pracy, gdy tylko zostanie ukończona. W razie potrzeby należy jedynie regularnie przyciągać odwiedzających, co może być zrobione w kilka minut/godzin dziennie/tygodniowo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata