Ogólne korzyści?
Po pierwsze, konieczne jest opracowanie odpowiedniego i indywidualnego planu finansowania, który musi być dopasowany do stosownych odsetek, nie widzę powodu, dlaczego ma to zapewnić najlepiej bank domowy.
Wiele banków domowych nadal uważa, że mają one przewagę w zaufaniu w porównaniu z bankiem zewnętrznym, co sprawia, że nie zawsze są od razu oferowane najlepsze warunki, ponieważ klient i tak przyjmie ofertę albo konkurencyjna oferta musi być znacznie lepsza - jeśli w ogóle nadejdzie z zapytaniem, ponieważ klient będzie finansował gdzie indziej.
Oczywiście, warto również zwrócić się do banku domowego, ale czasy, kiedy klienci bezwiednie podpisują coś lub boją się banku zewnętrznego lub nawet banku bezpośredniego/hipotecznego, już minęły. W szczególności w przypadku finansowania hipotecznego nie potrzebuję dużego wsparcia podczas trwania umowy, aby bank był tuż za rogiem.
Jednakże znacznie ważniejszym aspektem jest dla mnie kwestia finansowania hipotecznego i prowadzenia konta w jednym i tym samym banku. W szczególności gdy pojawiają się problemy, separacja ta może utrudnić rozwiązanie problemów - czy finansujący hipotekę wie, co się dzieje na moim koncie, czy też mój bank prowadziący
konto wie, co się dzieje na kontach.
Rozdzielenie może mieć sens, a czy bank domowy powinien towarzyszyć w finansowaniu, to powinno decydować o tym koncepcja i warunki.
Oczywiście, pytanie dotyczy, jakim bankiem jest bank domowy, jaki mam z nim osobisty związek, również moje stwierdzenia dotyczące wsparcia w przypadku problemów nie są uogólnione, ale moje doświadczenia w tej dziedzinie nie pozwalają na inne stwierdzenie niż to, że bank domowy zdecydowanie nie musi być finansującym hipotekę, a tym bardziej nie jest to regułą.