Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe rozwiązanie umowy kredytowej?

Napisany przez manu1977
Cześć wszystkim,

moja żona i ja zbudowaliśmy Dom 3 lata temu i wzięliśmy pożyczkę w Deutsche Bank. Parę dni temu otrzymałem pismo od banku, w którym napisano, że ogólne warunki umowy zostaną zmienione. To nic dziwnego, ale jedno zdanie zainteresowało mnie szczególnie:

Poza tym możesz wypowiedzieć umowę o konto wypowiedzeniem bez wypowiedzenia i bezpłatnie.

Zastanawiam się, czy naprawdę mam szczęście i czy mogę wypowiedzieć umowę o pożyczkę w banku i wziąć nową pożyczkę na lepszych warunkach. Z innych umów wiadomo, że przy zmienionych warunkach umowy istnieje prawo do wypowiedzenia z dnia na dzień. Czy ktoś z was przypadkiem nie wie, czy jest to możliwe?

Nie będę pytał w moim banku, bo nie ufam im, mogliby mi powiedzieć cokolwiek.

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Pozdrowienia,

manu

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jak długo trwa ustalony okres kredytowania z odsetkami? 10 lat?
W takim przypadku musiałby Pan/Pani także zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę po 7 latach, czyż nie?
Nie będzie możliwe darmowe refinansowanie.

Napisany przez manu1977
Tak, 10 lat stabilizacji odsetek.
I 7 lat odszkodowania za wcześniejszą spłatę też byłoby poprawne.
Ale konto kredytowe to przecież też konto, a bezpłatne oznaczałoby brak odszkodowania za wcześniejszą spłatę, prawda?
Napiszę do banku, zobaczymy, co powiedzą...

Zrób to. Jednak bank z pewnością nie oferuje bezpłatnej refinansowania z lepszymi warunkami na własną rękę.

Napisany przez Wiesbaden
Czy jest tam napisane, co się stanie, jeśli sprzeciwisz się zmianom w regulaminie?

To jest powód do napisania listu przez DB. refinansowanie tak, ale tylko z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę.

Napisany przez Wiesbaden
Jeśli ktoś sprzeciwia się postanowieniom regulaminu, to one nie obowiązują. Nie dostrzegam, jak bank ma zamiar wprowadzić zmianę w życie.
W przypadku zwykłych umów o rachunek bieżący bank rozwiązuje wtedy swoją stronę umowy z klientem, a klient musi poszukać nowego banku.
W przypadku umowy kredytowej jednostronne rozwiązanie umowy przez bank z pewnością nie jest możliwe, nawet jeśli obie strony chciałyby tego.
Jednakże nie trzeba płacić odszkodowania za wcześniejszą spłatę tylko dlatego, że nie zgadza się z postanowieniami regulaminu.

Wiesbaden
Piszesz: Jednak nie trzeba płacić odszkodowania za przedterminową spłatę tylko dlatego, że się sprzeciwia warunkom ogólnym.
No, nie tak tego nie miałem na myśli.
Oczywiście, nie płaci się odszkodowania za przedterminową spłatę w przypadku sprzeciwu wobec warunków ogólnych.
Jednakże, jeśli chcesz refinansować pożyczkę, będziesz musiał zapłacić odszkodowanie za przedterminową spłatę,

Napisany przez manu1977
Otrzymałem odpowiedź od banku.
konto oznacza tylko konto bieżące.
Warto spróbować...

Napisany przez NaTwoim13
Śmieszne!!!!!

To było naprawdę miłe rozmowy. Możesz zawsze zrezygnować z konta bankowego.

Napisany przez Keks
Cześć manu1977

otrzymaliśmy ten sam list i również złożyliśmy sprzeciw.
Wciąż czekamy na oficjalną odpowiedź od DB.

Czy również złożyłeś sprzeciw?

Załóżmy, że bank wypowie umowę finansowania, ponieważ nie zgadzam się z regulaminem. Czy i tak musiałbym zapłacić VFE, czy może miałbym szczęście?

Bank zazwyczaj rozwiązuje umowę kredytową, gdy okres obowiązywania stopy procentowej dobiega końca i z powodu złej zdolności kredytowej nie oferuje dalszego przedłużenia.
Albo bank rozwiązuje umowę kredytową, gdy występuje ponad 2 raty zaległości, a zaległość wynosi co najmniej 2,5% kwoty kredytu.
Jednak bank nie rozwiązuje umowy kredytowej automatycznie po prostu dlatego, że klient nie zgadza się na Regulamin. Nigdy nie słyszałam o takiej praktyce.

Napisany przez Keks
Właśnie rozmawiałem ponownie z moim doradcą, a ten powiedział, że bank musi dostosować regulamin do standardów unijnych. Banki są rzekomo zobowiązane do wypowiedzenia wszystkich kont należących do klientów, którzy nie akceptują tych warunków.
Teraz zastanawiam się, czy jest teraz dopuszczalne żądanie opłaty za wypowiedzenie umowy tylko dlatego, że nie zaakceptowałem nowych warunków.
Do tej pory czekam na oficjalną odpowiedź banku.

@Keks, wszystko zależy od szczegółów. I byłoby mi nowością, że banki wypowiadają pożyczkę z powodu nieuznania regulaminu.
Czy zawsze zachowuje Pani/Pan bez zastrzeżeń swoją zdolność do terminowych płatności? Zawsze płacił/a Pan/Pani?

Napisany przez Suxxess
Przy rachunku bieżącym także miałem podwyżkę opłat.
Oni też powątpiewali w przyznanie, że w przypadku odrzucenia nowego cennika, zwolnili by mnie z umowy.
*Edycja*
Myślałem, że dotyczy to tylko rachunku bieżącego?
Jeśli dotyczy to kredytu, to z ciekawością chciałbym dowiedzieć się, na mocy jakiego prawa żądają tych opłat.

Napisany przez Keks
To jest taka sama sytuacja jak u manu1977 dotycząca finansowania budowy. Napiszę do niej w ten weekend, aby poprosić o wykaz, jeśli dojdzie do wypowiedzenia umowy lub umówić spotkanie na miejscu. Zobaczymy, co z tego wyniknie. Tak, do tej pory zawsze płaciłem rachunki na czas.

Jeśli zawsze płaciłeś, nie ma prawnie żadnego mi znanego powodu, by bank mógł zamknąć Twoje konto. W razie potrzeby, natychmiast napisz do banku i prześlij kopię sprawy do Bafin.

Napisany przez Keks
Więc teraz mam oficjalne pismo od banku.
W nim stoi, że jeśli nie zaakceptuję Regulaminu, moje kredyt hipoteczny zostanie anulowany, a nałożona zostanie opłata.

To naprawdę jakaś kpina.

Napisany przez Suxxess

W razie potrzeby, natychmiast napisz do banku i prześlij kopię sprawy do Bafinu.

Wynik na pewno zainteresowałby nas wszystkich. Po prostu pytanie, czy Keks nadal ma ochotę podjąć ten krok.

Czy w piśmie jest napisane, z jakim prawem żądają od Ciebie VFE, mimo że to oni, a nie ty, złożyliby wypowiedzenie?

Napisany przez Keks
Oczywiście, w piśmie nie ma podanego powodu. Tylko wysokość opłaty za anulowanie. Zadzwonię tam jeszcze raz jutro, ponieważ dotyczy to tylko konta KFW, a nie wszystkich kont.

Napisany przez NaTwoim13
Ogólnie rzecz biorąc, dlaczego sprzeciwiłeś się nowym warunkom umowy? Co się zmieniło w porównaniu do poprzednich warunków umowy?

Napisany przez Keks
W regulaminie jest napisane, że mogę się im sprzeciwić i że mogę zrezygnować z tego wszystkiego bezzwłocznie i bezpłatnie.

Myślałem, że w ten sposób mogę uzyskać lepsze warunki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata