Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wniosek o pożyczkę i celowe fałszywe informacje przedstawione przez pośrednika

Napisany przez berndl
Cześć wszystkim,

dziś byłem w banku na podpisanie umowy o kredyt. Przy przeglądaniu dokumentów zauważyłem, że został wpisany rodzaj budowy jako budowa murowana, podczas gdy Dom jest zbudowany w technologii drewnianej w konstrukcji szkieletowej. Poprawiłem to już w zapytaniu o finansowanie, ale pośrednik nie poprawił tego. Dziś poprosiłem pracownika banku o korektę.

W końcu kredyt nie zostanie udzielony, ponieważ bank wymaga tutaj certyfikatu RAL, którego producent domu nie ma. Bank może wysłać eksperta, ale kosztuje to 1000 euro, co w tym przypadku po prostu się nie opłaca (chciałem tylko część refinansować, jeśli teraz nie ma oszczędności, to lepiej zostawić obecny kredyt).

Kiedy tak o tym myślę, podejrzewam coraz bardziej, że pośrednik celowo tego nie poprawił. Jako profesjonalista na pewno zna wymagania różnych banków dotyczące budowy w technologii drewnianej, a gdybym przypadkiem tego nie zauważył, mogłoby to być odkryte później, a ja musiałbym ponieść koszty eksperta.

To nie jest pierwszy raz, kiedy mam do czynienia z tym certyfikatem. Dlatego uważam, że twierdzenie pośrednika, że to tylko specyfika tego jednego banku i że nie mógł o tym wiedzieć, jest kłamstwem. Znam przynajmniej dwa banki, w których także to obowiązuje, a jeśli zajrzę do Google, znajdę na ten temat wiele informacji (co niestety stało się jasne dopiero dzisiaj).

Jestem wściekły i zastanawiam się, jak powstrzymać takich nieuczciwych ludzi.

Prawdopodobnie nie mogę udowodnić oszustwa, więc zgłoszenie przestępstwa odpada.

Co, jeśli skontaktuję się z najbliższym biurem poradnictwa konsumenckiego? Prawdopodobnie nie będę jedynym klientem, u którego ta sytuacja miała miejsce, może okazać się, że pośrednik miał już wcześniej negatywne opinie.

Co o tym myślicie?

Pozdrowienia

Re: Wniosek o pożyczkę i celowe fałszywe informacje przedstawione przez pośrednika

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
ogólnie rzecz biorąc, dla wszystkich banków w ramach finansowania budowy ważne jest, czy finansowana nieruchomość jest domem murowanym, domem prefabrykowanym czy domem z drewnianą ramą. Podstawowym powodem jest ewentualna konieczność sprzedaży lub długoterminowe zabezpieczenie.

W praktycznie wszystkich wnioskach pytane jest o sposób budowy i o certyfikat RAL. Ten certyfikat prawdopodobnie jest również warunkiem koniecznym do finansowania domu z drewnianą ramą w większości banków.
Pośrednik z doświadczeniem zna te różnice i będzie działał zgodnie z nimi, ponieważ jego dochód zależy od sukcesu, a prowizję otrzymuje dopiero po wypłacie kredytu.

Nie mówię tutaj o oszustwie, ale o powierzchowności. W najlepszym przypadku pośrednik zakładał podczas pierwszej weryfikacji online, że chodzi o Dom murowany, niestety potem nie zwrócił uwagi na Państwa zmiany i uwagi i po prostu przesłał dokumenty do banku.

Rozumiem Państwa rozczarowanie dotyczące finansowania i irytację z powodu kosztownej ekspertyzy. Ale jeśli zdecydują się Państwo koniecznie kupić ten Dom, zwróciłbym się z prośbą do pośrednika. Być może chciałby uratować swoją prowizję i wziąć udział w kosztach ekspertyzy.

Napisany przez berndl
Cześć,

dzięki za odpowiedź.

Faktycznie mówisz mi prosto z serca.

Niestety jednak mój wybrany pośrednik zachowuje się inaczej.

Odmawia wzięcia odpowiedzialności za płytkość.

Przekłada winę na dostawcę usług, o którym wcześniej nawet nie wiedziałem, że działa pomiędzy bankiem a nim.

Więc zgodnie z zasadą, że wszyscy inni są winni, tylko on nie.

Odmawia kategorycznie przyczynienia się do kosztów biegłego (dlaczego też miałby, skoro nie ma winy...).

Ale zostawmy to, skończyłem z tym tematem....

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata