Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Plan oszczędnościowy Riester Bank: Częściowa wypłata na finansowanie budowy dla starszych umów.

Napisany przez cjp2013
Witajcie na forum, Mam pytanie do ekspertów dotyczące częściowej wypłaty z planu oszczędnościowego Riester na finansowanie własnego mieszkania zgodnie z §92a Ustawy o podatku dochodowym. Z tego, co rozumiem, możliwa jest częściowa wypłata w wysokości co najmniej 3000 euro, o ile na koncie pozostanie co najmniej 3000 euro. Wydaje się, że nie ma przeszkód, aby dokonywać wielokrotnych częściowych wypłat.

Przemyślałem następujący scenariusz:
- Wypłacam teraz wszystko oprócz 3000 euro (ok. 8000 euro) i wykorzystuję to na koszty budowy
- Regularnie kontynuuję oszczędzanie na koncie Riester, aby skorzystać z dodatków i ulg podatkowych
- Za każdym razem, gdy saldo konta osiągnie ponownie minimum 6000 euro, dokonuję kolejnej częściowej wypłaty aż do 3000 euro, którą następnie wykorzystuję jako dodatkową spłatę kredytu hipotecznego

Moim zdaniem jest to możliwe zgodnie z §92a.

Mój plan oszczędnościowy założyłem w 2009 roku. Bank, któremu przedstawiłem ten scenariusz, twierdzi teraz, że częściowa wypłata nie jest możliwa dla umów zawartych przed 2009 rokiem. Musiałbym anulować tę starą umowę i skorzystać z częściowych wypłat tylko na nowej umowie (która oczywiście miałaby znacznie gorsze warunki).

Czy bank ma rację, twierdząc, że dla starszych umów nowa możliwość częściowej wypłaty może być odmówiona? Czy próbuje mnie tylko zmusić do nowej umowy na gorszych warunkach?

W umowie mojego planu oszczędnościowego znajduje się następująca klauzula:

Oszczędzający może do początku fazy wypłaty, zgodnie z przepisami § 92a i 92b Ustawy o podatku dochodowym, zażądać wypłacenia zgromadzonych środków (wartość salda, w tym naliczone do daty bilansowej, ale jeszcze nie wymagalne odsetki) do wykorzystania zgodnie z § 92a Ustawy o podatku dochodowym z trzymiesięcznym terminem wypowiedzenia na koniec kwartału kalendarzowego.

Zatem nie ma tam mowy ani o częściowej ani o całkowitej wypłacie, a jedynie o wypłacie.

Dziękuję z góry za Wasze opinie na ten temat!

Christian

Re: Plan oszczędnościowy Riester Bank: Częściowa wypłata na finansowanie budowy dla starszych umów.

Napisany przez Torsten Breitag
Uważałbym to za normalne, że w umowie z 2009 roku odwołuje się do ówczesnych przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i ustawy o emeryturach mieszkaniowych.

Twoja powyższa interpretacja jest aktualna dopiero od 01.01.2014 roku. Dlatego mogłoby być trudno przekazać ją do starej umowy.

Logicznie wyższa norma (ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych) przeważa nad niższą normą (warunki umowy). W tym przypadku bank, który prawdopodobnie myśli o pracowniku obsługi klienta, się myli.

Jeśli zgodnie z dawną umową obowiązują opłaty za wypłaty (50-150 euro), bank mógłby jednak pobierać te opłaty za każdą (częściową) wypłatę.

Napisany przez cjp2013

Oceniałbym to jako normalne, że w umowie z 2009 roku odniesiono się do ówczesnych regulacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o emeryturze mieszkaniowej.

Twoje powyższe stwierdzenia obowiązują dopiero od 01.01.2014 roku. Dlatego mogłoby być trudno wprowadzić je do starej umowy.

Dziękuję za odpowiedź.

Tak, wiem, że takie częściowe wypłaty są możliwe dopiero od 01.01.2014 roku zgodnie z prawem. To, co mnie zastanawiało, to czy ustawodawca wprowadził tę możliwość do mojej starej umowy. Zawsze myślałem, że odniesienie do przepisów prawnych odnosi się zawsze do obowiązującej wersji, gdy dotyczy ona stosowania klauzuli umownej. A nie do tej, która obowiązywała w chwili zawarcia umowy.

Cytat Torstena Breitaga:

Oczywiście, wyższa norma (ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych) przeważa nad niższą normą (warunki umowy). Bank, który prawdopodobnie ma na myśli pracownik obsługi na stanowisku kasjera, w tym przypadku się myli.

Jeśli przewidziane są opłaty za wypłaty zgodnie ze starym warunkami (50-150 euro), bank może jednak pobierać te opłaty przy każdej (częściowej) wypłacie.

Tak też bym to widział, opłaty prawdopodobnie nie będą naliczane. Uważam, że sformułowanie w regulaminie jest niejednoznaczne: Z jednej strony odwołuje się do § 92a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (który teraz pozwala na częściowe wypłaty), z drugiej strony mowa jest o wypłacie zgromadzonych środków, co można interpretować jako wypłatę całkowitych środków. Ale niejednoznaczności w regulaminach zawsze idą na niekorzyść korzystającego z regulaminu, czy się mylę.

Napisany przez immerfernweh
Cześć cjp2013,
chciałbym skorzystać z możliwości wypłaty. Wysłałem teraz formalny wniosek do ZfA i czekam na odpowiedź. Udało ci się zrealizować to? Czy musiałeś jakoś udowodnić ZfA, że wypłacone środki zostały rzeczywiście użyte do spłaty długu? Jeśli tak, to w jaki sposób udowodniłeś?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata