Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mój kontrakt Riestera z 2008 roku ma sens?

Napisany przez Knall0r
Cześć,

gdy rozpocząłem (zawodowe) szkolenie, wciśnięto mi umowę Riestera. Teraz jestem już prawie na końcu moich studiów i przeglądam wszystkie swoje umowy. Na pierwszy rzut oka umowa wydaje się dość dobra, ale na drugi rzut raczej wygląda na marnotrawienie pieniędzy.

Klasyczne ubezpieczenie emerytalne Riester SAFE inwestowane przez Volkswohl Bund zgodnie z ustawą o aktywach starości z odroczoną wypłatą renty z udziałem w nadwyżce (ASR) z inwestowaniem nadwyżki w fundusze.

Rozwój wartości w zeszłym roku
Wartość umowy: 910 EUR
Świadczenia: 154 EUR
Osiągnięte zyski: 39 EUR
Wynik z rozwoju funduszy: 6,32 EUR
Naliczone koszty dla zwolnienia z opłat: 49,60 EUR
Naliczone koszty na zarządzanie kapitałem: 8,96 EUR

Razem: 1149,48 EUR

Ogólny przegląd od początku umowy:

Całkowita suma dotychczasowych składek na emeryturę: 582,57 EUR
Łączna suma naliczonych świadczeń: 816 EUR
Łączne koszty zamknięcia i dystrybucji: 235 EUR
Łączne koszty zarządzania kapitałem: 114 EUR
Osiągnięte zyski: 95 EUR
Wynik z rozwoju funduszy: 5,60

Te dwie tabele wydają mi się sprzeczne, np. różne sumy w zyskach z funduszy.

Tak czy inaczej, na pierwszy rzut oka to nie wygląda tak źle, ale w liście jest napisane, że od 2056 r. obecnie otrzymuję 2,46 EUR. Wtedy będę miał 67 lat, zakładając, że żyję do 87 lat (utopijnie z uwagi na mój styl życia), otrzymam z powrotem 590,4 EUR, przy czym wpłaciłem 582 EUR. Biorąc pod uwagę inflację, to jest MEGAzły interes.

Rozumiem, że w ciągu mojego życia będę wpłacał więcej, ale proporcje wpłaty - wypłaty pozostają takie same.

Jeśli nie źle czegoś nie rozumiem, to chciałbym natychmiast anulować umowę i załatwić swój fundusz emerytalny w inny sposób... (mieszkanie + akcje)

Napisany przez EasyD
Dla osoby planującej wcześnie umrzeć, renta Riester na pewno nie jest odpowiednim produktem.

Napisany przez Knall0r
Tak na pewno nie było to przeznaczone, uważam jednak że szacować, że dożyję 86 lat, to lekka przesada(!). Ponadto moje obliczenia odnoszą się do lat do 86. Czekam na więcej opinii.

Napisany przez verschaukelt
W tej chwili wygląda to tak, że dotychczas zaoszczędziłeś jedynie 10 euro miesięcznie, a stosunek między oszczędnościami a kapitałem wynosi około 90%. To już coś. Czy w banku miałbyś taki zysk?

Oczywiście, jeśli będziesz nadal oszczędzać tylko 10 euro miesięcznie, nie uda ci się dużo zaoszczędzić. Ponadto proporcja między wkładem oszczędnościowym a dodatkowymi dopłatami zmieni się. Ponieważ wraz z rosnącym dochodem będziesz musiał oszczędzać więcej, aby otrzymać pełną dopłatę.

Prognozy zawsze mogą się opierać tylko na tym, ile wpłacasz. Aktualnie są to tylko 10 euro miesięcznie. Dopłaty nie są uwzględnione. Dlatego proszę zignorować tę prognozę!

Riester ma swoje plusy i minusy. Tak jak wszystko w życiu. Nawet nieruchomość może stracić na wartości, a czasem dzieje się to bardzo szybko.

Oczywiście, nie można myśleć o zabezpieczeniach tylko w jednym kierunku. Ale Riester to początek. Może wkrótce pojawi się też żona i dziecko, a wtedy sytuacja będzie już zupełnie inna. Ponadto, przy odpowiednich dochodach masz również zysk ze zwolnienia podatkowego. To również można uwzględnić.

Koszty zamknięcia zostały już opłacone - i to nie ze środków, które wpłaciłeś, ale dzięki dopłatom i zyskom odsetkowym. Możesz teraz iść tylko w górę. Ponieważ Riester stał się również bardziej elastyczny i jest chroniony przed bankructwem i pomocy socjalnej, nie jest tak źle, jak niektórzy twierdzą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata