Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: VL Oszczędności

Napisany przez Ronny81
Cześć,
Mój pracodawca płaci świadczenia aktywizacyjne w wysokości 6,65. To nie dużo, ale chciałbym skorzystać z tej możliwości i nie pozwolić, aby przepadły. Jak najlepiej zainwestować te pieniądze? Plan oszczędnościowy w banku z niskim zwrotem? Plan oszczędnościowy z funduszami inwestycyjnymi (fundusze ETF)? Mój doradca proponuje mi zarządzany plan oszczędnościowy z dość wysokimi kosztami.
Co myślicie?

Dzięki

Re: VL Oszczędności

Napisany przez EuroPaule
Cześć Paul,

uważam, że twój doradca jest najprawdopodobniej raczej sprzedawcą.
To w sumie nic złego, ale powinieneś być świadomy sytuacji wyjściowej.

Twoje właściwe pytanie nie może zostać odpowiedziane w sposób wiarygodny. Jak zawsze, wszystko zależy od warunków ramowych.

Jeśli na przykład chcesz koniecznie nabyć nieruchomość, to umowa oszczędnościowa mieszkaniowa może być najlepszym rozwiązaniem.

Jeśli pilnie potrzebujesz ochrony na wypadek śmierci dla zabezpieczenia swojej rodziny, to ubezpieczenie na życie może być dobrym rozwiązaniem.

Jeśli zależy ci na większym zwrocie z inwestycji, to plan oszczędzania w funduszach jest prawdopodobnie najlepszym pomysłem. W żadnym wypadku nie powinieneś zawierać umów na fundusze, w których musisz z góry płacić jakiekolwiek opłaty. To nie przynosi korzyści dla Ciebie.

Jeśli chcesz ujawnić kilka dodatkowych informacji... Ale może lepiej nie, ponieważ podpisałeś się tutaj swoim prawdziwym imieniem.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata