Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: KFW - Dodatkowe pieniądze na start - Ograniczenie odpowiedzialności

Napisany przez bananalars01
Cześć,

W przypadku kredytu StartGeld udzielanego przez KFW istnieje tzw. ograniczenie odpowiedzialności banku domowego wobec banku domowego na poziomie 80 procent.

Jeśli przedsiębiorca zbankrutuje, czy można od razu żądać tych 80 procent, czy trzeba podejmować jakieś działania, aby odzyskać pieniądze w inny sposób:

windykacja, zastaw hipoteczny, sprzedaż polisy na życie kapitałowe itp.?

Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy; co zyskuje bank, gdy przedsiębiorca wnioskujący o kredyt StartGeld musi przedstawić polisę na życie na wypadek ryzyka jako zabezpieczenie? Jeśli kredytobiorca umrze, wtedy zazwyczaj pieniądze z polisy na życie kompensowane są rodzinie, czy nie?

Nie rozumiem związku polisy na życie ryzykowne z kredytem StartGeld KFW, jak bank domowy zabezpiecza swoje interesy???

Napisany przez Suxxess
Formy ubezpieczenia na życie zabezpieczające przed ryzykiem
Ubezpieczenie spłaty kapitału pozostałego zabezpiecza spłatę pożyczki (pozostałego kapitału). Ponieważ ten pozostały kapitał maleje w miarę spłacania, składki ubezpieczenia również często maleją. Niektóre banki nawet wymagają tego rodzaju ubezpieczenia na życie z ryzykiem przy zaciąganiu kredytu.

W takim przypadku pieniądze z ubezpieczenia otrzymuje bank, a nie rodzina.
Źródło: Wikipedia

To bym też myślał.
Jeszcze raz spojrzałem na wniosek:

Tam jest napisane: Uprawniony do świadczeń w razie zgonu: moja żona,

To nie ma sensu.

Możliwe, że bank musi zgłosić zawarte ubezpieczenia, czyli obroty.

Rozmawiałem już o innych ubezpieczeniach, także dotyczących własnej działalności.

Napisany przez Suxxess
To naturalnie zawsze miła dodatkowa sprzedaż dla banku / ubezpieczenia. Ostatnio przeczytałem, że istnieje sztuczka polegająca na zawarciu umowy kredytowej, zaczekaniu 2 tygodnie, a następnie anulowaniu ubezpieczenia na życie, ponieważ zgodnie z prawem muszą to być oddzielne umowy, a w przypadku ubezpieczenia na życie obowiązuje okres wypowiedzenia wynoszący 4 tygodnie. Możesz spróbować poszukać informacji na forum. Prawdopodobnie musisz zawrzeć ubezpieczenie na życie w tej samej instytucji finansowej / ubezpieczeniowej? Mogę sobie również wyobrazić, że bank może potraktować to jako uregulowanie długu kredytowego. W przeciwnym razie zastosowanie znajduje to: Co dzieje się w przypadku śmierci posiadacza kredytu? Innymi słowy, twoja żona mogłaby otrzymać pewną swobodę działań w ramach spadku, ale też odziedziczyłaby pozostałe zadłużenie.

Cześć,

myślę, że teraz lepiej to rozumiem.

Sparkasse otrzymuje prowizję za zawarcie ubezpieczenia na życie z ryzykiem, które przewyższa pełną kwotę kredytu, myślałem, że chodzi o 20 procent (ponieważ istnieje ograniczenie odpowiedzialności do 80 procent poprzez KFW, więc Sparkasse miałaby maksymalne ryzyko w wysokości 20 procent kwoty kredytu).

To jednak nie przeszkadza im sprzedać klientowi ubezpieczenie ryzyka na 100 procent. No cóż.

W przypadku mojej śmierci, moja żona otrzymuje wypłatę kwoty ubezpieczenia z ubezpieczenia na życie z ryzykiem, ale Sparkasse zwraca się do Pana/Pani o uregulowanie pozostałych kwot.

W ten sposób miałoby to sens.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak właśnie jest. pożyczka zostaje przepisana na Dziedziców... a bank odzyskuje pieniądze z ponownie wypłaconego ubezpieczenia na życie dla kobiety

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata