Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Nieużyty kredyt ramowy IKEA i wpływ na kredyt w Schufie.

Napisany przez andydomingo
Mam (za pośrednictwem karty IKEA Family) dwie ramki kredytowe w Ikano Bank, których nie używam i prawdopodobnie jeszcze nie używałem. Chciałbym zakończyć te umowy ramkowe, aby poprawić moją ocenę w Schufie. Mam jednak następujące obawy: Ponieważ nigdy nie wypłaciłem tego kredytu, nie będzie żadnego zgłoszenia, że kredyt został spłacony zgodnie z umową. Obawiam się, że Schufa może zaniżyć moją ocenę, jeśli Ikano Bank zgłosi po prostu, że umowa została anulowana. Jestem zarejestrowany w Schufie online i mogę w każdej chwili sprawdzić swoją ocenę i przechowywane informacje. Czy oprócz raportu o prawidłowej spłacie istnieje jeszcze inne zgłoszenie o prawidłowym zakończeniu umowy, które byłoby interpretowane pozytywnie? W takim przypadku zależy mi na tym. Dziękuję i pozdrawiam, Andydomingo

Napisany przez Suxxess
Po prostu zwróć karty?

Porównaj to po prostu z zwykłą kartą kredytową np. z limitem 3 000 euro. Firma przekaże SCHUFA informację, że masz u nich kartę kredytową z limitem 3 000 euro. Jeśli nie korzystasz z tego limitu i zwrócisz kartę, bank po prostu zgłosi SCHUFA, że nie było problemów i że umowa została zakończona zgodnie z przepisami.

Nie rozumiem dlaczego musisz najpierw wziąć kredyt, aby to zgłosili. Ale prawdopodobnie masz deski przed głową.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wynik tutaj może się tylko poprawić. Nie ma problemu, jeśli korzystasz z kredytu IKEA na wiele zakupów. Ponieważ rata zostanie później odjęta. Ale jeśli nie potrzebujesz, natychmiast usuń to z rejestracji Schufa. To raczej nie powoduje pogorszenia wyniku, wręcz przeciwnie.

Napisany przez andydomingo
Dziękuję za odpowiedzi. Jest mi już jasne, że teoretycznie rezygnacja z takiego kredytu może poprawić wynik. Troszczę się jednak, że zakończenie umowy zgłoszone będzie wg schematu F (Umowa została anulowana przez konsumenta) i ten tekst zostanie uznany negatywnie. Biorąc pod uwagę moje doświadczenia w biznesie, nie jest to wcale odległe założenie. Jak więc powinno być prawidłowo sformułowane zgłoszenie firmy do SCHUFA? Dziękuję i pozdrawiam Adnydomingo

Napisany przez Suxxess
To będzie standardowa wiadomość dla banku zgodnie ze schematem F.
Na pewno nie będziesz jedynym klientem, który zwraca tam swoje karty.
(To będzie zautomatyzowane standardowe powiadomienie do Biura Informacji Kredytowej)
I jak już napisał bankowiec:
=> Mniej kart kredytowych = Mniej możliwości ukrytych obciążeń = Pozytywnie dla wyniku kredytowego
Patrząc na moje doświadczenia w biznesie, to zdecydowanie nie jest dalekie domysły.
Oczywiście, masz rację, ale jeśli nie miałeś szczególnych wymagań, to ryzyko wystąpienia błędów jest dość niskie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wyślij standardowe potwierdzenie ramowe F i skończ.
Jeśli masz inny kredyt ramowy w wysokości 500 EUR (na przykład Visa)
możesz go również usunąć, aby poprawić swój wynik.

Napisany przez 2Escorpio
Wygląda na to, że autor wypowiedzi ma na myśli coś innego.

Jednak kredyty rachunkowe są rejestrowane w Schufa maksymalnie z limitem, jaki mają na swoim koncie. Schufa nie wie, czy ten limit jest wykorzystywany.

Sytuacja wygląda inaczej w przypadku kredytów ratalnych, gdzie istnieje określona kwota, ustalona rata zwrotu i określony okres spłaty... Natomiast w przypadku kredytów rachunkowych równie solidne zasady nie obowiązują...

To samo dotyczy debetu i karty kredytowej... Schufa nie wie, jak dług jest używany lub czy w ogóle został wykorzystany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata