Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zwrot kosztów przeróbki.

Napisany przez winfried
Cześć wszystkim,
... po wyroku Bundesgerichtshof opłaty za obsługę kredytu są niedozwolone.
Na razie dobrze ...
Złożyłem wniosek o zwrot mojej banki (Deutsche Bank) i otrzymałem dość szybką odpowiedź, a także część opłat została mi zwrócona ALE większa część zostanie potrącona z kredytem. To oznacza skrócenie czasu spłaty kredytu.
Moje pytanie
Bank może po prostu potrącić zwrotne opłaty czy też powinien wypłacić pieniądze (przelewać na konto)?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy otrzymałeś pismo od DB? Czy nie?
Czy w tym piśmie odniesiono się do zwrotu pieniędzy?
Są tutaj również inne przypadki, w których DB zwraca pieniądze i w ogóle nie odpowiada w piśmie odpowiedzi.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
ogólnie rzecz biorąc, czysta kwota kredytu (kredyt netto) jest zwiększana o obliczone odsetki dodane do kredytu brutto, czyli kapitału plus odsetki.
Jeśli teraz kwota kredytu zostanie zwiększona poprzez ubezpieczenie pozostałej kwoty po kredycie lub opłaty manipulacyjne, odpowiednie udziały odsetek lub suma kredytu brutto wzrosną również.
Opłata manipulacyjna, podobnie jak odsetki, jest obliczana przez sam bank i w ten sposób wchodzi w skład efektywnej rocznej stopy oprocentowania, a więc kwota kredytu netto nie wzrasta, ale kwota kredytu brutto tak. Zysk banku składa się zatem z odsetek i opłaty manipulacyjnej, przy czym ta druga jest natychmiast wliczana do zysku, podczas gdy odsetki są stopniowo włączane w zysk przez lata. W związku z tym na pewno już zapłaciłeś opłatę manipulacyjną i możesz żądać jej zwrotu. Czy ma ona zostać wypłacona czy też zaksięgowana na koncie kredytowym, to powinna być kwestia negocjacji.

Składka ubezpieczeniowa od salda zadłużenia jest zaliczana do kosztów obcych dla kredytu netto, czyli kwota kredytu netto wzrasta, a także kwota kredytu brutto. Tutaj w praktyce, w przypadku wypowiedzenia, odpowiedni zwrot składki ubezpieczeniowej jest często zaksięgowany na koncie kredytowym.

Napisany przez Finanz-Guru
Otrzymałem koszty manipulacyjne szybko i w pełni.
Jednak kredyt złożyłem dopiero w sierpniu 2013 roku. Być może sposób zwrotu/rozliczenia zależy również od okresu kredytowania?!

Napisany przez RoDi63
Cześć wszystkim. Specjalnie się zarejestrowałam, ponieważ praktycznie dzielę to samo fatum z Winfriedem. U mnie jest tak:

Wcześniej złożyłam 2 pozwy przeciwko Deutsche Bank. Bank zaoferował wtedy dwie ugody (około 50% zwrotu), na które przystałam. Pieniądze zostały od razu przelane na konto bieżące i sprawa została załatwiona.

Teraz Bank w międzyczasie po wyroku Bundesgerichtshofu zwrócił mi również brakujące różnice z odsetkami, jednak zwrócono je na konto spłaty kredytu, czyli z kredytem zrekompensowane. Chciałabym mieć te pieniądze na koncie bieżącym, przecież opłaty manipulacyjne zostały dawno spłacone za pomocą pierwszych rat, co potwierdziła mi również moja doradczyni. Moje życzenie wypłaty kwoty przekazano do centrali, gdzie mieli to zanalizować. W rezultacie usłyszałam tylko lapidarnie Nie, nie da się. Na koniec powiedziano mi, abym była zadowolona, że w ogóle coś otrzymałam, skoro są również inne banki, które mimo wyroku BGH nadal nie płacą. Nie wiedziałam, co na to powiedzieć.

Czy ktoś mógłby mi coś poradzić?

Napisany przez Gabriel
Tak więc nie mieliśmy problemów z zwrotem, wszystko poszło dość szybko i sprawnie. Ale w całej rodzinie. To, że można to po prostu odjąć od kredytu, nie wydaje mi się właściwe, i nie sądzę, że to takie proste. Po prostu zadzwoniłbym jeszcze raz.

Napisany przez bananalars01
Skorzystałem z pisma od ochrony konsumentów.

Trudno uwierzyć, ale prawdziwe: w ciągu tygodnia miałem opłaty za przetwarzanie na swoim koncie.

Dostałem również standardowe pismo, w którym wspomniano o zmianach w przepisach.

Zaskakująco szybko, kredyt jest spłacany do maja 2015 roku. Myślałem, że zostanie to zaliczone na raty.

Nie było do nich odsetek.

Ale przynajmniej w ciągu tygodnia miałem te pieniądze, było to 400 euro.

Bankiem był Commerz Finanz GmbH

Napisany przez Gomb
Napisałem to już w innym wątku, ale napiszę jeszcze raz tutaj:

Dla wszystkich, którzy otrzymują odpowiedź, że roszczenia uległy przedawnieniu: 10 października zapadł kluczowy wyrok Bundesgerichtshof (BGH) dotyczący przedawnienia!

Napisany przez Jana71
@ Gomb, czy to nie jest 28.10.?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata