Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wysoki kredyt bez rzeczywistego powodu.

Napisany przez Hazet
Cześć,
ze względu na obecnie korzystne stopy procentowe chciałbym wziąć dość wysoki kredyt (od 100 000 € wzwyż).
W ciągu najbliższych lat chciałbym zacząć budować, muszę jeszcze spłacać swoje Bafög, być może chciałbym kupić nowy samochód.

Czy bank udziela pożyczek na takie cele, które są jeszcze w dalszej przyszłości?

Napisany przez Daukind

Hey,
z uwagi na obecnie korzystne warunki kredytowe, chciałbym wziąć dość wysoki kredyt (od 100 000 €).
W najbliższych latach chciałbym wybudować Dom, muszę jeszcze spłacić moje Bafög, być może potrzebuję nowego samochodu.

Czy bank udzieliłby mi pożyczki na cele tak dalekiej przyszłości?

Oczywiście. Spłata na pewno nie będzie problemem, prawda?

Napisany przez Suxxess
Następnie udajesz się do swojego banku domowego i zawierasz umowę oszczędnościową na zakup nieruchomości. Albo najpierw otrzymujesz oferty różnych banków, a potem zawierasz umowę na kredyt mieszkaniowy.

W ten sposób możesz zabezpieczyć obecne stopy procentowe. Jeśli chodzi o bardziej konkretne kwestie dotyczące samochodu, możesz ponownie się do mnie zgłosić. Wiele salonów samochodowych oferuje korzystne warunki, o ile dochody są odpowiednie.

Napisany przez sebastian-k
Żaden bank nie udzieli ci kredytu w wysokości 100 000 € bez zabezpieczeń, zwłaszcza nie z powodu Chcę wydać trochę pieniędzy w najbliższych latach

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie jestem pewien, czy autor wątku nie chodzi o wzięcie kredytu ratalnego? Bez zabezpieczeń oczywiście nie da się nic załatwić.

Napisany przez Hazet
Umowa na czas nieokreślony (ja jako akademik, również planowane małżeństwo z urzędniczką), więc stały dochód itp. Tak, słabo sformułowałem...przepraszam.

Oczywiście chodzi o kredyt ratalny.

Moja dziewczyna już założyła nową lokatę budowlaną, mamy zapewnione oprocentowanie....

Teoretycznie mogę też po prostu wydać te pieniądze w najbliższym ******. Gdzieś musi być jednak granica, gdzie bank nie udzieli mi kredytu bez konkretnych umów (firmy budowlanej itp.), prawda?

@Hazet
więc jeśli nie chodzi o kredyt ratalny, ale o pożyczkę ratalną
wtedy żaden bank w Niemczech nie udzieli Ci pożyczki, ponieważ nie ma żadnych zabezpieczeń. Dlaczego bank miałby udzielić Ci pożyczki powyżej 100 000 EUR, skoro nie masz jeszcze żadnych umów budowlanych?

kredyty raty są zabezpieczone przez zajęcie wynagrodzenia.
kredyty z odnawianiem kapitału są zabezpieczone na zasadzie pożyczek bez wkładu własnego bez wpisu hipotecznego. A w przypadku wyższej kwoty pożyczki, z wpisem hipotecznym. Ale w tym celu musisz być właścicielem obiektu.

Sugeruję, żebyś umówił się na osobistą rozmowę ze swoim bankiem lub doradcą.

Napisany przez Hazet

@Hazet
Dlaczego bank miałby udzielić ci pożyczki w wysokości 100 000 EUR, skoro nie masz jeszcze żadnych umów budowlanych?.

Moje pytanie brzmiało czy w ogóle byłoby to możliwe (patrz powyżej) !

Jako zabezpieczenie dostępne jest praktycznie tylko moje wynagrodzenie.

Napisany przez 2Escorpio

Jako zabezpieczenie dostępne jest praktycznie tylko moje wynagrodzenie.

Jeśli zarabiasz co najmniej 7 000 euro netto miesięcznie, to można o tym porozmawiać.

W przeciwnym razie 100k nie są możliwe bez zabezpieczeń.

Jednak bank chce także wiedzieć, na co zostanie przeznaczone pożyczone pieniądze. Dlatego wysokość kredytu ratalnego jest również związana z jego przeznaczeniem.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
istnieje ewentualność uzyskania pożyczki dla urzędników, w ramach której nowo zawarta polisa na życie będzie służyć spłacie pożyczki. Okres kredytowania do 20 lat jest możliwy.
Wysokość pożyczki zależy od dochodu, wieku i stanu cywilnego, przy czym kwota € 100.000,-- być może nie będzie osiągalna. Oprocentowanie jest ustalone na cały okres kredytowania na poziomie około 5 do 6%. Jednakże w przypadku spłaty z wyprzedzeniem można spodziewać się opłat za wcześniejsze spłaty, a kredyt zostanie zgłoszony do Biura Informacji Kredytowej i prawdopodobnie może sprawić trudności przy późniejszych kredytach, ponieważ nie ma zabezpieczenia hipotecznego.

Patrząc na spodziewane malejące zyski związane z ubezpieczeniem na życie, zalecałbym unikanie produktów opartych na ubezpieczeniu na życie i spłacie przez ubezpieczenie na życie.

Napisany przez Suxxess
Przerywaj mi, jeśli się mylę.

Aktualnie mamy problem kury czy jajka:
1) Firmy twierdzą, że nie otrzymują kredytów na inwestycje
2) Państwo drukuje więc pieniądze i sprzedaje je bankom za 1%, aby te udzieliły firmom kredytów
3) Banki są bardziej szczodre w udzielaniu kredytów, jednak bez zabezpieczeń nie udzielają ich. (Banki mają oczywiście słuszną obawę przed niewypłacalnością)
4) Teraz państwo zwiększa presję na banki poprzez karne odsetki, aby być może przekazały te pieniądze dalej w celu tworzenia inwestycji i miejsc pracy.

Napisany przez brainy
Najnowszą politykę monetarną należy postrzegać jedynie w kontekście faktu, że południe Europy nic nie robi.
Egzmitacja (niemieckich) oszczędnościowych ma służyć ratowaniu południowej Europy i jej banków.
Dlaczego południe nie robi nic? Ponieważ zwykłe mechanizmy rynkowe zostały wyłączone/zablokowane poprzez ratowanie banków i euro.
Z Lehman Brothers nauczono się bądź właśnie nie do końca przemyślano.
W przypadku kolosalnej upadłości wszystkich światowych systemów finansowych ten koszmar zakończyłby się po jednym-dwóch latach.
Tak więc bawimy się 20 latami kryzysu finansowego, jak w Japonii, gdzie od 10 lat obowiązują stałe 0,8% oprocentowanie.

@brainy, możemy to zrobić w dowolnym momencie, nadal.

Napisany przez 2Escorpio
Nie jestem pewien, czy to takie proste. Jeśli tyle ważnych krajów / regionów upadnie, spowoduje to inflację na całym świecie (nawet przy silnych walutach) i przyniesie ogromne problemy dla całego świata.

Muszę jednak przyznać, że jestem lekko zszokowany ponownym obniżeniem stóp procentowych... Myślałem, że jesteśmy od tego tak daleko, że nie będzie to konieczne, hm...

@Escorpio
o to właśnie chodzi. Możemy także obniżyć stopę procentową do 0 i zwiększyć karne odsetki dla banków w ECB.
Wtedy indeks Dax osiągnie 12 000, a finansowanie budowlane będzie kosztować 1% na 10 lat 100% pokrycia, czy jakoś tak.
Ale moim zdaniem, to nie jest dobre.
Dlaczego nie możemy teraz pobrać pieniędzy i mieć odsetki bankowe na poziomie 4-5%?
Dlaczego tak nie można?

Napisany przez Suxxess

Dlaczego nie powinniśmy teraz odebrać pieniędzy i cieszyć się oprocentowaniem bankowym na poziomie 4-5%? Dlaczego tak się nie dzieje?

Ponieważ państwa UE mają ogromny dług i zagraża im uduszenie się pod obciążeniem odsetek? Dzięki nadmiarowi gotówki i polityce niskich stóp procentowych nawet w Niemczech możliwe były ujemne stopy procentowe. (Inwestorzy płacili za to, żeby móc pożyczać nam pieniądze)

Problemem jest również to, że banki coraz rzadziej pożyczają sobie nawzajem pieniądze. (Co wcześniej było powszechne przed kryzysem) Teraz banki muszą zabezpieczać pewien minimalny kapitał rezerwowy. Dzięki karnej stopie procentowej próbuje się teraz ożywić ten system.

Więc co waszym zdaniem stałoby się, gdyby stopa referencyjna teraz znacznie wzrosła?

Napisany przez 2Escorpio

Co was was was würde eurer Meinung nach wohl passieren wenn der Leitzins nun wieder sehr stark steigen würde?

Ersichtlich würden gewisse Länder die jetzt kaum schon über die Runden kommen, in den Ruin stürzen.

Ganz davon zu schweigen, was mit der Arbeitslosigkeit in den jeweiligen Ländern (auch Deutschland) passieren würde.

Dennoch ist es kein gutes Gefühl, dass unser Leitzins so niedrig ist... Vor allem dachte ich nicht, dass eine erneute Absenkung nochmal nötig ist.

Czyż nie dożyjemy sytuacji podobnej do hiszpańsko-japońskiej, jeśli kiedyś tu pęknie bańka na rynku nieruchomości? Tutaj, na przedmieściach Stuttgarta, za nowe mieszkanie 67 m² płaci się 444 000 EUR – czy to nie absurd?

Napisany przez brainy
Nie ist krajowej bańki na rynku nieruchomości.

Czym jest bańka? Moim zdaniem wtedy, gdy używane nieruchomości są sprzedawane za prawie taką samą cenę jak nowe budynki.

Używane nieruchomości są nadal zdecydowanie za tanie w wielu miejscach, nawet w Berlinie, gdzie ceny prawie podwoiły się. To po prostu zdrowy efekt wzrostu cen, nic więcej.

Oczywiście sprawa wygląda inaczej w niektórych ośrodkach miejskich. Hamburg i Monachium są tu często przywoływane. Jednak Monachium zawsze było drogie i takie zapewne pozostanie. Czy to jest bańka? Nie wiem. Jeśli zarobki są odpowiednie, to po prostu ta okolica jest droga.

W Hamburgu ogólnie nie zarabia się tak dobrze. Ale są bogaci, którzy podnoszą ceny. Bańka? Możliwe.

Dobrze pamiętam jedno z moich pierwszych rozmów kwalifikacyjnych w Hamburgu, gdzie zuchwale zadałem pytanie: Dlaczego po opłaceniu czynszu w Hamburgu zarabiam o wiele mniej niż wcześniej?. Oczywiście nic nie wyszło z tej pracy w Hamburgu wtedy i później.

Jeśli ludzie narzekają na obecne ceny, powinni po prostu opuścić okolicę, wtedy ceny automatycznie spadną. Tak działa wolny rynek. Ja nazywam to także inteligencją finansową. Ale Hamburg jest taki piękny...

Kiedyś przyszłość była po prostu lepsza.

Ostatnie zdanie jest fajne

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata