Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Spółka Tomorrow Focus AG, jak wysoko jeszcze może wzrosnąć?

Napisany przez JohnSteam
Od roku 2000 posiadam 600 akcji Tomorrow Focus AG. Wtedy pracowałem w Grupie Wydawniczej Milchstraße i dostaliśmy akcje z zyskiem wstecznym w wysokości 1 DM.

Problem polegał na tym, że akcje musiały leżeć rok w depozycie i nie mogliśmy ich sprzedać. W tym roku doszło do emocjonującej jazdy na nowym rynku i moje akcje były czasami warte ponad 40 000 DM, wspaniale!

Niestety potem nadeszło także 9/11 i upadek nowego rynku i gdy w końcu mogliśmy sprzedać akcje, były warte zaledwie 60 fenigów...

Od tamtej pory akcje leżą w moim depozycie. W międzyczasie kurs spadł do około 3,80 EUR.

Moje pytanie do ekspertów: czy powinienem trzymać czy sprzedać akcje? Trochę mnie one denerwują, bo zawsze myślę, co mogłem zrobić z tą dużą ilością pieniędzy, ale nie chcę ich teraz sprzedać, a za rok będą warte 20 EUR...

Napisany przez Cici

Moje pytanie do ekspertów: czy powinienem trzymać akcje czy je sprzedać?

Pytanie o to, jak będzie rozwijał się kurs, nikt poważnie ci nie odpowie. Nie zajmowałem się teraz danymi fundamentalnymi spółki, może ktoś, kto lepiej zna wskaźniki, mógłby coś napisać na ten temat.

Mogę powiedzieć coś o sytuacji z punktu widzenia analizy technicznej. Akcje znajdują się w stabilnym, choć dość płytkim trendzie wzrostowym od 10 lat. Dopóki ten trend nie zostanie złamany, nie wskazuje to na sprzedaż. Definicją zakończenia trendu byłoby zamknięcie akcji na koniec miesiąca poniżej około 1,70 EUR. Jednakże, ponieważ oznaczałoby to ponad 50% straty z obecnego poziomu, można również zorientować się na wsparcie w okolicach 3 EUR jako punkt sprzedaży.

Zdecyduj sam, czy wolisz mieć pieniądze bezpiecznie na koncie oszczędnościowym, czy chcesz podjąć ryzyko straty dla potencjalnie wyższych zysków. W drugim przypadku, przeniesienie na wszechstronny ETF byłoby zalecane. Stawianie wszystkiego na jedną akcję zawsze wiąże się z większym ryzykiem.

Napisany przez JohnSteam
Pytanie, jak dalej potoczy się kurs, nikt ci poważnie nie odpowie. Ja nie zajmowałem się fundamentalnymi danymi firmy, być może ktoś, kto lepiej zna wskaźniki, może coś napisać na ten temat.

Mogę jedynie coś powiedzieć na temat sytuacji z punktu widzenia analizy technicznej. Akcje od 10 lat znajdują się w stabilnym, chociaż dość płaskim trendzie wzrostowym. Dopóki nie zostanie on przerwany, nie ma powodów do sprzedaży. Z definicji, trend zostanie zakończony, jeśli pod koniec miesiąca cena akcji zamknie się poniżej około 1,70 EUR. Jednakże, ponieważ oznaczało by to ponad 50% straty z obecnego poziomu, można wybrać bardziej skuteczną sprzedażową barierę wsparcia na poziomie około 3 EUR.

Zdecyduj dla siebie, czy wolisz trzymać pieniądze bezpiecznie na koncie oszczędnościowym, czy zaryzykować stratę dla potencjalnie większych zysków. W tym drugim przypadku zalecane byłoby jednak przeniesienie na ogólny ETF rynkowy. Skupienie się tylko na jednej akcji wciąż jest bardziej ryzykowne.

Dziękuję Cici za odpowiedź. Moje pytanie było równocześnie zadowalająco odpowiedziane na innym forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata