Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Pytanie dotyczące konta Giro i debetu?

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,

Jak banki radzą sobie z sytuacją, gdy klient ma otwarty kredyt w ramach nieokreślonego okresu spłaty i chce zaciągnąć debet na swoje konto bieżące w swoim banku....

Czy w takiej sytuacji bank udzieli debetu klientowi?

Dzięki

Marc00

Napisany przez 2Escorpio
To zależy od dochodu.

Jeśli ktoś zarabia 1000 euro miesięcznie i ma kredyt rahmkredit w wysokości 3.000 euro, to nie ma już zbyt dużo miejsca na manewry.

Napisany przez Marc00
Cześć,

Czy to oznacza, że bank sprawdza wcześniej, czy klient ma inne kredyty i następnie ustala wysokość debetu w banku klienta?

Czy to dotyczy także sytuacji, kiedy linia kredytowa jest w innym banku niż w naszym własnym banku?

Dziękuję za pomoc

Marc00

Napisany przez 2Escorpio
Tak, kredyty, w tym ustalony limit, zazwyczaj są widoczne w Schufa.

Dlatego bank domowy ma również informacje o istniejących kredytach.

Oczywiście dochód także odgrywa rolę... Jeśli ktoś zarabia 3000 euro netto i ma gdzieś kredyt w wysokości 10 000 euro... bank najprawdopodobniej udzieli mu debetu w wysokości 3 miesięcznych pensji.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Proszę opuścić forum, jeśli działają Państwo tutaj jako kredytodawca lub pośrednik i nie opublikowali Państwo wszystkich swoich danych.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
Najpierw bank otworzy konto bieżące bez możliwości debetu i przez około trzy miesiące będzie obserwować przepływy środków i wpływy wynagrodzeń. Ponieważ instytucje kredytowe dobrze zarabiają na wysokich odsetkach od debetów, ustalą ostrożnie limit debetu na podstawie obrotów i informacji z Biura Informacji Kredytowej (BIK) oraz ewentualnie później go zwiększą. Istnieją instytucje, w których ten limit jest obliczany i zatwierdzany automatycznie.

Napisany przez 2Escorpio

Witaj,
bank najpierw otworzy konto bieżące bez limitu debetu i przez około trzy miesiące przeglądać będzie transakcje oraz wpływy wynagrodzenia. Ponieważ instytucje kredytowe dobrze zarabiają na wysokich odsetkach od debetu, ustalą ostrożnie limit debetu na podstawie obrotów i informacji z Biura Informacji Kredytowej (BIK) oraz ewentualnie poszerzą go później. Istnieją instytucje, w których ten limit jest obliczany i zatwierdzany automatycznie.

Nie jestem z tego tak ogólnie powiedział. To zawsze zależy od zdolności kredytowej i dochodu. Zdarzają się także sytuacje, gdzie debet jest od razu udzielany w pełnym zakresie lub nawet tylko w mniejszym początkowym zakresie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, ja jako osoba prowadząca własną działalność również zmieniłem bank kilka miesięcy temu i od razu zaoferowano mi debet w wysokości 500 EUR bez konieczności wpłaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata