Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Samodzielna praca i darowizna usług przy zakupie domu

Napisany przez klimcu
Cześć wszystkim,

moja żona i ja chcemy kupić Dom, który kosztuje 186 000€, po czym planujemy przeprowadzić rozbudowę i modernizację, które są szacowane na dodatkowe 159 000€ (według szacunku kosztów architekta). Mamy jednak korzyść, ponieważ teściowie prowadzą firmę budowlaną (lecz nie w Niemczech), która pokryje wszystkie koszty robocizny oraz dodatkowo zapłaci za kompletne prace związane z termoizolacją, tynkowaniem itp. Łącznie jest to około 90 000€, z czego same termoizolacja kosztuje około 30 000€.

Teraz moje pytanie - jak powinienem udokumentować te świadczenia wobec banku, przynajmniej w przypadku termoizolacji, skoro resztę udokumentuję jako wkład własny? Czy powinno to być w formie darowizny? Czy może wystarczy nieformalne oświadczenie teścia, że pokryje on koszty?

Z góry dziękuję za pomoc!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ja bym to zrobił w ten sposób, że po zrealizowaniu każdej usługi budowlanej należy potwierdzić architektowi, że praca została wykonana i że praca na obiekcie została kontynuowana. W przeciwnym razie mogą pojawić się problemy.

Napisany przez klimcu
Okay, dziękuję najpierw,
więc bank poprosił mnie o zestawienie materiałów i wynagrodzeń za każdy zleceniodawcę od architekta-
Tam również wskazano zaoszczędzone koszty z tytułu wynagrodzeń.

W zasadzie interesuje mnie tylko izolacja, ponieważ bank chce mieć również dowód na ten punkt (tak mi się wydaje).

Pozdrowienia

Klima

Napisany przez NaTwoim13
W jakim banku zostało złożone finansowanie?

Czy wkłady własne i prace związane z branżą zostały uwzględnione/wycenione na 100% jako podnoszące wartość?

Napisany przez klimcu
To jest firma PSD Nürnberg, która to przetwarza. Więc nie uwzględnili wszystkiego jako wartości zwiększającej, myślę że tylko w 67%.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, jakie warunki otrzymali Państwo?

Pytam, ponieważ podejmowane przez Państwa działania mają być wart 100% - przynajmniej tak to zrozumiałem i powinno to się odzwierciedlać, przynajmniej w warunkach.

Napisany przez klimcu
Również 192000€ w wysokości 2,63%
i 75000€ w wysokości 1,0% z Kfw

Całkowite koszty według banku to 365000€

Napisany przez klimcu
W zasadzie cały Dom jest remontowany i rozbudowywany (przedpokój), co prowadzi do uzyskania domu zgodnego z normami KfW80. Docieplenie zewnętrzne, okna, izolacja piwnicy, nowy dach, ogrzewanie podłogowe (istniejące ogrzewanie ma 1,5 roku), wentylacja z odzyskiem ciepła itp...

Napisany przez NaTwoim13
Czy kwota 90 000 € jest zawarta w kwocie 159 000 € (co zakładam) czy jest dodatkowa?

Dlaczego koszty ogólne wynoszą 265 000 €? Czy zawierają one koszty dodatkowe w wysokości 20 000 €?

Ile kapitału własnego (bez własnej pracy i oszczędności od rodziców) wprowadzają?

Napisany przez klimcu
Istnieje w tym bufor, co jest standardowe, ponieważ Dom będzie przebudowany przy użyciu własnej pracy. Koszty dodatkowe ponoszę samodzielnie.

Napisany przez NaTwoim13
Mozliwe jest także skorzystanie z KfW 124, gdzie warunki subwencjonowanej KfW zostałyby porównane do oferty banku PSD z nastepującymi warunkami:

1) 142,000 EUR oprocentowanie nominalne 2,45%
2) 75,000 EUR oprocentowanie nominalne 0,9% KfW 151
3) 50,000 EUR oprocentowanie nominalne 2,45% KfW 124

Efektywna stopa procentowa wszystkich trzech kredytów wynosi 2,01%

Napisany przez klimcu
Czy to jest ta sama wersja PSD???
Skąd się bierze ta różnica???

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Klimcu,

istnieje około 180 banków, które mogą wchodzić w grę przy tworzeniu oferty finansowania. Warunki, o których mówiłem, służą jedynie jako orientacyjne wskazówki dotyczące tego, jakie warunki są możliwe, bazując na Twoich wartościach. Oczywiście, pomyślnej ocenie oferty wymaga o wiele więcej informacji. Mimo to, warunki mogą być jeszcze bardziej korzystne.

Wygrywasz z PSD Bank (jeśli jesteś z nią związany) nawet jeśli dodasz tylko KfW 124 jako kolejny element, pod warunkiem, że Twoje PSD Banku dofinansuje oficjalne oprocentowanie KfW.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata