Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowę oszczędnościową - kiedy wypowiedzieć?

Napisany przez Colonia
Po pierwsze: Miło widzieć wasze forum, mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc.

Oto sytuacja:

Umowa oszczędnościowa w Badenia (taryfa ClassicFinanz), zawarta 24.07.2007 roku, a następnie przeniesiona do ING DiBa w celu zabezpieczenia kredytu budowlanego. Obecnie podejmowana jest próba odwołania tego kredytu budowlanego (w związku z błędną informacją o odstąpieniu, patrz inny wątek).

Co miesiąc wpłacane jest 220€, obecne saldo wynosi niewiele ponad 24 000€, suma oszczędności budowlanych wynosi 101 000€, a minimalna kwota oszczędności wynosi 40 560€.

Ponieważ, jak już wspomniano, oczekuje się refinansowania, chcielibyśmy zrezygnować z umowy o oszczędności budowlanej (śmieszne 1% oprocentowania).

Moje pytania teraz: Czy w ogóle można to zrobić? Jak najlepiej to zrobić?
Umowa została przeniesiona, oznacza to, że obecnie nie mamy do niej dostępu?

Dzięki z góry!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie masz dostępu do BSV i w ogóle nic nie możesz zrobić.
Czy BSV został przypisany jako dodatkowe zabezpieczenie? Czy jako instrument spłaty?
Jeśli jako dodatkowe zabezpieczenie, można sprawdzić, czy istnieje zwolnienie z zastawu.
W przypadku instrumentu spłaty nie da się nic zrobić i wszystko zależy od sukcesu odwołania.

Napisany przez Colonia
Dziękuję za ocenę.

Prawie byłem przekonany, że podpisanie takich umów w przeszłości może nas zgryźć.

Jeśli odwołanie nie zadziała, po 10 latach mogę wypowiedzieć umowę kredytową (mimo że termin wynosi 15 lat). Czy w przypadku ewentualnego refinansowania kredytu umowa oszczędnościowa zostanie ponownie uwolniona?

Napisany przez Teasy
Cześć,
uważaj, kiedyś również byłem zasugerowany w ten sposób.
Ale prawo do specjalnego wypowiedzenia masz dopiero 10 lat po pełnej waloryzacji. A potem trzeba doliczyć jeszcze pół roku okresu wypowiedzenia.
Tak więc moje 10 lat zamieniły się w 12,5 lat.
Pozdrowienia
Teasy

Napisany przez mscj

To kredyt budowlany jest teraz próbowany odwołać (błędne pouczenie o odwołaniu, patrz inny wątek).

Myślałem, że w przypadku kredytu budowlanego nie ma możliwości odwołania??? To orzeczenie dotyczy jednak kredytu hipotecznego, prawda?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Po pełnej wypłacie pożyczki możliwe jest jej wypowiedzenie zgodnie z § 489 BGB z sześciomiesięcznym okresem wypowiedzenia.

Jeśli teraz sprawdzany przez was odwołanie się nie powiedzie, to od 2017 roku będziecie mogli wypowiedzieć pożyczkę zgodnie z BGB.
Wtedy umowa oszczędnościowa związana z nieruchomościami będzie również wolna od obciążenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata