Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pomoc, Profi Rente i Wohnriester jednocześnie !!!

Napisany przez helpmegod
Cześć,
jestem teraz trochę skonfundowany i nie rozumiem już sytuacji.

Moja żona około 2006 roku otworzyła emeryturę Sparda Profi w Sparda Bank. W 2011 roku, gdy również byłem obecny, otworzyła Bausparer z Wohnriester, zalecony nam przez doradcę finansowego ze względu na dopłaty Riester. Podczas rozmowy z doradcą, dysponował on dokumentami dotyczącymi Profirente, nawet je dla nas wydrukował. (Wtedy nie wiedziałem, że Sparda Profi Rente również działa z dopłatami Riester.)
Okazjonalnie dowiadywałem się dlaczego dopłaty Riester nie były uwzględnione na informacjach dotyczących konta w Bausparerze Wohnriester. Pracownik zawsze mówił, że wszystko jest w porządku, że to wkrótce zostanie dopisane.

Teraz, gdy chcemy zbudować Dom i chciałem się dowiedzieć o dostępność pieniędzy z Profirente, zauważyłem, że otrzymane dopłaty zostały zwrócone. Nie była w stanie mi powiedzieć, z czym to się wiąże. Kiedy powiedziałem o otwarciu Bausparera Wohnriester trzy lata temu, powiedziała mi, że dopłaty mogą być otrzymane tylko raz.

Faktycznie, nie wiedziałem, że Profirente również można połączyć z dopłatami Riester.

Profirente ma około 13 000 euro, a Bausparer około 5000 euro. doradca finansowy powiedział, że powinniśmy teraz wszytko przenieść do Bausparera.

Jednakże ja już całkowicie się pogubiłem.

Mam wrażenie, że doradca, który już zarobił przez Bausparera 1500 euro prowizji, chce jeszcze więcej zarobić.

Jeśli nie wypłacimy pieniędzy, musimy sfinansować Dom o więcej niż tę kwotę.

Co powinniśmy zrobić?

Opcja A)
Pozwolić Profirente działać bez wpłat aż do momentu emerytury? (Jakie jest bezpieczeństwo ProfiRente)

Opcja B)
Zrezygnować z bausparera i pozwolić na dalsze działanie profirente?

Opcja C)
Wypłacić Profirente z utratą?

Opcja D)
Przenieść Profirente do Bausparera?
(Czy wtedy zachowamy dopłaty z Profirente?)

lub inna opcja???

Moja żona również jest zdezorientowana.
Czy powinniśmy udać się do biura poradnictwa finansowego w Verbraucherzentrale, czy ktoś tutaj może nam pomóc?

Z góry dziękuję bardzo

*******EDYCJA*****************

Właśnie rozmawiałem z Union Investment i poinformowali mnie, że wypłata z Profirente prawdopodobnie będzie mogła zostać w pełni wykorzystana na budowę domu, bez potrąceń/strat.
Wydaje się, że w ten sposób minimalizujemy straty...

Czy postępowanie doradcy było fair???

Re: Pomoc, Profi Rente i Wohnriester jednocześnie !!!

Napisany przez EasyD
Tutaj nie można faktycznie wydać żadnej rekomendacji, ponieważ ich ogólna sytuacja oraz oczywiście fakty dotyczące ich finansowania są kompletnie nieznane.

Zasadniczo mogę jednak powiedzieć, że jest całkowicie możliwe otrzymać dodatki do dwóch umów Riester. Czy to konkretnie ma sens dla nich, to już inna sprawa.

Tak naprawdę mogę tylko polecić im skontaktowanie się z zaufanym specjalistą, którym ujawnią wszystkie szczegóły, aby stworzyć dla nich rzeczywiście dopasowany do potrzeb koncept.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata