Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy przez bank domowy?

Napisany przez lotti
Krótko mówiąc, preferuję mieć wszystko u jednego dostawcy... konto, inwestycje i inne. Teraz planujemy zbudować Dom i szukamy finansowania budowy. Czy istnieje jakaś przeciwwskazana do tego, by uzyskać kredyt budowlany w naszym banku hipotecznym? Zalety/wady?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie ma ogólnych korzyści.
Istnieją również partnerzy bankowi, którzy oferują dodatkowe 0,1% zniżki od oprocentowania, jeśli otworzysz konto osobiste w danym banku.

Napisany przez NaTwoim13
Ogólne korzyści?

Po pierwsze, konieczne jest opracowanie odpowiedniego i indywidualnego planu finansowania, który musi być dopasowany do stosownych odsetek, nie widzę powodu, dlaczego ma to zapewnić najlepiej bank domowy.

Wiele banków domowych nadal uważa, że mają one przewagę w zaufaniu w porównaniu z bankiem zewnętrznym, co sprawia, że nie zawsze są od razu oferowane najlepsze warunki, ponieważ klient i tak przyjmie ofertę albo konkurencyjna oferta musi być znacznie lepsza - jeśli w ogóle nadejdzie z zapytaniem, ponieważ klient będzie finansował gdzie indziej.

Oczywiście, warto również zwrócić się do banku domowego, ale czasy, kiedy klienci bezwiednie podpisują coś lub boją się banku zewnętrznego lub nawet banku bezpośredniego/hipotecznego, już minęły. W szczególności w przypadku finansowania hipotecznego nie potrzebuję dużego wsparcia podczas trwania umowy, aby bank był tuż za rogiem.

Jednakże znacznie ważniejszym aspektem jest dla mnie kwestia finansowania hipotecznego i prowadzenia konta w jednym i tym samym banku. W szczególności gdy pojawiają się problemy, separacja ta może utrudnić rozwiązanie problemów - czy finansujący hipotekę wie, co się dzieje na moim koncie, czy też mój bank prowadziący konto wie, co się dzieje na kontach.

Rozdzielenie może mieć sens, a czy bank domowy powinien towarzyszyć w finansowaniu, to powinno decydować o tym koncepcja i warunki.

Oczywiście, pytanie dotyczy, jakim bankiem jest bank domowy, jaki mam z nim osobisty związek, również moje stwierdzenia dotyczące wsparcia w przypadku problemów nie są uogólnione, ale moje doświadczenia w tej dziedzinie nie pozwalają na inne stwierdzenie niż to, że bank domowy zdecydowanie nie musi być finansującym hipotekę, a tym bardziej nie jest to regułą.

Pierwszym krokiem zawsze powinno być skonsultowanie się z bankiem. Następnie zainteresowana osoba powinna uzyskać kolejną ofertę od lokalnych doradców finansowych, z którymi można osobiście porozmawiać. Oczywiście istnieje również możliwość uzyskania dodatkowej oferty, nawet jeśli doradca finansowy nie jest dostępny lokalnie. Można również załatwić wiele spraw za pomocą poczty elektronicznej.

Napisany przez chrisiie
Masz już kilka bardzo szczegółowych odpowiedzi. Ja również powiedziałbym, że pierwszym krokiem powinno być odwiedzenie Twojego własnego banku. Niemniej jednak powinieneś także zasięgnąć informacji o warunkach w innych bankach i ewentualnie skonfrontować je z Twoim bankiem (jeśli warunki w innym banku są lepsze). Kilka cennych wskazówek na ten temat znajdziesz na stronie aktuelle-bauzinsen.info/finanzierungsplan.html

Napisany przez Kass Finanz
Przy zakupie domu, który ma być finansowany przez wiele lat, zwróciłbym przede wszystkim uwagę na możliwe warunki. Nawet niewielka różnica w oprocentowaniu może oznaczać kilka tysięcy więcej do zapłacenia przez lata. Warto więc skorzystać z niezależnego porównania ofert bankowych wszystkich regionalnych i ponadregionalnych banków.

Napisany przez NaTwoim13
@ Kass Finanz

Jeśli głównie zależy Ci na oprocentowaniu, to obecnie dostajesz zmienny oprocentowanie w wysokości 1,6%. Czy warto to polecać?

Rozumiem, o co Ci chodzi, ale przede wszystkim z konsultacji wynika, że istotne jest indywidualne podejście do klienta i wspólne opracowanie koncepcji, dopiero potem szuka się odpowiednich warunków lub generuje je na rynku.

Każdy klient - a zapewne wiesz - musi być indywidualnie doradzany, dlatego koncepcja finansowa również musi być dostosowana. Jeśli chodzi o warunki, nie należy porównywać jabłek z gruszkami. 2,0% na 10 lat stałego oprocentowania w porównaniu z 2,9% na 20 lat wydaje się być lepszym warunkiem, ale czy jest to faktycznie korzystne przez cały okres kredytu, czy też pozostanie tak, to okaże się później, chyba że klient spłaci go w ciągu 10 lat, ale wtedy okres 20 lat nie wchodzi w grę. Dlatego koncepcja stanowi podstawę pozornie korzystnego finansowania, dzięki niej można znaleźć odpowiednie warunki.

Oczywiście, przedstawienie spersonalizowanego planu finansowania z odpowiednimi okresami obowiązywania stałych stóp procentowych jest kluczowe.
Jednak warunki tego planu powinny być porównane niezależnie od banku domowego, ponieważ przy tych samych warunkach różnice w oprocentowaniu mogą być ogromne, co pozwoli zaoszczędzić sporo pieniędzy.
Chcę przez to powiedzieć, że bank domowy nie zawsze oferuje najlepsze rozwiązania.

Napisany przez NaTwoim13
To bardzo dobrze zauważyłeś, zgadzam się z tobą

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Chętnie mam wszystko u jednego dostawcy...czyli konto, lokaty i inne. Teraz budujemy Dom i szukamy finansowania budowy. Czy jest coś przeciwko temu, aby uzyskać finansowanie budowy poprzez nasz bank? Wady / zalety?

Uzyskaliśmy finansowanie poprzez nasz bank.
Jednak zapytaliśmy także w jednej z firm internetowych, która miała korzystniejsze oferty; w rezultacie bank poprawił swoją ofertę.

Tak, to może nie jest zbyt gentlemanlike, ale można to zrobić.
Ale też nie fajnie od razu dawać jeszcze lepsze oprocentowanie przez bank domowy.

To się niestety zdarza, że niezależny pośrednik poświęca wiele wysiłku, doradza klientom szczegółowo, szuka najkorzystniejszych warunków i nawet spisuje je na piśmie. Czasem klient korzysta z tych dokumentów, aby negocjować oferty u swojego banku i otrzymuje odpowiednie propozycje. Dobrze dla banku, źle dla pośrednika, który ponosi straty finansowe, ponieważ jego doradztwo generuje dla niego koszty. Zasadniczo można to uznać za ryzyko w biznesie, ale i tak jest to irytujące. Prawie każdy kupuje tanio w internecie, ale w sprawach bankowych chodzi się do własnego banku, mimo że są one droższe i często poprawiane dopiero po zapytaniu lub po przedstawieniu innej oferty na piśmie. Czy banki oferują naprawdę lepszą obsługę, taką jak doradztwo również poza standardowymi godzinami?

Tak, nie jest to może eleganckie, ale można tak również postąpić.
Ale też nie fajnie jest, gdy od samego początku bank domowy od razu daje jeszcze lepszy oprocentowanie.

Dlaczego prowadzenie negocjacji w sprawie korzystnych warunków nie jest zachowaniem godnym dżentelmena?? Nie znam tego od moich klientów inaczej....

Na górze napisano, że bank domowy wprowadza poprawki. Chodzi mi o to, że niechcący nie mówimy o tym, że bank domowy poprawi warunki. To w porządku. Ale czy bank domowy nie mógłby od samego początku zaproponować lepszych warunków swojemu znanemu klientowi?

Napisany przez Sirad

Lubię mieć wszystko u jednego dostawcy... konto, lokaty i tak dalej. Teraz chcemy zbudować Dom i szukamy kredytu mieszkaniowego. Czy istnieje coś przeciwko skorzystaniu z kredytu mieszkaniowego oferowanego przez nasz bank? Jakie są zalety/wady?

Moje osobiste doświadczenie w tej kwestii.

Ja sam, będąc klientem Banku Miejskiego od ponad 30 lat, kiedy szukałem kredytu mieszkaniowego, otrzymałem od tego samego banku niewątpliwie najgorsze warunki, jakie kiedykolwiek można sobie wyobrazić.

Dlaczego tak się stało, nie jestem w stanie zrozumieć.

Napisany przez brainy
Czy nie zrobiłbyś tego samego jako dostawca, jeśli zakładasz, że nie konkurujesz z nikim?

Każdy bank konkuruje z innymi bankami oferującymi finansowanie hipoteczne.

Napisany przez brainy
Ale są też klienci, którzy pozostają w SWOIM banku i nie akceptują już warunków, które uważają za nie do zaakceptowania.

Standardowo obowiązuje dopłata w wysokości 0,5-0,75% w stosunku do warunków ING Diba.

Jednak klienci stają się coraz bardziej świadomi i zmieniają bank również po okresie wiązania oprocentowania. Czasy stają się trudniejsze dla banków wiejskich.

Na górze napisano, że bank domowy poprawił warunki. Rozumiem, że niegentelmeńskim zachowaniem jest to, że bank domowy poprawił warunki. To w porządku. Ale czy bank domowy nie może od razu zaoferować lepszych warunków dla znanego klienta?

No cóż,
ja też na początku oferuję moim klientom wyższą cenę, niż musiałaby być na końcu, aby mieć jeszcze pole do negocjacji.

Ale klienci stają się coraz bardziej świadomi i również zmieniają bank po okresie wiązania oprocentowania. Czasy stają się trudniejsze dla banków wiejskich.

Myślę, że problem leży w tym, że wielu klientów nadal czuje się jak żebrak i wdzięcznie przyjmuje każdą ofertę banku domowego.

Nie sądzę, że większość klientów jest na tyle naiwna, aby skorzystać tylko z oferty domowego banku.

nie wszyscy, ale jednak nadal wielu...

Cześć,
istnieją też klienci szczególnie świadomi odsetek, którzy przez tygodnie szukają najtańszej możliwości refinansowania i prezentują najlepszą ofertę swojego obecnego banku hipotecznego, aby uzyskać refinansowanie oraz zaoszczędzić koszty przepisania hipoteki i opłaty notarialne. Chociaż niektóre banki pokrywają te koszty, własny bank ma pewne zalety, zwłaszcza że dla klienta oznacza to najmniejsze wysiłki.

Na pewno wszyscy partnerzy umów i pośrednicy mają powody, aby obrać określoną ścieżkę. Jednakże interesy bywają czasami różne i nie zawsze są od razu jasne.

Dlatego to forum jest świetnym miejscem do dzielenia się doświadczeniami, uzyskiwania pomysłów i wsparcia.

Napisany przez NaTwoim13
Osobiście nie potrafię zrozumieć, na jakiej podstawie bank z niekorzystnymi warunkami udaje za pomocą pewnego rodzaju doradztwa negocjacyjnego zaufanie i kompetencję.

Te właśnie elementy są niezbędne do indywidualnej i partnerskiej porady, a następnie do zaufanej relacji biznesowej. Uważam, że korzystanie z narzędzi negocjacyjnych - jak na rynku - nie jest dobrym ani słabym fundamentem dla dobrej i zaufanej współpracy.

Osobiście czułbym się głupio, gdybym otrzymał najlepszą ofertę od osoby, która być może nie ma ze mną bliskiego kontaktu ani istniejącej relacji biznesowej, tylko po to, aby nie docenić tego.

Chętnie poznałbym zasadniczy powód, dlaczego finansowanie nieruchomości powinno być zawarte w banku hipotecznym - zwłaszcza w takich warunkach wstępnych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata