Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Prawo do świadczeń pomocowych i dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w ramach ustawowego ubezpieczenia zdrowotnego

Napisany przez hannoveraner
Jesteśmy uprawnieni do zasiłku ...

jednak ze względu na znaczącą niepełnosprawność naszej córki, przewlekłą chorobę mojej żony i mnie oraz prawdopodobnie z innych powodów, zostaliśmy albo odrzuceni przez prywatne ubezpieczenie zdrowotne, albo moglibyśmy się tam ubezpieczyć tylko na tak okropnych warunkach, że musieliśmy uprzejmie odmówić. W rezultacie obecnie korzystamy z dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego na mocy ustawy (w tym ubezpieczenia rodzinne dla naszych dzieci i mnie, ponieważ jestem głównym opiekunem naszej niepełnosprawnej córki)

Po trzech latach zmagań z tą sytuacją, podejmujemy teraz nowe wysiłki, aby pozbyć się zasiłku.

Jednak jest to dość trudne zadanie, dlatego proszę o radę:

Chcielibyśmy przekształcić nasze uprawnienie do zasiłku w dofinansowanie do dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego na mocy ustawy. Obecnie opłacamy składkę w całości. Czas i kłopot, jakie generuje konieczność wielokrotnego składania wniosków o świadczenia opiekuńcze dla naszej córki (ubezpieczenie opieki płaci połowę, a zasiłek drugą połowę) oraz konieczność przedpłacania rachunków, które niejednokrotnie sięgają kilku tysięcy euro, znacząco zwiększają istniejące już duże obciążenie psychiczne.

Dlatego moje pytanie: czy istnieje możliwość odrzucenia prawa do zasiłku i zamiast tego uzyskania udziału pracodawcy w ubezpieczeniu zdrowotnym na mocy ustawy?

W naszym przypadku byłoby to dużo tańsze niż skorzystanie z zasiłku.

Re: Prawo do świadczeń pomocowych i dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w ramach ustawowego ubezpieczenia zdrowotnego

Napisany przez EasyD
Drogi hannoveraninie,

to bardzo smutny przypadek, o którym piszesz. Nawet jeśli ta informacja sama w sobie już ci nie pomoże, może być pomocna dla osób, które mogą w przyszłości znaleźć się w podobnej sytuacji. Błąd wydaje się tutaj być popełniony trzy lata temu, kiedy zaniedbano złożenie wniosku o ubezpieczenie zdrowotne w ramach akcji otwarcia. Dzięki temu ludzie bezpośrednio po pierwszej nominacji (włącznie z rodziną) mogą być przyjęci z maksymalnie 30% dopłatą do ryzyka, bez wyłączeń.

W obecnej chwili, niestety, nie widzę możliwości na poprawę tej sytuacji.

Napisany przez hannoveraner
Witaj Panie Hillebrecht,

dziękuję za odpowiedź, chociaż faktycznie nam nie pomoże.

Jestem przekonany, że nie pomoże także innym osobom w naszej sytuacji, ponieważ każdemu, kto ma dziecko z niepełnosprawnościami, gorąco odradzam prywatne ubezpieczenie.

Często obserwuję, jak rodzice dzieci z niepełnosprawnościami muszą wkładać wiele wysiłku i nerwów, aby uzyskać odpowiednie środki pomocnicze dla swoich dzieci. W przypadku ubezpieczenia publicznego nie stanowi to problemu.

Również czterocyfrowe lub pięciocyfrowe kwoty, jakie trzeba wyłożyć z własnej kieszeni w ubezpieczeniu prywatnym, są poważnym argumentem za ubezpieczeniem publicznym.

Decyzję o pozostaniu w ubezpieczeniu publicznym podjąłbym ponownie.

Mieć możliwość wyboru, gdzie chcę być ubezpieczony i za co ewentualnie jestem gotowy walczyć, to kwestia wolności wyboru. Dotyczy to także świadczeń, z których nie mogę się uwolnić, i które przynoszą mi jedynie stres, pracę oraz ryzyko, że pozostanę na części kosztów w tych nielicznych przypadkach, gdzie świadczenia te są nadal odpowiedzialne.

Dodatkowo muszę opłacić pełne 100% składki ubezpieczenia publicznego, co oznacza, że jestem karany za to, że nie wycofałem się z solidarności społecznej.

To właśnie mnie frustruje.

Napisany przez Ole47
Cześć,

Bardzo mi przykro zarówno dla Pana/Pani, jak i dla Państwa dzieci.

Niestety nie widzę możliwości przekształcenia roszczenia o świadczenia w dodatek pracodawcy do dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego. Czy klasyfikacja składek dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego jest ok? Brzmi to niemal tak, jakby musiał Pan/Pani płacić ogromną kwotę składek na ubezpieczenie zdrowotne obowiązkowe.

Znam ten problem z mojej pracy doskonale...

Pozdrowienia
Ole

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata