Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 6000 euro zwrotu BafÖG w ciągu 4 lat - teraz lokata terminowa?

Napisany przez Ost2323
Cześć Forum,

obecnie zastanawiam się, jak najlepiej spłacić moje zadłużenie z kredytu studenckiego.

Podczas studiów oszczędzałem, aby być w stanie spłacić długi od razu i zaoszczędzić około 20% całej sumy.

Muszę zapłacić około 6000€ w ciągu 4 lat.

Teraz, dzięki sprzedaży, itp., mam 5000€ i zastanawiam się, czy i jak najlepiej zainwestować te pieniądze.

Myślałem o lokacie w VTB Bank, ponieważ obecnie oferują najlepsze warunki. Ktoś miał już z nimi doświadczenie?

Czy istnieją jeszcze sensowne alternatywy?

Pozdrowienia, Ost2323

Napisany przez Reinsch
Cześć,

czy nie ma żadnej zniżki przy BaföG, jeśli oddasz wszystko od razu po studiach? To powinno łatwo pokonać zwrot z lokaty terminowej, plus to dobre uczucie pozbycia się zobowiązań.

Zwłaszcza w obliczu kryzysu na Ukrainie, zastanowiłbym się nad VTB. Lepiej niemieckie czy holenderskie banki...

Napisany przez Ost2323
czy nie ma żadnej zniżki przy BafÖG, jeśli spłacisz wszystko od razu po ukończeniu studiów? Powinno to łatwo przewyższyć stopę zwrotu z lokaty terminowej, a dodatkowo poczucie ulgi z pozbycia się zobowiązań.

tak dokładnie, to są właśnie te 6000 € - w przeciwnym razie musiałbym zapłacić prawie 7800 €, jeśli spłacam miesięcznie

Z uwagi na kryzys na Ukrainie, na razie rozważyłbym VTB. Lepiej niemieckie lub holenderskie banki.

Niemiecki Bank jako lokata terminowa to na przykład Mercedes-Benz Bank lub Volkswagen.

Moja dziewczyna ma konto oszczędnościowe w Volkswagen - ja mam w DKB.

Czy to ma sens trzymać to w jednym banku (czyli w moim przypadku w DKB) -> 1,30%?

Napisany przez Reinsch
No cóż, porównań festiwalowych znajdziesz w sieci pod dostatkiem. Po prostu poszukaj.

Ogólnie rzecz biorąc, nie warto się zbytnio przejmować wyłuskaniem każdej dziesiątej procenta, mając do dyspozycji 5 000 €. 0,1% w skali roku z 5 000 € to 5 € rocznie, czyli niewiele mniej więcej tyle, ile kosztuje piwo w pubie...
Lepiej postawić na bezpieczeństwo niż na egzotyczne instytucje finansowe.

Napisany przez Ost2323
Tak więc po prostu pozostać przy moim banku i w ten sposób jechać najbezpieczniej?

Napisany przez brainy
Dokładnie.

Chciwość pożera umysł, bo jak można inaczej wyjaśnić fakt, że mniej niż jeden procent inwestorów ufa zagranicznym instytucjom.

Napisany przez Espresso

Dokładnie.

Chciwość pochłania umysł, bo jak inaczej wyjaśnić, że z powodu nawet niecałego procenta inwestorzy ufają zagranicznym instytucjom.

przy 10.000-20.000 robi to jednak różnicę. dlaczego rozdawać pieniądze?

Napisany przez bluewave
W przypadku banków, pokonanie inflacji może być trudne. Można to znosić przez 4 lata, ale dla młodego absolwenta rozwiązanie to trochę słabe.

Dla mnie jedynym rozwiązaniem byłoby założenie depozytu z dużym udziałem obligacji (może około 85% obligacji, najlepiej funduszy obligacyjnych dla początkujących). To ma tak niewielkie wahania, że 4 lata to wystarczająco długi okres czasu. Mimo to, przy takiej szerokiej dywersyfikacji jest to bezpieczne (dla tych, którzy myślą o upadku euro: globalny portfel jest tutaj bezpieczniejszy ze względu na dywersyfikację w wielu krajach i walutach niż bank euro).

W przeciwnym razie trudno będzie znaleźć bezpieczne możliwości na 4-letni okres lokaty. Nie zdecydowałbym się na takie rzeczy jak certyfikaty inwestycyjne, pożyczki subordynowane, itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata