Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansować czy wynajmować i dalej oszczędzać?

Napisany przez UnitySquad
Cześć wszystkim,

obecnie zastanawiam się, czy i w jaki sposób powinienem zdecydować się na zakup własności. Mam 23 lata, pracuję na etacie, średnio zarabiam 1900 netto miesięcznie, a moje kapitał wynosi 70 000€.

Początkowo planowałem kupno domu w przyszłości, ale z uwagi na ceny nieruchomości (Kolonia) wygląda na to, że będę musiał zrezygnować z tego pomysłu. Teraz pytanie brzmi, czy powinienem zainwestować moje posiadane środki w czteropokojowe mieszkanie (o wartości do około 220 000€) czy może początkowo wynająć niewielkie mieszkanie, aby móc dalej budować kapitał. Jednakże czynsz za dwupokojowe mieszkanie wynosi tutaj średnio już 650-700 euro wraz z opłatami.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, zakładając, że potrzebujesz również pokryć wysokie koszty pośredników, koszty poboczne zakupu wyniosą około 30 000 EUR.
Jeśli wniesiesz dodatkowy kapitał w wysokości 44 000 EUR, będziesz potrzebować finansowania w wysokości 176 000 EUR. Zakładając, że wnosisz 44 000 EUR kapitału własnego, proporcja kredytu wynosi 176 000 EUR do ceny zakupu 220 000 EUR = 80%
Oferowane są naprawdę dobre warunki.
Jeśli potrzebujesz trochę więcej pożyczki, oprocentowanie stanie się nieco wyższe.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
w okolicach Kolonii ceny nieruchomości prawdopodobnie wzrosną w najbliższych latach. Popyt jest odpowiednio wysoki.
W związku z tym inwestycja w własne mieszkanie wydaje się rozsądna, zwłaszcza że obecnie warunki są bardzo korzystne i mogą być zabezpieczone także na dłuższą metę.
W przypadku dobrego mieszkania we właściwej lokalizacji rozważyłbym zakup.

Napisany przez NaTwoim13
Dotacja na koszty zarządzania jest zabezpieczona. Skoro są Państwo również w stanie oszczędzać równolegle do Gedd, gorąco zachęcam do poważnego rozważenia realizacji swojego marzenia o posiadaniu własnego mieszkania, mając tak dobre warunki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata