Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Reformacja Schufy jest zaległa.

Napisany przez bananalars01
Tutaj pilnie czytam.

Czy nowych klientów bankowych zwerbować premiami, jeśli zmieniają swoje dane bankowe. Zmieniają je, a potem otrzymują gorszą ocenę?

Jaka nonsens.

Nie chcę atakować samej Schufy, ale musi być zreformowana.

Za dużo jest wpisywane, ale majątek pozostaje nieuwzględniony.

Znajomy finansuje meble o wartości około 20 000 euro za pomocą korzystnego kredytu. Jest to zapisane w Schufie, co jest słuszne.

Jego ocena również się pogarsza.

Tylko: ma spłacony Dom, ubezpieczenie na życie i lokatę terminową.

Myślę, że banki mają własną ocenę, która uwzględnia również majątek???

Tak powinno być w Schufie.

Znane aktywa powinny być przekazywane raz w roku do Schufy przez banki, w każdym razie za pomocą majątku ocena powinna móc zostać poprawiona.

Jak dokładnie to może się dziać, istnieje wiele możliwości, chcę tylko pokazać jedną możliwość.

Oczywiście, koszty administracyjne byłyby wyższe, ale nie zbyt wysokie.
Banki powinny to zgłaszać lub sprawdzać.

Schufa nie działa w ten sposób, większość Niemców ma więcej aktywów niż długów, ale to nie jest uwzględnione.

Reforma jest pilnie potrzebna.

Napisany przez brainy
Banki sprawdzają nie tylko SCHUFA, ale również inne systemy, które działają na różne sposoby i określają na ich podstawie klasy klientów.

SCHUFA jest więc tylko częścią systemu, który działa bez udostępniania informacji o majątku i w dużej mierze bez udostępniania informacji o dochodach.

Inne systemy obserwują na przykład twoje zachowanie płatnicze podczas zamawiania (czy płacisz po 3 czy 30 dniach) i je oceniają. Ponadto, stale monitorowane są niezapłacone weksle in blanco wystawione przez firmy telekomunikacyjne, dostawców energii itp. Alarm zazwyczaj wyzwala się po 3 niezapłaconych wekslach.

Nie jesteś obserwowany i oceniany tylko przez SCHUFA!

P.S. Dlaczego twój kolega finansuje meble, mimo że ma lokatę terminową, pozostaje jego tajemnicą, prawda? Nic dziwnego, że dla niego SCHUFA nie ma zdjęcia.

Na ostatnie pytanie:

ponieważ meble można sfinansować na zero procent, przynajmniej w niektórych sklepach meblowych

Napisany przez 2Escorpio
Ja widzę to zupełnie inaczej... Osoby posiadające majątek nie zmieniają ciągle konta bankowego z powodu premii w wysokości 50 euro... To byłoby zbyt uciążliwe dla ludzi.

Ponadto osoba posiadająca majątek nie bierze kredytów, gdy ma pieniądze do dyspozycji. Nawet przy finansowaniu oprocentowanym na 0% to dość bezsensowne.

Może zdarzyć się, że kilka osób i tak to robi, ale wtedy to nie Schufa jest winna, jeśli ludzie podejmują bezsensowne decyzje.

Pozdrowienia, escorpio

To tylko przykład zmiany konta bankowego.

Jakby ktoś miał 30 000 euro majątku, na przykład w funduszu emerytalnym, i zrezygnowałby z niego, aby kupić nowe meble. Tak samo, jakby sprzedał swoje nieruchomości. Oczywiście, finansuje meble za pomocą korzystnego kredytu. To wpłynie na rejestr kredytowy w Schufa. A na pewno również na wewnętrzny scoring banku?

Bo bank często nawet nie wie, ile jeszcze pieniędzy klient przetrzymuje w innych bankach. A może to czasem byłoby interesujące? Tylko taka sugestia??? Problem unikania płacenia podatków został rozwiązany, wszystko staje się teraz bardziej transparentne.

Bankierzy i politycy powinni spojrzeć nieco szerzej i być otwarci na reformy. Nie myślą długofalowo, dla mnie Schufa jest nierealistyczna, jeżeli majątek nie jest brany pod uwagę.

Więc, potrzebujemy reform, które również uwzględnią majątek.

lub też: obywatel powinien móc wnioskować do Schufy o poprawę scoringu, jeśli potwierdzi posiadany majątek.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ja, zgadzam się z Escorpio. Posiadający majątek nie skacze z jednego banku do drugiego. Nie potrzebujemy reformy uwzględniającej majątek w SCHUFA. Oczywiście zawsze są pomysły na poprawę. Zrób to i przedstaw tam pisemną propozycję poprawy. W moim doświadczeniu jako partnera kooperacyjnego SCHUFA od 2010 roku, historia zawsze się zgadza, jeśli chodzi o to, co klient zrobił w przeszłości. Dlatego naprawdę warto poprosić nie tylko o informacje na temat artykułu 34 Rozporządzenia o ochronie danych, ale także o własne dane SCHUFA, które są znacznie bardziej szczegółowe. W moim przypadku dostaniesz to na całe życie za jednorazową opłatą w wysokości 12,50 EUR.

Powiedzmy to w prostszy sposób: Ci, którzy posiadają majątek, nie zmieniają banku z powodu premii.

Ten majątek nie jest brany pod uwagę przez Schufę, co prowadzi do rozmytych wyników.

Często majątek nie jest rozwiązywany, ponieważ nie opłaca się sprzedawać nieruchomości lub ubezpieczenia na życie kapitałowego, aby sfinansować inwestycję. Tutaj było wspomniane przykładem mebli.

Reformy mają w związku z tym sens.

Napisany przez 6Bankkaufmann
To również kwestia perspektywy. Kto ma majątek, nie potrzebuje kredytu ramowego IKEA, aby kupić meble. Mimo to wielu tego używa, bo jest po prostu wygodne. Olewają swój scoring w SCHUFA, ponieważ karta kredytowa ułatwia im życie. To naprawdę kwestia punktu widzenia, ale z mojego punktu widzenia nie stanowi to argumentu za reformą systemu scoringowego SCHUFA.

To również kwestia perspektywy. Kto ma majątek, nie potrzebuje kredytu ramowego IKEA do zakupu mebli.
A jednak wielu to robi, bo jest to po prostu wygodne. Głęboko mają to gdzieś, jak ocenia je Scoring SCHUFA, ponieważ karta kredytowa ramowa po prostu ułatwia im życie.
To naprawdę kwestia perspektywy, i moim zdaniem nie jest to argument za reformą systemu oceny SCHUFA.

Jeśli majątek nie może być szybko przekształcony w gotówkę, ponieważ dotyczy nieruchomości lub polisy kapitałowej, czy ma sens odmawiać sprzedaży i zamiast tego brać kredyt na nowe meble?

Ale nie będziemy kłócić się w niedzielny poranek.

Napisany przez 2Escorpio
Jeśli ktoś nie jest w stanie przekształcić swojego majątku w płynne środki, to jasny sygnał, że ta osoba nie radzi sobie z pieniędzmi ani nie dysponuje prawdziwym majątkiem.

Osoba posiadająca majątek i umiejąca zarządzać pieniędzmi inwestuje w różne konie... nieruchomości, częściowo akcje, środki pieniężne, takie jak lokaty terminowe, oraz inne mniejsze opcje.

Osoba, która stawia wszystko na jedną kartę, czyli nieruchomość, tak naprawdę nie posiada majątku, ale najprawdopodobniej oszczędzała na nią albo odziedziczyła... Nie jest w stanie robić wielkich skoków, i dobrze, że Biuro Informacji Gospodarczej (Schufa) tego nie uwzględnia.

Ponadto osoba o normalnych zarobkach nie może płacić wyższej raty kredytowej tylko dlatego, że posiada Dom.

Niech będzie jasne: finansuję meble za darmo, oprocentowanie NULL.

Ale stopa oprocentowania moich lokat terminowych wynosi 1 procent, akcje rosną, a zwrot z nieruchomości wynosi 8 procent.

Co powinien zrobić inteligentny inwestor, aby kupić meble? Sprzedać akcje? Sprzedać nieruchomość? Zrezygnować z odsetek od środków na rachunku?

Czy może jednak sfinansować za darmo?

Ja bym powiedział, że każdy powinien zdecydować sam.

Napisany przez 2Escorpio
Oczywiście, istnieją takie zabawy, gdzie finansuje się coś tanio, aby na drugiej stronie, na przykład przez lokatę terminową (dzięki wyższym odsetkom) albo hazard, osiągnąć zysk.

Ale tutaj chodzi o zupełnie inne kwoty, a nie o kilka mebli... Około 100 euro z zysków z odsetek naprawdę nie opłaca się całe zamieszanie.

Niektóre z twoich przykładów brzmią dobrze, ale dotyczą one zazwyczaj zwykłego pracownika, a nie ludzi bogatych. Nawet ja nie zrobiłbym z tego powodu takiego zamieszania z powodu tych 100 euro i nie jestem osobą zamożną.

Zresztą: Jeśli poprosisz sprzedawcę mebli o rabat zamiast finansowania (co musi opłacić za ciebie), na pewno zrobisz więcej niż 1% zysku z odsetek ;-)

Ps.: Przeczytałem, że obecnie zakładasz firmę? Jeśli ci się uda i kiedyś będziesz mógł zarabiać 65 euro za godzinę... Zobaczysz, że z pewnością nie będziesz przejmować się 100 euro zniżką od odsetek przez dwie godziny (dojazd, szukanie dokumentów, podpisanie umowy itp.) ;-)

Ludzie, którzy są naprawdę bogaci, pewnie nie będą tutaj na forum?

Dla zwykłego Kowalskiego 200 euro odsetek to spora suma, za tę kwotę mogę trzy razy pięknie zjeść z żoną.

Oczywiście, to prawda z tym rabatem.

Napisany przez 2Escorpio
Tutaj jednak chodzi nie o ludzi na tym forum, ale ogólnie o Schufę...

Tylko procedury trzeba zmienić.

Formularz wniosku KFW dotyczący pożyczki dla przedsiębiorców uwzględnia

- Długi

- Pieniądze bieżące

- Aktywa (nierówne).

Dokładnie w tym kierunku trzeba podążać.

Dodatkowy zdanie brzmi:

Zgadzam się na to, że KFW w celu oceny zdolności kredytowej chce wymieniać dane z firmą Infoscore Consumer Data GmbH w Baden-Baden.

Nigdy o nich nie słyszałem, ciekawe byłoby dowiedzieć się, czym różnią się od firmy Schufa Holding z Baden-Baden?

Czy ktoś to wie? Zaraz zapytam przyjaciela Googlea...

Napisany przez kitycat
Uważam, że to naprawdę powinno zostać przeanalizowane. Nawet przy bezpłatnym samoopisie Schufa mógłby zaoszczędzić wiele pracy, gdyby umożliwił to online.

Napisany przez Bingo33
Przykładem może być sytuacja milionera, który zarabia 100 000 euro miesięcznie i zapomina zapłacić rachunek za telefon komórkowy, co później robi. Po uregulowaniu długu przez 3 lata figuruje w rejestrze dłużników (Schufa), co oznacza, że jest zarejestrowany w Schufa i nie może już zawierać umów. Jak Schufa ma obliczyć wartość punktową kredytową, skoro nie ma nawet wiedzy o dochodach tej osoby? To jest już żart. Metody Schufa należą do epoki kamienia łupanego.

Napisany przez brainy
Jeśli nie zapłacisz JEDNEGO rachunku, nie wpłynie to na Twoją historię kredytową. Nawet jeśli otrzymasz nakaz sądowy w sprawie egzekucji, to nic się nie stanie. W przeciwnym razie moja historia kredytowa byłaby zniszczona, a tak nie jest.

Dla negatywnej oceny w Schufie potrzebne są dodatkowe wskazówki. Szczególnie dużą wagę mają miejsce zamieszkania i liczba przeprowadzek. Nieudane próby egzekucji na pewno skazują historię kredytową.

Napisany przez Bingo33
Na stronie internetowej Schufy, Związek Ochrony Kredytowej (Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung) wyjaśnia, jakie rodzaje scoringu są uwzględniane w ich analizie zdolności kredytowej. Innymi słowy, chwalą się udzielaniem informacji na temat bonitacji ludzi, nie znając ich dochodów.

Napisany przez sitaara
Czy ktoś ma doświadczenie w usuwaniu negatywnych wpisów?

Napisany przez Bingo33
sitaara@
jaki dokładnie masz wpis w Schufa? Skazany? Od kogo?

Napisany przez HaraldDietrich
Gdzie mogę najlepiej założyć konto bez sprawdzania w Schufa? Jestem w tym temacie niedoświadczony i chciałbym najpierw przeczytać kilka opinii. Pozdrowienia i dzięki

Napisany przez Bingo33
HaraldDietrich@
w każdym banku -- konto saldo---
Deutschebank, postbank, sparkasse, commerzbank itp.
Być może lepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłoby nawet konto P, możesz je otworzyć wszędzie.

Napisany przez 2Escorpio

Byłoby dla ciebie jeszcze lepszym rozwiązaniem konto P, możesz je zdobyć w każdym miejscu.

To nie jest prawdą. Nie ma obowiązku ustawowego otwierania konta P. Istnieje jedynie obowiązek przekształcenia, jeśli już istnieje konto.

Najlepszym przykładem byłoby, gdy milioner zarabiający 100 000 euro miesięcznie zapomina zapłacić rachunek za telefon i robi to później. Po uregulowaniu zobowiązań zgłasza się na trzy lata do Schufa, zostaje oznaczony piętnem i nie może już zawierać umów. Jak Schufa może obliczyć wartość scoreu, jeśli nie zna nawet dochodów tej osoby? Tutaj zaczyna się już kpina. Praktyki Schufa należą do epoki kamienia.

Faktycznie problem polega na tym, że dochody, a w szczególności majątek, są pomijane.

Sparkasse informuje mnie, że używa wewnętrznych punktacji uwzględniających także saldo konta.

W bankowości internetowej widzę coś w rodzaju statusu finansowego. Majątek i długi są sumowane, ale nie widzę żadnego scoreu?

Jednak jeśli mam pieniądze gdzie indziej, Sparkasse także o tym nie wie.

A co gdyby osoby z majątkiem mogły poprawić swój wynik scoreowy poprzez wniosek i udokumentowanie tego?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata