Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy domu na własną rękę.

Napisany przez sla
Cześć,

zastanawiamy się tutaj, czy budować.
Działka jest w zasięgu wzroku lub już ustnie zarezerwowana, ale brakuje jeszcze prawnie wiążącego planu zagospodarowania przestrzennego.
Cena działki wynosi 150 000 €, po pierwszych ofertach od Viehbrockhaus i naszego preferowanego architekta, cena domu wraz z kosztami dodatkowymi wynosi 450 000 €. Całkowita kwota łącznie wynosi zatem 600 000 €.

Niestety, jestem samozatrudniony od 2002 roku i od 2007 roku jestem wspólnikiem zarządzającym GmbH.
Ogranicza to wybór banków.
Aktualnie dostępne są środki własne w wysokości 200 000 €, przed rozpoczęciem budowy mam nadzieję na 250 000 €.

Moje netto wynagrodzenie wynosi od ponad 3 lat 4 600 € netto plus 400 € z drugiej pracy. Uważacie Państwo, że finansowanie przy tych liczbach jest możliwe i realistyczne? Oczywiście trudno jest przewidzieć przyszłość, ale przecież nigdy nie wiadomo. Moja doradczyni bankowa powiedziała, że to powinien być właściwie żaden problem, ale to nie jej obszar działania, poza tym bardzo niechętnie zaangażowałbym swoje prywatne i firmowe konto w tę sprawę. Wolałbym, żeby to tylko ja podpisywał umowę kredytową.

Jaka jest Wasza opinia na ten temat?

Pozdrowienia
Sascha

Napisany przez 6Bankkaufmann
Finansowanie powinno być możliwe bez problemów. Nawet bez dokumentów dochodowych ze względu na zastosowany kapitał własny. Dlaczego zatem prowadzenie własnej działalności miałoby być wadą?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
jak już powiedział bankier, nie powinno być problemu z uzyskaniem korzystnego kredytu hipotecznego. Istnieją środki własne, dochód jest wystarczający nawet po odliczeniu ewentualnego prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli podane źródło dochodów po opodatkowaniu jest realistyczne, a firma może udowodnić pozytywny rozwój.
Producenci domów również mają dostęp do opcji finansowania, ale warto porównać oferty.

Napisany przez sla

Dlaczego zatem prowadzenie własnej działalności ma być niekorzystne?

Ponieważ w przeciwnym razie zawsze to jest niekorzystne? ;-)

Dochód brutto wynosi nieco ponad 100 000 € rocznie.
Oczywiście trzeba odliczyć prywatne ubezpieczenie zdrowotne i ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy (BU).
To drugie jednak mocno uderza, ale uważam, że jest ważne, a w razie potrzeby spłaty taką sytuację można zrekompensować.
Za to firma płaci za oba samochody.

Rozwój firmy w ciągu ostatnich 3 lat był stosunkowo stabilny. Obroty wahają się o 10%, ale bilanse są zawsze dodatnie.

Pozdrowienia
Sascha

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy rocznym dochodzie w wysokości 100 000 EUR praca na własny rachunek nie jest zatem wadą.
To, o co raczej chodzi, to fakt, że osoby prowadzące działalność gospodarczą muszą dostarczyć wiele dokumentów dochodowych podczas kontroli bankowej. Dotyczy to również decyzji podatkowych itp.

Jednakże jeśli chodzi o twój wkład własny, będą też niemieccy partnerzy bankowi, którzy udzielą pożyczki na podstawie informacji zawartych we wniosku o pożyczkę i nie będą wymagać od ciebie decyzji podatkowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata