Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wypowiedzenie ubezpieczenia emerytalnego?

Napisany przez herates
Cześć,

potrzebuję porady dotyczącej moich dalszych decyzji.

Przeszłość:
Moja dziewczyna (30 lat, nauczyciel, A13, 60%, co daje netto 1800€) i ja (31 lat, nauczyciel, A13, 100%, wraz z zasiłkiem rodzinny za jedno dziecko, 3088€) mamy następujące produkty ubezpieczeniowe w Zurich, które zawarliśmy na początku swojej kariery zawodowej:
- Förderrrenteinvest DWS Premium (162 miesięcznie)
- Vorsorgeinvest Premium (100 miesięcznie)

Ja pod koniec 2013 roku, a ona na początku 2012 roku.

Dodatkowo ona płaci 50€ miesięcznie do planu oszczędnościowego funduszu w Baslerze. Ponieważ został on zawarty przed 2007 rokiem, tendencję mam do kontynuowania go ze względu na korzyści podatkowe.

Teraz można dyskutować, czy to było sensowne. Mnie interesuje, czy nadal ma to sens.

W związku z planami związanymi z budową lub zakupem nieruchomości odwiedziliśmy doradcę z biura ochrony konsumenta, gdzie pojawiła się opcja pozostawienia ubezpieczeń bez składki lub nawet ich wypowiedzenia (wraz z korzyściami z programu Riester).

Zalecono nam założenie planu oszczędnościowego Riester w banku, aby ewentualne wpłacone kwoty można było uwzględnić jako dodatkową płatność w finansowaniu. Jeśli Dom zostanie spłacony po 25 latach, należy kontynuować oszczędzanie, aby zbudować zapas na emeryturę.

Z jednej strony pomysł wydaje mi się kuszący, ponieważ jest bardziej elastyczny.

Z drugiej strony oczywiście poniosę duże straty w przypadku wykupu.

Jak sensowna jest ta idea? Strata = opłata za naukę?
Czy może jest bardziej rozsądne kontynuowanie części ubezpieczeń? Myślę o jej ubezpieczeniach, ponieważ dotychczas wpłaciłem stosunkowo niewiele. Chciałbym również mieć dodatkowy zapas na okres emerytalny. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, co jako nauczyciel powinienem wziąć pod uwagę.

Wypłata kapitału odkładanego na cele mieszkaniowe (Wohnriester) jest również możliwa w Zurich, ale irytuje mnie fakt, że muszę obstawiać nieznany wartość wykupu.

Co sądzicie o naszej sytuacji?

Pozdrowienia
Wolfgang

X-Post: finanzforen24

Napisany przez EasyD
Pytanie brzmi, jaki jest twój cel związany z planowaniem emerytalnym?

Byłoby to bardzo irytujące, gdyby teraz zerwali wszystko i - jak sami mówią - ponieśli straty, a za kilka lat zorientowali się, że i tak musieliby coś zrobić dla zabezpieczenia emerytalnego.

Warto zauważyć, że zwolnienie podatkowe dotyczy umów sprzed 2005 roku.

Plan emerytalny Riester w formie oszczędności w banku zależy od gustu. Osobiście uważam go za alternatywę tylko dla osób, które do emerytury mają już bardzo krótko i nie mogłyby już odzyskać kosztów związanych z innym produktem Riester. Przy tak długim okresie trwania, jak w Państwa przypadku, uważam to za absolutnego zabójcę rentowności.

Napisany przez herates

Pytanie brzmi, gdzie leży wasz cel dotyczący zabezpieczenia emerytalnego?

Byłoby dla mnie bardzo irytujące, gdyby teraz wszystko zerwali i - jak sami mówicie - ponieśli straty, a za kilka lat stwierdzili, że jednak muszą coś zrobić dla zabezpieczenia emerytalnego.

Inaczej mówiąc, jakie są cele?
Obecnie mam wątpliwości, czy
a) zlikwidować obie umowy na 100 € i zainwestować pieniądze w nieruchomość,
b) zainwestować środki z Riestergelder w plan oszczędnościowy bankowy na nieruchomość, choć może to oznaczać utratę rentowności ze względu na bezpieczeństwo. Jednak patrząc na dopłaty do Riester, uważam, że plan oszczędnościowy bankowy przynosi już dobrą stopę zwrotu. Przy odliczeniu strat związanych z likwidacją, wynik byłby oczywiście mniej korzystny.

Odpuszcza się podatek na umowy sprzed 2005 roku.

Przepraszam, źle zrozumiałem.

Ogólnie rzecz biorąc, moim problemem jest to, że muszę podjąć decyzję, a mam wrażenie, że nie mam odpowiedniej podstawy do podejmowania decyzji, ponieważ brakuje mi argumentów za i przeciw.

Uważam, że 574€ miesięcznie na zabezpieczenie emerytalne (dla 2 osób) to po prostu dużo.

Napisany przez florianmeier
Czy jako urzędnik nie wierzysz w to, że państwo będzie w stanie później odpowiednio zadbać o swoich własnych liderów?

Jako optymalną opcję optymalizacji kosztów doradzany jest plan oszczędnościowy ETF. Wystarczy poszukać tutaj na forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata