Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Wypłata nadgodzin: Czy muszę to uwzględnić w rocznym rozliczeniu podatkowym dochodowym?

Napisany przez dragon1jim
Cześć,

chciałbym wypłacić sobie 100 nadgodzin od mojego pracodawcy w ciągu jednego miesiąca.
Poprosiłem dział kadr o przygotowanie testowego rozliczenia, aby zobaczyć ile netto zostanie.

Na testowym rozliczeniu widać, że
1.) Podatek dochodowy i składki na ubezpieczenie społeczne są potrącane od podstawowej pensji, a
2.) Podatek dochodowy i składki na ubezpieczenie społeczne są potrącane od premii za nadgodziny.

Teraz moje pytanie:
Słyszałem, że urząd skarbowy może zażądać ode mnie ponownie podatku dochodowego w ramach rozliczenia rocznego z powodu progresji podatkowej, co może grozić koniecznością dopłaty podatku dochodowego. Czy to prawda?

Z góry dziękuję.

dragonjim

Re: Wypłata nadgodzin: Czy muszę to uwzględnić w rocznym rozliczeniu podatkowym dochodowym?

Napisany przez Espresso

Witaj,

chciałbym wypłacić sobie 100 nadgodzin od pracodawcy w ciągu jednego miesiąca.
Zleciłem działowi kadr sporządzenie wstępnego rachunku, aby zobaczyć, ile pozostałoby netto.

Na wstępnym rachunku widać, że
1.) Podatek dochodowy i składki na ubezpieczenie społeczne są potrącane od podstawowego wynagrodzenia i
2.) Podatek dochodowy i składki na ubezpieczenie społeczne są potrącane od wynagrodzenia za nadgodziny.

Teraz moje pytanie:
Słyszałem, że w ramach rocznego rozliczenia podatkowego urząd skarbowy może ponownie żądać ode mnie podatku dochodowego ze względu na progresję podatkową, co grozi nawet dopłatą podatku dochodowego. Czy to prawda?

Dziękuję z góry.

dragonjim

Interesujące pytania, na które także chętnie bym odpowiedział. Zawsze słyszałem, że prawie 40% wypłaty za nadgodziny znika. Wtedy żadna nadgodzina się nie opłaca...

Napisany przez 2titan1981
Im więcej zarabiasz lub płacisz nadgodziny (suma roczna), tym więcej musisz także zapłacić podatków. Dokładnie tyle samo, ile osoba, która ma normalny dochód jako roczną sumę, nie wypłacając nadgodzin.

I w zależności od tego, co robisz z wypłaconymi pieniędzmi, zostanie to uwzględnione pod względem podatkowym lub nie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata