Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dlaczego nie otrzymuję finansowania?

Napisany przez Frieda
Cześć

Jestem trochę przytłoczona moją obecną sytuacją i byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mógł udzielić mi tutaj rozsądnych, fachowych porad/wyjaśnień. Z góry dziękuję!

Co do mojej sytuacji: Jestem kobietą, mam udaną działalność wolnego zawodu z miesięcznym dochodem netto około 3500 euro i posiadam kapitał własny w wysokości około 80000 euro.

Teraz po rozstaniu chcę kupić Dom, kosztuje około 190000 euro, razem z kosztami dodatkowymi i remontem około 240000 euro.

Po odliczeniu mojego kapitału pozostaje do sfinansowania 160000 euro. Byłam w dwóch bankach i u pośrednika finansowego, banki odmówiły, pośrednik finansowy najpierw głośno deklarował że nie ma problemu, teraz jednak nie odpowiada i się unika... czy ktoś mógłby mi powiedzieć, dlaczego mam tyle trudności z uzyskaniem finansowania? Nie mam (!) żadnych długów, nawet moje auto nie jest sfinansowane, nigdy nie miałam problemów z płatnościami, itp. Nie ma żadnych problemów finansowych, mogę spokojnie sobie pozwolić na tę pożyczkę... co tam się dzieje???

Czekam na odpowiedzi

Napisany przez Frieda
Zapomniałem wspomnieć, jeśli byłoby to interesujące: Mam 41 lat

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Frieda,

brzmi to naprawdę zrozpaczonym, możesz się naprawdę współczuć

Myślę, że problem może leżeć w działalności wolnego zawodu, wszystkie inne parametry (jeśli takie są) brzmią logicznie i zdrowo.

W jakiej dziedzinie działasz na własny rachunek? Jak długo prowadzisz tę działalność? Czy złożyłeś trzy deklaracje podatkowe? Od kiedy jest ostatni korekta podatkowa? Jak zdefiniowałbyś swoje dochody netto?

Przy dochodzie netto w wysokości 3500 euro, zysk powinien wynosić około 65 000-75 000 euro, czy potwierdzasz?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
szczególnie w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą lub wolne zawody istotne jest, aby dochód z ostatnich trzech do czterech lat mógł być udokumentowany poprzez bilanse, rachunki zysków i strat itp., za pośrednictwem księgowych i decyzji podatkowych.
Jeśli te dokumenty potwierdzają odpowiedni zysk pomniejszony o podatki, składki na ubezpieczenie zdrowotne itp., który wykazuje dodatnią różnicę między dochodami a częściowo z góry określonymi wydatkami według obliczeń poszczególnych banków, to finansowanie powinno być możliwe.
Jeśli działalność jest jeszcze stosunkowo krótka, szanse są niewielkie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Miałem okazję przez 5 lat z 17-letniego stażu w bankowości wyłącznie zajmować się klientami prowadzącymi własną działalność.
To dość proste.
Po pierwsze, konieczne są ostatnie dwa zeznania podatkowe. Jeśli istnieją dochody z wynajmu lub dzierżawy, konieczne jest również przedstawienie pełnego zeznania podatkowego.
Do tego dochodzi bilans zysków i strat, sprawozdanie z wyników działalności z listą sald sumarycznych lub roczne sprawozdanie finansowe.
Ale na początek naprawdę wystarczą zeznania podatkowe. Jeśli dochód nie jest udokumentowany w tych dokumentach, to koniec.
W analizie bilansu bankowego wszystkie inne jednorazowe koszty (np. rezerwa na SOPO) są dodawane lub odejmowane na podstawie sprawozdania zysków i strat i innych danych.

Jeśli więc nie ma udokumentowanych 3500 EUR w zeznaniach podatkowych, to jest to bardzo trudne.

Napisany przez Frieda
Cześć,

prowadzę tę działalność freelancerską od ponad 4 lat, zarabiam 3500 euro netto na czarno na białym.
Moja praca, w przeciwieństwie do innych aktywności samodzielnych/freelancerskich, jest dość stabilna i długoterminowa. Nie chciałbym szeroko opisywać, czym dokładnie się zajmuję, ale jest to poważna sprawa.
Wygląda na to, że problem leży w mojej samodzielności zawodowej? Dziwi mnie bardzo fakt, że finansowanie w rodzinie z mojego otoczenia, z mniejszym kapitałem własnym, wyższą sumą kredytu i zbliżonym dochodem (trochę mniejszym), zostało uzyskane w bardzo krótkim czasie.
Co mogę teraz zrobić?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Frieda,

jak możemy to ocenić?! Jest to po prostu spekulacyjne, ale możliwe (ale niekonieczne), że jest to wynikiem sytuacji finansowej/działalności zawodowej, ale także historii kredytowej lub aktualnej sytuacji rozstania. Oczywiście może to być również związane z obiektem.

Jakiego powodu odmowy podali? Który bank odmówił i co zrobi pośrednik finansowy z dokumentami, jeśli się wycofa? Gdzie lub dla kogo pracuje pośrednik finansowy?

Czy złożyli wniosek finansowy z wszystkimi wymaganymi dokumentami?

Dlaczego działalność ma być z jednej strony czarno na białym 100% bezpiecznym dochodem, a z drugiej strony nie ma być dokumentowana tutaj? Możliwe, że nawet w tej działalności bank nie dostrzega trwałości.

Napisany przez Frieda
Ponieważ niewielu ludzi wykonuje to zadanie i znajduje się w takiej sytuacji. Nie chcę, aby moi klienci byli informowani o moich trudnościach poprzez forum.

Nie rozumiem. Masz pewne źródło dochodu i nie chcesz napisać, co to jest? Czy możesz mi wysłać prywatną wiadomość z tą informacją?

Napisany przez Frieda
Tak, zrobię to chętnie

@Frieda
dostałem Twoją odpowiedź i pomyślałem o tym. Jednakże, nie ma problemu w zachowaniu tego w tajemnicy.
Czyli wszystkie kwoty dochodów znajdują się również w zeznaniu podatkowym?

Napisany przez NaTwoim13
Czy można było im już pomóc? Czy mają Państwo jakieś alternatywy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata