Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Dane dotyczące ubezpieczenia emerytalnego w zeznaniu podatkowym.

Napisany przez SHenry
Cześć wszystkim,

Chciałem zapytać czy powinienem i czy mogę zadeklarować swoje prywatne ubezpieczenie emerytalne (odroczone ubezpieczenie emerytalne z prawem do wyboru kapitału) w moim zeznaniu podatkowym?
Policja została wykupiona pod koniec 2004 roku. Data rozpoczęcia ubezpieczenia to 2005 rok.
Dzięki!

Henry

Napisany przez Ophelia
Cześć,

każda forma zabezpieczenia emerytalnego powinna być zawsze uwzględniona w zeznaniu podatkowym. W ten sposób zmniejsza się podatek do zapłacenia, a ubezpieczony może w niektórych przypadkach liczyć na korzyści finansowe. W kwestii prawa do wyboru kapitału, https://www.rueruprente-testbericht.de/rentenversicherung-mit-kapitalwahlrecht-test/ może również pomóc i poinformować zainteresowanych.

Napisany przez uwehaensch

Cześć,

każda forma oszczędzania na emeryturę powinna być z pewnością ujęta w zeznaniu podatkowym. Dzięki temu obniża się podatek dochodowy, a ubezpieczony może w niektórych przypadkach liczyć na korzyści finansowe.

Prywatne ubezpieczenie emerytalne (III filar) w fazie oszczędzania jest całkowicie nieistotne dla zeznania podatkowego.

Napisany przez Ophelia
Zakładałem, że po 11 latach polisa przewyższy fazę oszczędzania. W innym przypadku masz rację.

Napisany przez Hanomag

chciałem zapytać, czy powinienem zgłosić moją prywatną rentę (renta ubezpieczeniowa z odroczeniem świadczenia i wyborem kapitału) w zeznaniu podatkowym?
Polisa jest z końca 2004 roku. Data rozpoczęcia ubezpieczenia datowana jest na 2005 rok.

Zawsze można ją zgłosić, ale składki ubezpieczeniowe na tego rodzaju rentę są objęte ulgą podatkową tylko wtedy, gdy okres trwania umowy rozpoczął się najpóźniej do 31.12.2004 roku i do tego czasu została wpłacona co najmniej jedna składka ubezpieczenia (§ 10 ust. 1 pkt 3a Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata