Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mieszkanie na własność - teraz kupić WHEN EZB)

Napisany przez laker4life
Cześć drodzy użytkownicy forum finansowego,

Krótko się przedstawiam, nazywam się Thomas, mam 29 lat, mieszkam w Norymberdze i wraz z moją żoną szukamy mieszkania na własność. Mamy (relatywnie) jasny pomysł na to, czego szukamy i ile jesteśmy w stanie/możemy wydać.

Teraz jednak do mojego właściwego pytania: Czy obniżka stóp procentowych przez EBC do poziomu 0,15% będzie miała bezpośredni wpływ na (nowe) kredyty hipoteczne, czyli czy kredyty staną się jeszcze tańsze?

W przypadku, gdy mamy oko na ciekawą nieruchomość, naturalnie jeszcze tańszy kredyt byłby idealny. Jak w przeszłości wpłynęła obniżka stóp procentowych i jak szybko?

Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi udzielić tu odpowiedzi. Z góry dziękuję za wszelkie starania i życzę wszystkim miłego dnia.

Pozdrawiam
Thomas

Napisany przez 6Bankkaufmann
Może się zdarzyć, że oprocentowanie trochę się jeszcze zmniejszy. Jednak oprocentowanie na dzień dzisiejszy nie jest równoznaczne z oprocentowaniem przy 10-letnim zabezpieczeniu hipotecznym. Dlatego dobrze jest teraz zainwestować, bo w przeciwnym razie będziesz musiał albo czekać w kolejkach w bankach, gdy stopy procentowe znowu wzrosną, żeby odebrać swoje pieniądze, albo denerwować się z powodu kilkumiesięcznego procesu obsługi. Dlatego ciesz się, że obecne oprocentowanie jest atrakcyjne.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
nie spodziewam się dostosowania warunków kredytowych przez banki.
Od pewnego czasu ogólnie obserwujemy spadek stóp procentowych, a poszczególne instytucje próbują okresowo nieznacznie podnieść stopy procentowe. Gdy popyt spada, te korekty są ponownie cofane. W związku z tym wierzę, że ogólny popyt ma raczej bezpośredni wpływ.
Jest to podobne do inwestowania w akcje. Optymalnych rozwiązań osiąga się bardzo rzadko, więc warto zadowolić się dobrą i korzystną pod względem oprocentowania finansowaniem, gdy obiekt naszego zainteresowania zostanie znaleziony.

Dzisiaj były jeszcze skutki wczorajszych działań Europejskiego Banku Centralnego. Ale to powinno już wystarczyć.

Napisany przez bananalars01
Cześć,

Jak przeczytałem, niemieckie banki zdeponowały miliardy euro w EZB, za co powinny zapłacić karne odsetki w wysokości 0,1 procenta.

Czy to oznacza, że niemieckie firmy lub osoby prywatne powinny teraz łatwiej otrzymać kredyty?

Teraz chyba warto kupić lub sfinansować nieruchomości, bo ta faza niskich stóp procentowych wydaje się trwać wiecznie.

W 1982 roku kupiłem bony skarbowe RFN z oprocentowaniem 8 procent w pierwszym roku, a po 7 latach oprocentowanie wzrosło do 13 procent.

Czy jeszcze dożyję czasów, gdy wrócimy do takich stóp procentowych?

Napisany przez NaTwoim13
Wszystkie oczekiwania dotyczące decyzji ECB są już uwzględnione na rynku i od dłuższego czasu odzwierciedlają się w poziomie stóp procentowych.

Napisany przez mehrgeldag
Cześć, jeśli nie teraz, to kiedy? Oprocentowanie kredytów hipotecznych jest na historycznie niskim poziomie 50 lat. Może się jeszcze minimalnie obniżyć, ale nie musi. Skorzystaj z tych niskich stóp procentowych na finansowanie. W przyszłości będziesz mieć wolny od długów Dom i zaoszczędzisz na czynszu. To obecnie najlepsza forma oszczędności na emeryturę. Pamiętaj jednak o solidnym finansowaniu. Obecnie spłata zaledwie 1% początkowo i związywanie na 10 lat jest bardzo ryzykowne, a kredyt trwa przez 40 lat. Co będzie za 10 lat, jeśli oprocentowanie wzrośnie o 3%? Pozdrowienia, Werner

Kto teraz finansuje z 1% spłatą, sam jest sobie winien, jeśli za 10 lat zbankrutuje i nie zabezpieczy się. Ale nie każdy bank również uwzględnia to w analizie budżetowej. Niektóre banki liczą w analizie budżetowej czynnik 6 dla odsetek i spłaty, co jest w porządku. Nigdy nie finansuj na krawędzi, ponieważ jeśli otrzymamy wzrost stóp procentowych za 10 lat na przykład, to w przypadku spadających cen nieruchomości możemy nawet nie być w stanie sprzedać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata