Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy jesteś dobrze przygotowany do emerytury?

Napisany przez UnitySquad
Cześć najpierw,

Rozważam obecnie, czy podczas wyboru mojego funduszu emerytalnego nie popełniłem błędów lub czy mam wystarczające zabezpieczenie na starość.
Jestem urodzony/a w 1990 roku, w 2009 roku podpisałem/am klasyczny kontrakt Riester. Od 2010 roku mam tzw. kontrakt AVWL (dotyczący świadczeń przedemerytalnych) u mojego pracodawcy. Co miesiąc do tego kontraktu wpływa 26 € od pracodawcy i kolejne 26 € ode mnie bezpośrednio z mojej pensji brutto. Dzisiaj podpisałem/am umowę o pracę na czas nieokreślony i równocześnie podpisałem/am umowę o emeryturę firmową. Wpłacam do niej miesięcznie 0,75% mojej pensji brutto i dodatkowo otrzymuję 1,25% od pracodawcy.
Dziękuję

Napisany przez 2titan1981
Bez dokładniejszych informacji na temat tego, ile chcesz otrzymać w wieku emerytalnym oprócz ustawowej emerytury, która wystarczyłaby Ci na utrzymanie, oraz bez informacji na temat twoich obecnych dochodów/wydatków, nikt nie będzie w stanie powiedzieć Ci, czy wystarczy Ci w przyszłości.

W zależności od tego, jak bardzo chcesz się zabezpieczyć, powinieneś odłożyć od 10 do 20% swojego dochodu i oczywiście zainwestować je w odpowiednie inwestycje.

Napisany przez UnitySquad
Momentan wygląda to tak, że mieszkam w domu, ponieważ oprócz nauki podjęłam wieczorowe studia. Ze względu na pracę zmianową moje dochody są lekko zmiennę, ale średnio wynoszą 1900 miesięcznie (netto). Obecne wydatki są obecnie dość niskie ze względu na sytuację mieszkaniową (ok. 400€), dlatego teraz staram się oszczędzać na własność mieszkaniową.
Ponieważ jestem jeszcze dość młoda, niezamężna i zawodowo nie jestem tam, gdzie powinnam być po ukończeniu studiów, zarówno przychody, jak i wydatki pozostawiają dużo miejsca do manewru. Poza częścią czynszową i kosztami umowy (ubezpieczenie motocykla, telefon, związek zawodowy), moje obecne wydatki są bardzo zmiennę.
ubezpieczenie na starość nie jest czymś, co można załatwić z dnia na dzień. Dlatego chciałabym uzyskać poradę, czy mój sposób oszczędzania na starość, który ma rozszerzyć moją emeryturę o 3 dodatkowe dochody, jest w ogóle wystarczający, czy też należy podjąć dalsze rozważania. W ogóle nie chcę się zbyt mocno zobowiązywać na stałe koszty, ponieważ szczególnie w młodym wieku potrzebujemy pieniędzy. Nie uważam za sensowne odprowadzać 400 € z pensji co miesiąc na ubezpieczenia i umowy.
Dziękuję

Napisany przez 2titan1981
jak już wspomniałem, 10-20% dochodów powinno być regularnie odkładane na bok każdego miesiąca. Jak mądrze to zainwestować to już inna sprawa.

Jeśli Twój dochód z pracy (ubezpieczenie ZAWODOWE) jest zabezpieczony, a masz odpowiednią rezerwę gotówki, możesz kontynuować dbanie o swoją emeryturę i opiekę nad sobą.

To, co oszczędzasz teraz, na pewno nie wystarczy, aby utrzymać Twój standard życia. To już jest pewne. Bez znajomości kwoty, jaką obecnie wpłacasz na Riester itp.

Masz trzy warstwy, w które możesz inwestować:

1. Warstwa
emerytura ustawowa, podstawowa (Rürupp)

2. Warstwa
Riester, zabezpieczenie pracownicze

3. Warstwa
indywidualne emerytury i ubezpieczenia na życie, Fundusze inwestycyjne

Dla mnie czwartą warstwą byłoby
nabywanie nieruchomości do wynajmu/lub własnego zamieszkania

Z tego można stworzyć mieszankę, która Ci odpowiada, bo nikt nie może przewidzieć przyszłości, co dzisiaj jest dobre, jutro może przestać być opłacalne... Przy mieszance ograniczasz ryzyko całkowitej straty we wszystkich czterech warstwach.

Ci, którzy zajmują się tym zawodowo, mogą udzielić Ci bardziej szczegółowych wskazówek, jednak również oni nie widzą przyszłości. Zwłaszcza to, co zrobią politycy, aby dostać się do Twoich pieniędzy.

Napisany przez bluewave
Przynajmniej dobry planista finansowy może obliczyć na podstawie dzisiejszych danych, z jakimi dochodami emerytalnymi możesz się spodziewać. Jednak konieczne jest dokonanie założeń (inflacja, wysokość podatku, itp.).

Mogę Ci już teraz powiedzieć, że klasyczna umowa Riester jest zazwyczaj zbyt słaba na dłuższą metę, co oznacza, że zyski są niewielkie. Możesz być w stanie przejść na umowę ubezpieczeniową związana z funduszem. Przy okresie trwania powyżej 10 do 12 lat jest to również wystarczające (wybierz fundusze akcji na całym świecie). ??

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata