Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie możliwe - tak - nie?

Napisany przez Ostriker
Cześć wszystkim!

Chciałbym dołączyć do dyskusji na temat możliwości finansowania budowy.

Tło sytuacji:

Nasza sytuacja finansowa jest obecnie dość dobra. Jednak obecnie obciąża mnie kredyt związany z moim studiowaniem w USA, więc w zasadzie mamy ujemny kapitał/wartość majątku. Wiem oczywiście, że to nie jest idealna sytuacja. Ale otrzymaliśmy niedawno bardzo atrakcyjną ofertę na nieruchomość na bardzo dynamicznym rynku nieruchomości.

Dane finansowe:

Moje dochody (pracownik): 7 300 EUR brutto - około 4 700 EUR netto w stawce podatkowej III.
Dochody żony: 2 950 EUR brutto - około 1 500 EUR netto w stawce podatkowej V
Dwóje dzieci (1 rok - 3 lata) - planowanie dzieci zakończone
Kapitał własny: około 6 000 EUR
Obecne obciążenie kredytowe: 25 000 EUR (pozostałość po finansowaniu studiów w USA) - miesięczne obciążenie 480 EUR.
Edycja: Zakładam, że nasza historia kredytowa w Biurze Informacji Gospodarczej jest w porządku.

Poszukiwane finansowanie:

Pełne finansowanie dla istniejącej nieruchomości do użytku własnego (Dom jednorodzinny)
Cena zakupu: 350 000 EUR

Czy uważacie, że mimo naszej dobrej sytuacji dochodowej warto rozważyć pełne finansowanie ze względu na istniejące obciążenie kredytowe i praktycznie brak kapitału własnego?

Pozdrowienia
Ost

Napisany przez mehrgeldag
Cześć, jeśli policzyłem dobrze, masz wynagrodzenie netto 6 200 euro minus kredyt studencki 480 euro = 5 720 euro. Jeśli solidnie sfinansujesz teraz 350 000 euro na 20 lat po 3,1% odsetek i 3% początkowej spłaty, to rocznie zapłacisz 6,1% z tego 21 350 euro na odsetki i spłatę, co daje 1779 euro miesięcznie na odsetki i spłatę. Na życie pozostanie ci 4 000 euro miesięcznie, co powinno być łatwe do zrealizowania, lub nawet możesz spłacać 4%, dzięki czemu po 20 latach twoje zadłużenie prawie zniknie. Pełne sfinansowanie jest możliwe, ponieważ twoja zdolność kredytowa jest bardzo dobra. Pozdrawiam, Werner

Napisany przez NaTwoim13
@mehrgeldag

Czy mógłbyś proszę podać nazwę banku, który finansuje ten okres na 20 lat z oprocentowaniem na poziomie 3,1% dla tej pożyczki hipotecznej/finansowania całkowitego?

Napisany przez hattrick
Dochod jest już dobry. *marzy-właśnie chcę to mieć* Ale bez własnego kapitału?
Możesz po prostu zapytać w swoim banku domowym. Gdybyś tu dostał zgodę, zawsze możesz jeszcze poszukać tańszych ofert.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, podstawowe dane są świetne, a finansowanie można łatwo załatwić.
Ale nie widzę możliwości pełnego finansowania na 20 lat i 3,1%. Który to bank miałby to zaoferować?

Muszę zadać kilka pytań. 1. Czy naprawdę można w sposób konkretnej wymieniać bank, ubezpieczenie na forum? Kiedy reklama jest dozwolona na forum?

2. „3,1% nie jest możliwe” (z informacją od specjalisty od finansowania budowy) nie jest zbyt pomocne. Dobrze byłoby wiedzieć, co jest możliwe, 3,4% 3,6% !!!

Pozdrowienia, Werner

Oczywiście możesz tutaj wskazać bankę, która Twoim zdaniem powinna sfinansować pełne finansowanie na 20 lat w wysokości 3,1%.

Uwaga:
Pełne finansowanie oznacza finansowanie ceny zakupu w wysokości 350 000 EUR ORAZ finansowanie kosztów dodatkowych związanych z zakupem (podatek od nabycia nieruchomości, prowizja pośrednika, notariusz)
Ponieważ twierdzisz, że nie masz żadnego kapitału własnego.

Nawet jeśli posiadasz kapitał własny na pokrycie kosztów dodatkowych zakupu, nie widzę, żeby można było uzyskać 3,1% przy finansowaniu w wysokości 100% ceny zakupu na 20 lat.
Raczej jest to oprocentowanie w wysokości 3,59% stałego oprocentowanie na 20 lat z 2% spłatą przy założonym kodzie pocztowym 60000.
KfW nie wliczone, ponieważ maksymalny okres związania oprocentowania wynosi 10 lat.

Chętnie możesz dla nas rozbudować tę ofertę finansowania.

Napisany przez El-Zorno
Również byłbym zainteresowany. Który bank oferuje to również, jeśli już mam swoją kredyt.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Krótkie pytanie w tej sprawie:

Pod względem dochodów nie ma pytania, to działa, chodzi tylko o warunki.

ALE:

Jak bank widzi tutaj brak kapitału własnego?
Pod względem dochodów, byłbym skłonny umieścić TE w średnio lub wyższym zarządzie, gdzie można szybko stracić posadę (sam tak doświadczyłem z przełożonymi, prokurentem, nową strategią, i już go nie było....)

Upadek dochodów z 4 700 netto do 2 150 EUR maksymalnej stawki ALGI jest dość znaczący, a potem pełne finansowanie wraz ze wszystkimi kosztami dodatkowymi ??

Czy bank nie ma tu obaw?

Napisany przez Ostriker
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Chciałbym dodać kilka uwag. Kapitał własny nie wynosi 6 000 EUR, lecz około 11 000 EUR. Zapomniałem o oszczędnościach mojej żony. Dom jest sprzedawany prywatnie, dlatego nie ma prowizji dla pośrednika, a koszty dodatkowe powinny ograniczać się do opłat notarialnych i podatku od nabycia nieruchomości. Jestem doktorem prawa i pracuję jako zatrudniony adwokat, czyli nie zajmuję się zarządzaniem. To przynosi jeszcze dwie korzyści: a) nie płacę składki do ubezpieczenia emerytalnego, ale wpłacam do funduszu emerytalnego zawodowego, gdzie ze względu na moje dotychczasowe wpłaty mam wypłatę renty z tytułu niezdolności do pracy w wysokości prawie 2 100 EUR - b) prawdopodobieństwo zwolnienia mnie z pracy wynosi mniej niż 10% ze względu na moją specjalizację. Problemem jest jedynie moje studia w USA, które finansowałem cztery lata temu za pożyczki prywatne (od dziadków i rodziców) oraz kredyty bankowe. Łącznie było to prawie 50 000 EUR. Z tej kwoty spłaciłem nieco mniej niż połowę. Choć mniej, niż się spodziewałem, nowe mieszkanie, drugi samochód, drugie dziecko... wszystko to spowodowało, że szybka spłata stała się trudniejsza, zwłaszcza że dotąd nie myśleliśmy o finansowaniu budowy. To się zmieniło dzięki ofercie i dwóm małym dzieciom.

Dziękuję jeszcze raz za wszystkie dobre odpowiedzi.

Ostriker

Napisany przez Alex [CryptoMod]
W takim razie możliwe, że w banku będzie lepiej.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Ostriker,

jaki jest konkretny temat informacji, o którym chcesz się dowiedzieć?

Możliwe, że Twoje własne bank oferował tę usługę. Ale nawet w takim przypadku byłoby dla nas wszystkich sensowne, gdybyś nam o tym krótko powiedział.

Cześć, dyskusja Voll - Tilger, która jest myląca dla czytelników, została zbędnie spowodowana przez noelmaxima. Pytający chciał wiedzieć, czy może otrzymać finansowanie budowlane. Napisałem, że jest to możliwe. Spłata w wysokości 3% lub 4%, kiedy długi zostaną spłacone itp., to wszystko szczegóły, które trzeba obliczyć i omówić. Faktem jest: Pośrednicy kredytowi hipoteczni Interhyp i Dr. Klein oferują obecnie 20-letnią zastawkę od 2,68% do 2,80%. Wartość obciążenia 60%. Ponieważ klient musi sfinansować 100%, prowadzi to do dodatkowych kosztów odsetek. Ale klient ma super zdolność kredytową i może spokojnie spłacać 3% lub 4%. To jest korzystne dla klienta. Podsumowując: Stopa procentowa, którą klient płaci, jest kwestią negocjacji. Jednak 3,1% / 3,2% powinny być realne dla tego klienta na 20 lat (dzisiaj i jutro). Z poważaniem, Werner.

@mehrgeldag
jeśli teraz jako laik po prostu zrobię weryfikację oprocentowania u Dr.Klein
350.000 EUR cena zakupu
350.000 EUR suma kredytu
3% spłaty
20 lat okresu obowiązywania oprocentowania
to jestem daleki od 3,1%.
Wynikiem jest warunek około 4,38% i 4,47%.
Ten, kto nie wierzy, może samemu przeprowadzić symulację w 1 minutę.

Zatem 3,1% / 3,2% w ogóle nie powinny być możliwe dla klienta.
Chyba że jest to bank domowy itp. Ale przecież nawet dobrze zarabiając, nie można oczekiwać, że można negocjować więcej niż 1%.

Cześć, obliczyłem w Interhyp, gdzie efektywna stopa wynosi 3,97%. Warto porównać oferty, więc klient może negocjować zależnie od swojej zdolności kredytowej. Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13

Cześć, cała myląca dyskusja o pełnym umorzeniu została niepotrzebnie wywołana przez noelmaxima.

Teraz w ogóle nie mogę tego zrozumieć, podobnie jak - jak już wspomniałem - ich zupełnie zmyślone warunki, które nie mają żadnego odniesienia do sytuacji wyjściowej pytającego.

@mehrgeldag
Czy naprawdę wierzysz, że partner bankowy związany z Dr. Klein, Interhyp lub kimkolwiek innym negocjuje warunki na miejscu?
Nie sądzę.

Napisany przez Ostriker
Cześć wszystkim! Oczywiście nie chcę Was zostawić na lodzie. Krótko omówiłem to osobiście z jednym z już wspomnianych tutaj pośredników. Pełne finansowanie, czyli cena nieruchomości, czyli 350 tys. EUR, oprocentowanie 3,4%, zobowiązanie na 15 lat, spłata w wysokości 2% oraz możliwość dodatkowej spłaty do 5%. To daje miesięczną ratę - myślę - 1560 EUR. Instytucją kredytową byłby regionalny bank spółdzielczy.

Oferta finansowania byłaby na pewno w porządku. Niemniej jednak zdecydowaliśmy się już nie kupować, ponieważ przy tej racie i odpowiadających jej kosztach dodatkowych (ok. 350 EUR) każdego miesiąca musielibyśmy płacić niemal 2000 EUR. W naszej sytuacji dochodowej obecnie jest to na pewno wykonalne, ale ostatecznie jest to dla mnie zbyt wiele, nawet jeśli działka jest wymarzona. Nie zapłaciłbym też 2000 EUR miesięcznie za czynsz.

Dlatego będziemy nadal oszczędzać/spłacać i zobaczymy, co przyniesie przyszłość.

Pozdrowienia
Ostriker

PS. Przepraszam za ewentualne błędy, ale jestem w drodze i mogę odpowiadać tylko mobilnie.

Warunki są w porządku na 15 lat.
A także twoje argumenty.
Nie każdy może płacić miesięczną ratę w wysokości 2 000 EUR.

Napisany przez NaTwoim13
Ale dlaczego 2% regulowanie i stopa oprocentowania 3,4%?

Czy oferta pochodzi od brokera finansowego publikującego się tutaj?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,

w takim razie można tylko mieć nadzieję, że pożądany obiekt nie stanie się droższy w przyszłości i że stopy procentowe nie wzrosną. Jest to jednak mało prawdopodobne.
Ale możliwości nabycia nieruchomości dzisiaj lub dalszego oszczędzania można rozważyć tylko indywidualnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata