Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Niska ocena - brak wpisu

Napisany przez DrHausbau
Uwielbiane forum,

Jestem tutaj nowa i właśnie planuję zakup nieruchomości, ponieważ wynajmująca mnie właścicielka wypowiedziała mi umowę z powodu własnego użytkowania, a czynsze tutaj tak wzrosły, że posiadanie własnej nieruchomości ma sens.

Teraz moje pytanie. Jestem samotnie wychowującą matką, urzędnikiem, mam 2 małe dzieci przedszkolne i dochód w wysokości 6500 EUR netto miesięcznie.

Wkład własny wynosi około 8%. Mam za sobą drogi rozwód. Idealnie chciałabym jeszcze zaoszczędzić 1-2 lata, ale teraz jest inaczej niż planowałam.

Mój wynik zdolności kredytowej w Schufa wynosi 77% bez negatywnych wpisów. W międzyczasie dowiedziałam się trochę o tym i zauważyłam, że wynik jest beznadziejny. W ciągu ostatnich lat nie zrobiłam nic źle, wszystkie płatności były terminowe, itp.

Przyszły mi na myśl dwie rzeczy:

1. W ciągu ostatnich 12 lat przeprowadziłam się 4 razy. Z życia singielki do życia matki z rosnącymi potrzebami miejsca.
2. W zeszłym roku zmieniłam konto osobiste, a szczerze mówiąc, otworzyłam nowe i jedna z obciążeń nie przeszła bez szwanku na nowe konto i została utrzymana.

Ale to wszystko nie może być tragiczne.

Teraz moje pytanie. Wynik jest, jaki jest. Zarejestrowałam się teraz w Schufa i zajmuję się ustaleniem, co się kryje za tym wynikiem. Pani powiedziała mi, że to są tylko wartości statystyczne...

Które banki automatycznie odrzucają finansowanie nieruchomości ze względu na niski wynik zdolności kredytowej, a które banki patrzą na całość pakietu? Czy jest taka różnica czy nie mam szans?

Pozdrowienia, DrHausbau

Napisany przez DrHausbau
Najważniejsze zapomniałem. Wybrałem nieruchomość i zarezerwowałem ją. To faktycznie dotyczy konkretnej sytuacji.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć, większość banków ma minimalne wymagania dotyczące finansowania. W przypadku zapytań online, sprawdza się informacje z Schufy dopiero po złożeniu wszystkich dokumentów w banku. Zalecałabym omówienie z Schufą, jak szybko podnieść swój wynik. Wprowadzone zmiany, takie jak przeprowadzka i dwa konta osobiste, mogą mieć wpływ na wartość, która z czasem się zregeneruje. W związku z tym może być konieczne usunięcie jednego z kont osobistych. Incydenty związane z niewystarczającymi środkami na koncie nie są zgłaszane do Schufy i nie mają wpływu na ocenę. Negatywne informacje mogą być przekazane jedynie w przypadku rezygnacji z konta przez bank. Raport z Schufy może dostarczyć jasnych wyjaśnień. Z uwagi na Twój zawód, dochód i kapitał własny, poleciłabym skontaktowanie się z Twoim bankiem lub lokalnymi bankami i poproszenie o ofertę. Oczywiście istotne będzie także zadłużenie. Chętnie pomożemy, jeśli napotkasz trudności.

Napisany przez florianmeier
Biuro informacji gospodarczej Schufa oblicza prawdopodobieństwo bankructwa. Tutaj nie bierze pod uwagę majątku ani dochodu (ocenę linii kredytowej).

Ponieważ są praktycznie czystymi kartami, przeprowadzane są przeprowadzki.

Więc nie bierz tego osobiście. Osoby, które przeprowadzają się 4 razy w ciągu 12 lat, mają dokładnie 23% szans na bankructwo i 77%, że tak się nie stanie.

Banki są świadome tej słabości Schufa.

Pierwszym punktem kontaktu powinien być bank, który zna je najlepiej, czyli ten, do którego wpływa wynagrodzenie.

P.S. Być może również zawód ma znaczenie dla Schufa. Ich branża jest znana z tego, że nie radzą sobie z pieniędzmi szczególnie dobrze.

Napisany przez Schlumpf
Cześć Dr. Hausbau,

z jakiego regionu pochodzisz?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Myślę też, że cecha samotnej matki z dwójką dzieci mogłaby obniżyć wynik, chociaż sytuacja zarabiającej 6 500 EUR netto urzędniczki w banku hipotecznym jest właściwie dobrą pozycją wyjściową.

Jeśli można też logicznie uzasadnić brak kapitału własnego przy takich dochodach, to powinno być już możliwe.

Pytanie brzmi, czy w ogóle wypowiedzenie z powodu własnych potrzeb jest zgodne z przepisami prawa, jeśli nie, można by jeszcze parę miesięcy wydłużyć i zaoszczędzić więcej kapitału własnego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli Twój wynik wynosi mniej niż 80%, zdecydowanie warto zażądać raportu dotyczącego własnej historii kredytowej w Schufa, aby samemu zobaczyć, co było spowodowało taki wynik.
Puste obciążenie może być już wystarczającym powodem.

Napisany przez Suxxess
P.S. być może zawód ma też znaczenie w przypadku Schufy. Twój zawód jest przecież znany z tego, że nie radzisz sobie z pieniędzmi.

Czy ta wypowiedź musi być zrozumiana?

Przecież jest wręcz odwrotnie, że jako urzędnik otrzymujesz szczególnie dobre warunki, ponieważ ryzyko zwolnienia jest bardzo niskie, a regularne dochody są praktycznie gwarantowane.

Jaki związek ma zawód z firmą Schufa? A z drugiej strony, jeśli zawód miałby coś wspólnego z firmą Schufa, to kto by coś do niej zgłaszał? Czy pracodawca nazwę zawodu? Jeśli tak, to czy nazwa ta musiałaby być widoczna w raporcie z Schufa?

Napisany przez brainy
Ocena lokalizacji mieszkania nie jest również widoczna we własnym oświadczeniu, prawda?

Czy Schufa ujawni, czy zawód czy znak zodiaku mają wpływ na ocenę, to na razie pozostaje tajemnicą.

Napisany przez NaTwoim13
Pracownik banku

A obciążenie, które jest bezskuteczne, Schufa tym bardziej nie dowiaduje się. Zastanawia mnie, że wspominają, iż to może prowadzić do pogorszenia.

W większości przypadków, jeśli podstawowy wynik jest poniżej 80%, drobny negatywny wpis, którego konsumenci nie znają, źle interpretują lub po prostu przeoczyli, jest głównym powodem.

Kiedy klienci mają wynik poniżej 80%, zawsze warto uzyskać informacje własne od Schufa, aby dokładnie zobaczyć, skąd może pochodzić słaby wynik.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata