Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Przekroczenie limitu konta - zgłoszenie do Schufy?

Napisany przez Hypothekenpumpe
Cześć!

Mam następujący problem, który mnie nieco niepokoi: W zeszłym miesiącu przekroczyłem saldo na moim koncie powyżej faktycznego debetu. Bank udzielił mi limitu w wysokości 1000 euro, ale niestety przez nieplanowany obciążenie rachunku stan konta nagle wyniósł -1020 euro. Udało mi się uregulować to jeszcze tego samego dnia, ale chciałem zapytać, czy w takim przypadku następuje zgłoszenie do Schufa. Jestem klientem comdirect.

Dziękuję!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie, żadnego komunikatu.

Napisany przez 2Escorpio
Dokładnie, żadnych informacji dla Schufa.

Po użyciu debetu zazwyczaj istnieje jeszcze możliwość tolerowanego przekroczenia, którą bank udziela... w przeciwnym razie obciążenie nie zostałoby zrealizowane.

Napisany przez Macca
To pytanie również mnie interesowało. Dobrze wiedzieć!!

Dodatek do limitu debetowego

Jeśli limit debetowy jest wykorzystywany od dłuższego czasu - czyli klient cały czas ma saldo ujemne - istnieje możliwość przekształcenia ujemnego wkładu, czyli kwoty debetu, w kredyt ratalny, aby nie widzieć ciągłego debetu na koncie.
kredyt ratalny zostanie spłacony zgodnie z ustaleniami.
Oczywiście wiązałoby się to z informacją dla Biura Informacji Kredytowej jako zwykły kredyt ratalny.

Napisany przez 2Escorpio

Dodatek do debetu

Jeśli debet jest już długo wykorzystywany - czyli klient jest zawsze na minusie - istnieje możliwość ze strony banku zamiany kwoty debetu na kredyt ratalny, aby nie widzieć ciągłego debetu.
kredyt ratalny zostaje spłacany zgodnie z ustaleniami.
Oczywiście wiązałoby się to z informacją dla Schufy jako zwykły kredyt ratalny.

Zazwyczaj stosowane, gdy dochód nie wystarcza, aby pokryć debet na koncie bieżącym. Jest to więc raczej środek, do którego klient zostaje zmuszony, jeśli nie są w stanie uregulować swojego debetu.

Niewielu klientów samodzielnie / dobrowolnie udaje się do banku i zamienia debet na kredyt ze względu na odsetki.

Tak, to jest prawda...

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
jeśli ktoś korzysta z debetu od dłuższego czasu i w średnim okresie nie ma możliwości spłaty, powinien przemyśleć wzięcie kredytu ratalnego.
Obecne oprocentowanie debetu jest zazwyczaj szczególnie wysokie (zazwyczaj powyżej 10%), a oprocentowanie kredytu ratalnego szczególnie niskie (od 4,75%, zależne od okresu spłaty i zdolności kredytowej). refinansowanie salda debetu lub karty kredytowej może więc mieć sens ekonomiczny.
Jednakże, jak już wspomniano, ten kredyt ratalny będzie widoczny w rejestrze dłużników, ale w większości przypadków nie powinno to przynieść żadnych negatywnych konsekwencji.

Tutaj jest kolejna wskazówka. Należy zdecydowanie unikać przekraczania limitów debetowych. Ponieważ w przypadku chęci zaciągnięcia kredytu ratalnego na konsolidację salda debetowego, w niektórych bankach jest to od razu kryterium dyskwalifikujące, jeśli saldo konta przekroczy limit debetowy.

Napisany przez Gabriel
Przy okazji, warto regularnie sprawdzać swoje informacje w Schufa. Zdarza się bowiem, że mogą tam znajdować się wpisy, które nie powinny się tam znaleźć.

@Gabriel tak jest.
Dlatego należy jednorazowo żądać informacji o zapisach w Biurze Informacji Gospodarczej zgodnie z §34 Ustawy o Ochronie Danych Osobowych, lub zapłacić jednorazowo 12,50 EUR, aby przez całe życie bezpłatnie sprawdzać dane w Biurze.

Napisany przez 2Escorpio
Ja polecam tę opcję dożywotnio za 12,50 euro. Kto wie, jak długo będzie można ją jeszcze zarezerwować, może w przyszłości trzeba będzie płacić za każde wywołanie.

Napisany przez Gabriel
Nie sądzę, że coś takiego trafi do Biura Informacji Gospodarczej, przecież spłaciłeś to. Dopiero gdy bank wysłałby ci upomnienie, mogłoby nastąpić zgłoszenie do BIG.

Napisany przez MarcelJ
Nie ma tam żadnego powiadomienia. Ale uważaj, linia kredytowa pochłania już odsetki bez końca, a jeśli teraz ją przekroczyłeś, to naprawdę luksusowa sytuacja.

Napisany przez Oterio
Dzięki za wasze pomocne odpowiedzi... zawsze wyciągam maksymalnie swoje limity debetowe...

Napisany przez Birgit

Dziękuję za pomocne odpowiedzi... zawsze wyczerpuję swoje limity debetowe...

To jednak kosztowne.

To sugeruje, że żyjesz ponad stan.

Napisany przez 2Escorpio

To jest jednak drogie.

To sugeruje, że żyjesz ponad stan.

Więc jeśli spojrzę na naszych klientów w komputerze, to w dużej mierze są tylko 3 kategorie klientów.

1. Klient z debetem i pewnym marginesem środków na koncie.
2. Klient korzystający z debetu, często bardzo blisko limitu.
3. Klienci, którzy na koniec miesiąca kończą z +10 euro do -5 euro i nie mają debetu.

Co do punktu 3, trzeba powiedzieć, że do tej kategorii zalicza się oczywiście wielu emerytów, którzy trzymają swoje pieniądze pod materacem... Choć to się już poprawia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata