Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie - Zakup domu

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, chcielibyśmy nabyć nieruchomość. Dom jednorodzinny, cena zakupu: 94 000 euro. Został odnowiony dopiero w 2013 roku. Potrzebujemy łącznie 110 000 euro, z pewnym zapasem. Cała transakcja niestety odbywa się bez wkładu własnego. Nasz dochód netto wynosi 2000 euro. Myśleliśmy o miesięcznej spłacie kredytu w wysokości 500-600 euro. Przeszukałem już różnych dostawców, ale nie potrafimy dojść do porozumienia. Jaka byłaby dobra forma finansowania w naszej sytuacji? Okres zablokowania odsetek prawdopodobnie trzeba byłoby ustawić na 15-20 lat. Dziękuję. Z poważaniem YuT666

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To raczej nie zadziała bez kapitału własnego, ponieważ wasze dochody netto nie są zbyt wysokie. Wydaje się, że jedynym wyjściem jest oszczędzanie.

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór mimo wszystko, skoro przynajmniej ja znam frazy grzecznościowe (Część 1)

Aha.

Ludzie z niższą pensją otrzymywali już wyższy kredyt bez wkładu własnego. Myślę, że jest to również możliwe.

Więc ta odpowiedź mi nie pomaga. Nie uważam, że spłata w wysokości 500-600 euro przy tej niskiej kwocie jest tak mała. Ponadto zarobki różnią się między landami, a 2000 euro netto jest u nas wysoką kwotą (względem ceny nieruchomości). Nie każdy może być najlepiej zarabiającym w roku, tak jak wydaje się pan być... Panie Müller.

Mimo to pozdrawiam, skoro przynajmniej ja znam frazy grzecznościowe (Część 2) i może odezwą się jeszcze uprzejmi ludzie. Byłoby dobrze wiedzieć, jaka forma finansowania byłaby najlepsza. Być może mieszkanie na rachunek własny?

Dziękuję bardzo.

EDYCJA: Nieważne, zrobione. I koniec.

Szanowny YuT666,

Znajdujesz się tutaj na forum, na którym prywatni ludzie poświęcają swój wolny czas, aby udzielać Ci porad w odpowiedzi na Twoje pytania.

Jeśli Ty i (lub) druga osoba macie miesięczny dochód netto w wysokości 2.000 EUR i płacicie stawkę w wysokości 550 EUR miesięcznie, zostaje Wam 1450 EUR. Następnie odlicz od tego kolejne 400 EUR na prąd/grzewanie/ubezpieczenie/podatek od nieruchomości/kominowy/wodę i inne drobne wydatki, co daje zaledwie 1.000 EUR na utrzymanie, bez oszczędzania na ewentualne naprawy. W ten sposób praktycznie jako dwuosobowe gospodarstwo domowe znajdujecie się poniżej progu egzekucji, co oznacza, że bank w razie potrzeby nie będzie mógł niczego od Was zająć, a ponieważ nie możecie wnosić wkładu własnego, Dom musiałby zostać sprzedany poniżej wartości pożyczki.

Dlatego banki powstrzymają się od zatwierdzenia tej finansowania.

Przykro mi, że nie mogłem udzielić Ci pożądanej odpowiedzi.

Z poważaniem

Pan Müller

PS: Podpisanie się skrótem mfg jest również uważane za niegrzeczne, gdyż nie postarałeś/aś się go napisać w całości.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jednakże możemy napisać coś pozytywnego. Finansowanie w wysokości 110 000 EUR można uzyskać tutaj przy cenie zakupu 94 000 EUR za 511 EUR. Możliwe nawet, że na papierze również u Ciebie wystarczy. To zależy od stabilnego dochodu i czy nie zostały zapomniane - jak często bywa - niewielkie kredyty w rejestrze dłużników.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć YuT666,

dlaczego nie można do Ciebie wysłać prywatnej wiadomości?

Napisany przez Kass Finanz
Traktujemy każde zapotrzebowanie na finansowanie budowy jako indywidualne zlecenie. Nawet przy niższych dochodach możliwe jest uzyskanie finansowania w wysokości 110%, jeżeli spełnione są określone warunki, np. brak innych zobowiązań kredytowych lub konieczność ich spłaty w najbliższej przyszłości. Ogólnie rzecz biorąc, miesięczne obciążenia powinny być dostosowane do możliwości finansowych klientów. Konieczność zawarcia umowy na długi czas przy ograniczonych dochodach niesie za sobą ryzyko, które należy rzetelnie ocenić.

Napisany przez ADMCI4
@Bankkaufmann:

Dziękuję za odpowiedź. Moje sprawozdanie z Schufy było pozytywne.

@noelmaxim:

Teraz powinno znowu działać...

@Kass Finanz:

Również dziękuję za odpowiedź.

Teraz patrzę na to w ten sposób... wszystko jest związane z pewnym ryzykiem. Jeśli teraz mieszkam kolejne 20 lat na wynajętym, muszę też zapłacić czynsz... czy wykorzystam podobną kwotę na spłatę lub właśnie na czynsz, to prawie bez znaczenia. W swoich 41 latach nigdy nie miałem problemów z płaceniem czynszu.

Oczywiście, miesięczne 2000 euro netto mogą wydawać się trochę mało dla niektórych. Jeśli jednak spojrzeć na to w proporcjach, to jest to więcej niż wystarczające dla naszego regionu. Wynagrodzenie jest różne w zależności od landu i miejsca. Jasne jest, że z 2000 euro w Monachium nie zbyt daleko zajdę, ponieważ koszty utrzymania tam są znacznie wyższe. W Monachium, za taką pracę prawdopodobnie dostałbym około 3500 euro... więc wszystko się znowu względnia.

Wiem, że wszystko ma swoje zalety i wady, i jeśli widzę, że finansowanie własnego mieszkania nie ma teraz sensu, to z chęcią zmienię zdanie. Ale lubię czasem zasięgnąć informacji, czy teraz byłby odpowiedni moment czy nie.

Szczerze mówiąc, byłoby o wiele lepiej, gdybyśmy mogli wyciągnąć te koszty (pośrednik, księga wieczysta, podatek od zakupu nieruchomości, notariusz...) z rękawa... wtedy akceptacja byłaby pewnie większa, a finansowanie łatwiejsze. Mogę tylko zagwarantować, że zawsze byłaby stabilna płatność w wysokości 500-600 euro miesięcznie. Słyszałem, że niektórzy spłacają jeszcze mniej miesięcznie, a dostają wyższy kredyt (nawet bez wkładu własnego). Tak, jestem jedynym żywicielem rodziny i wszystko odbyło by się bez udziału innych osób (bez podpisów innych zainteresowanych).

Napisany przez Kass Finanz
Chciałbym wyjaśnić szczegóły i ewentualnie przesłać Państwu darmową ofertę. Proszę po prostu zadzwoń do mnie: 05251 25117

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kass Finanz,

bardzo cenię Twoje rzeczowe i często ogólnie sformułowane wpisy.

Zalecam kontaktowanie się z osobami zadającymi pytania i szukającymi pomocy poprzez PW i oferowanie swoich usług. W przeciwnym razie, zainteresowani mogą skontaktować się z Tobą bezpośrednio, rozpoznając to po Twoim podpisie.

Niemniej jednak bardzo interesujące, że przy odpowiedziach, które odpowiadają TE, frazeologia grzecznościowa nie gra dużej roli.....

YuT666,

Powinieneś pamiętać, że odpowiadają Ci tutaj pośrednicy finansowi, dla których jesteś potencjalnym klientem i musisz zostać odciągnięty od konkurencji. Dla nich zasadniczo każda forma finansowania jest możliwa. To przecież nie ich pieniądze.

Dochód netto 2 000 EUR i kwota finansowania 110 000 EUR bez wkładu własnego mogą oczywiście przejść, ale ryzyko dla potencjalnych kredytodawców jest tak duże, że nikt nie zdecyduje się na takie finansowanie.

Powodzenia mimo to.

Napisany przez 6Bankkaufmann
YuT666 napisał mi, że nadal musi zapłacić 300 EUR alimentów i dopiero od kwietnia ma pracę. To oczywiście znacząco zmienia sytuację tutaj na gorsze.

Napisany przez ADMCI4
Miałem zawsze pracę, i to od prawie 25 lat, ale nową dopiero od kwietnia 2014 roku. Więc jeśli to już trzeba tutaj wspomnieć, proszę zrobić to tak, jak ja również to przekazałem. Zmiana pracy to nic nadzwyczajnego, a okres próbny również.

W każdym razie cała sprawa jest już za mną i wynajęty jest mały domek. Co przyniesie przyszłość, nikt nie wie.

Dziękuję za odpowiedzi i miłego wieczoru.

Można zamknąć.

Napisany przez brainy
Zastanawia mnie, jak można twierdzić, że można spłacać 600 EUR miesięcznie, a nie ma się 10 000 EUR kapitału własnego.

Co się zdarzyło w ciągu ostatnich lat?

Gdzie poszły nadmiarowe pieniądze z przeszłości?

Napisany przez obelix

..., ale nowy dopiero od kwietnia 2014 r. Więc jeśli trzeba to tutaj już wymienić, .... Zmiana pracy to nic niezwykłego, a okres próbny też raczej nie.

(Większość) banków bardzo uważnie uwzględni te punkty, a w szczególności przy wąskich finansowaniach często prowadzi to do negatywnej decyzji.

Na podstawie dotychczasowych danych zawartych w tym postępie, nie widzę możliwości (110%-) finansowania obecnej nieruchomości. Nie uważam tego za wadę dla Ciebie.

Napisany przez 2Escorpio
Zamknięte na życzenie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata