Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie poprzez wynajem posiadanej nieruchomości.

Napisany przez gradius
Oto sytuacja:

Aktywa:

4 rodzinny budynek z 1995 r. w doskonałym stanie o wartości rynkowej 320.000,- EUR
Dostępne kapitały w wysokości 80.000 EUR.

Obecnie jedynym dochodem są czynsze z budynku wielorodzinnego w wysokości 2000 EUR netto/brutto miesięcznie.

Koszty (skromne utrzymanie w małym mieszkaniu wynajmowanym) 1200,- miesięcznie.

Plan:

Zakup kolejnej nieruchomości za 500.000,- / wraz z kosztami nabycia (450.000,- sprzedaż) Nieruchomość ta jest warta tyle, ile kosztuje i również jest w pełni wynajęta za 41.076,- EUR netto/brutto rocznie.

Potrzebne finansowanie 420.000,- EUR przy oprocentowaniu 2,25% nominalnie i 1% spłaty kapitału, co oznacza miesięczną ratę w wysokości 1.137,50. Pozostałe zadłużenie po 10 latach: 372.949,- EUR.

Celem jest rodzaj emerytury teraz, mam 45 lat i z osobistych powodów po prostu nie chcę już pracować zawodowo, pracowałem 28 lat, często po 80 godzin tygodniowo, ale to teraz nie ma znaczenia. Obecnie nie mam dochodu z pracy i chciałbym skromnie żyć z czynszów.

Moje aktywa to około 400.000,- EUR, pozytywna historia kredytowa i brak długów.

Obliczenia:

420.000,- / Finansowanie na 10 lat / 2,25% nominalnie / 1% spłaty kapitału
65.000,- dochód roczny z czynszów (3% rezerwy na ewentualne straty) daje 63.050,- EUR rocznie.
12.800 rocznie (koszty utrzymania 20% wartości nieruchomości w ciągu 10 lat) 2.500,- inne koszty (ubezpieczenie, itp.)
13.650,- miesięczna rata kredytu.

Daje to 34.100,- EUR rocznie lub 2.841,- miesięcznie przed opodatkowaniem.

2.800,- EUR miesięcznie przed opodatkowaniem wystarczy mi jako emerytura, zajmuję się obydwoma budynkami, tak jak już zrobiłem z pierwszym samodzielnie.

Zabezpieczeniem dla banków są oba budynki o łącznej wartości 770.000,- EUR, w przypadku nagłego wzrostu oprocentowania po 10 latach, można sprzedać budynek. W zasadzie nie ma ryzyka dla banków. Jedynym problemem jest obecny brak dochodu z pracy i nie chcę otrzymać odmów przez banki, które mogą pogorszyć scoring.

Proszę o poważne informacje na temat banków, które być może finansowałyby taki model.

Dziękuję, Gerd F.

Napisany przez 6Bankkaufmann
EUR 770.000 Zabezpieczenie 2 domów
EUR 420.000 Zapotrzebowanie finansowe
EUR 2.000 miesięcznego wynajmu jako dochód
Inne dochody są nieobecne.
Więc zaciągnięcie pożyczki jako tzw. prywatny inwestor.
To jest możliwe bankowo. Na pewno możesz udokumentować te EUR 2.000 jako dochód z najmu, prawda?

W innych danych pozostałych na poziomie EUR 420.000 i EUR 770.000, bylibyśmy przez 10 lat i 1% spłaty przy stopie 2,05% / 2,07% z miesięczną ratą EUR 1.067.

Byłoby to całkowicie wykonalne.

Napisany przez gradius
Cześć specjaliście od bankowości, dziękuję za odpowiedź.
Sparownik brzmi dobrze i pasuje.

Dla niektórych może być to nietypowe, że ktoś posiada nieruchomości i gotówkę w wysokości 400 000 i sam wynajmuje mieszkanie, ale ja też nie jestem typowym budowniczym domów.

Kiedyś prowadziłem firmę i zarabiałem dużo pieniędzy, ale też dużo straciłem, chociaż nie wszystko. Jeden opłacony budynek wielorodzinny (dochód z najmu netto/kawalerka wynosi 2000) oraz około 80 000 pozostało. Po zakończeniu działalności firmy i osobistych porażek, nie chcę być zatrudniony na etacie ani ponownie inwestować w nową firmę, chcę natomiast skorzystać z niskich stóp procentowych i klasycznie, poprzez inwestycje w nieruchomości, zabezpieczyć emeryturę jako sparownik.

Już teraz żyję z wynajmu, i nawet gdy miałem inne czasy, nauczyłem się żyć z niewielkimi dochodami. Teraz niskie stopy procentowe dają mi możliwość zwiększenia tej emerytury. Czysto matematycznie, wszystko się zgadza.

Już teraz rozważam tę myśl i stale szukam odpowiednich obiektów. Ja sam potrzebuję tylko dwóch pokoi, mogę wynająć resztę. Znalazłem już interesujący budynek mieszkalno-usługowy, który pasuje do mojej koncepcji. Obecnie jestem w fazie zbierania informacji. Jak już wspomniałem, kiedyś kupiłem Dom i nie jestem w tej dziedzinie zupełnie nieobeznany. Chcę po prostu być pewnym podczas negocjacji cen, że banki również się do tego zgodzą. Nie chcę wyglądać potem na głupca.

W latach 90. wiele było inaczej, od 2006 nie wiem już nic na temat kryteriów udzielania kredytów. Wiem, że w latach 90. banki bez trudu finansowały mi dwukrotność tego co teraz. Ale po kryzysie?

Dziękuję za wszelkie informacje!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@gradius
Gdzie dokładnie szukasz w obszarze kodowym pocztowym? W okolicach Stuttgartu czasami mogę pomóc w poszukiwaniu nieruchomości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata