Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Proszę sprawdzić ofertę prywatnego kredytu...

Napisany przez LilMorgenstern
Mam nadzieję, że jestem we właściwym miejscu...

Chciałbym dostać pożyczkę od prywatnej osoby i chciałbym najpierw zapytać Was o to, co dokładnie to wszystko oznacza...

Wiadomości w mailu były następujące:

Kwota pożyczki: 3.000 €
Okres kredytowania: 72 miesiące
Roczna stopa kredytowa: 2%
Data rozpoczęcia kredytu: 7/2014
kredyt ratalny: 44,25 €
Suma miesięczna: 3.186,10 euro
CAŁKOWITE OPROCENTOWANIE: 186,10 euro

Więc... a to, co mam podpisać, brzmi następująco:

Postbank
Zatwierdzenie nr 2562 MJLDH / PLIK
Nr 0471/24/586-8620/DCJL/SGCA
Oddział banku
UMOWA POŻYCZKI
Umowa ta zawarta zostaje dzisiaj, 28/04/2014 pomiędzy dwiema stronami Panią ------ a pożyczkodawczynią Panią -----.
Zgodnie z wzajemnymi obietnicami, jak poniżej określono, adekwatność, której przestrzegają zarówno Pani ----, jak i Pani ----, wyrażona jest w następujących postanowieniach:

Artykuł 1: Pożyczkobiorczyni Pani ---- uzgadnia się z pożyczkodawczynią Panią ----, aby spełniać warunki pożyczki. Pani ----- na kwotę 3.000 € z oprocentowaniem 2% przez okres 72 miesięcy. Umowa przewiduje możliwość 72 miesięcy i rozpoczęcie trzech miesięcy po otrzymaniu środków z konta bankowego.

Artykuł 2: Pani ---- płacić będzie miesięczną kwotę 44,25 € jako miesięczne raty kredytu. Przeniesienie wejdzie w życie zgodnie z terminem najpóźniej 24 godziny robocze po podpisaniu tego protokołu.

Artykuł 3: Jeśli podczas trwania kredytu Pani ---- chce odpuścić miesiąc płatności, informuje pożyczkodawczynię o tej decyzji, tak aby bank został poinformowany 24 godziny wcześniej.

Artykuł 4: Pani ---- Pożyczkobiorczyni zobowiązuje się do pełnej spłaty 3.000 € plus odsetki w wysokości 2% czyli 3186,10 € przez okres 72 miesięcy.

Artykuł 5: Jeśli jakakolwiek część tego porozumienia w jakikolwiek sposób okaże się niewykonalna, pozostałe części porozumienia pozostaną w mocy i będą realizowane zgodnie z intencjami stron.

Dlatego zgadzam się z powyższym.
Data 28/04/2014
Podpisano:
POŻYCZAJĄCY
Bankier
Pożyczkodawczyni

Więc... ogólnie to rozumiem... pożyczam 3000 euro... naliczane są 2% odsetki... co razem daje kwotę do spłaty w sumie 3186,10 euro...
Oznacza to, że muszę płacić co miesiąc 44,25 euro przez 72 miesiące...

Ale teraz moje pytania:
1. W mailu było napisane, że rozpoczęcie kredytu w 07.2014, a w Artykule 1 jest wspomniane, że rozpocznie się 3 miesiące po otrzymaniu środków... Czy to oznacza, że muszę zapłacić pierwszą ratę w lipcu i następnie przez 72 miesiące, aby ostatni raz zapłacić w czerwcu 2020 roku (jeśli dobrze policzyłem)? Czy muszę zapłacić pierwszą ratę w lipcu, ale opłata będzie obejmować trzy miesiące, ponieważ otrzymam pieniądze już w tym miesiącu?

2. W Artykule 2 napisano: Przeniesienie wejdzie w życie zgodnie z terminem najpóźniej 24 godziny robocze po podpisaniu tego protokołu...
Jaka przeniesienie???

3. Dotyczy całkowicie Artykułu 3: Co dokładnie to oznacza? Czy mogę odpuścić płatność przez jeden miesiąc tylko w ostateczności, ale muszę wcześniej poinformować?

4. Na koniec: Czy to jest umowa, którą można zaakceptować w takiej formie?

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź...

Pozdrowienia LilMorgenstern

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, nie czytam tego wszystkiego dokładnie, ale patrzę tylko na dostawcę kredytu. Informacje od nadawcy są jednak tak mylące, że z mojego punktu widzenia jest to w 99,99% fałszywe. Wtedy wygląda to tak, że w końcu istnieje opłata w wysokości do około 200 euro, którą trzeba zapłacić za coś, aby otrzymać kredyt. Płacisz, a następnie nigdy więcej nie słyszysz od pożyczkodawcy. Czy masz pełny adres tego pożyczkodawcy wraz z nazwiskiem?

Cześć...
Aktualnie nie mogę znaleźć żadnego adresu w umowie czy coś w tym rodzaju? O co dokładnie chodzi z danymi nadawcy??

Do tej pory wszystko odbywało się drogą mailową. Napisałem teraz jeszcze raz do tego adwokata i poprosiłem o dane.

Co najgorszego mogłoby mi się przydarzyć, jeśli podpiszę to? Nie ma tam nic o tym, że muszę zapłacić, i w żadnym mailu nie zostało mi powiedziane, że muszę zapłacić, zanim otrzymam pożyczkę.

Osoba udzielająca kredytu to prawdopodobnie adwokat, który nie ma pełnego adresu? To samo w sobie powinno skłonić do przemyśleń, jak postępujesz dalej, albo i nie.

W umowie pożyczkodawcą jest kobieta, od której otrzymuję pieniądze. Ona i jej prawnik już podpisali umowę. Czekam na nowy e-mail i skontaktuję się z Państwem ponownie.

Pani Morgenstern, czy masz pełny adres pożyczkodawcy? Jeśli nie, czy nie uważasz, że to może świadczyć o braku wiarygodności? Co o tym myślisz?

Napisany przez florianmeier
Nigdy nie rób niczego, czego nie rozumiesz.

To dotyczy również produktów finansowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata