Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Problem z KreisJobCenter

Napisany przez Maraxos
Cześć, Nazywam się Martin

Obecnie uczę się w zawodzie i mieszkam z matką. Problem w tym wszystkim polega na tym, że moja matka otrzymuje zasiłek HarzV, a moja pensja została doliczona.

Rozpocząłem pracę z moim sprzedawcą w 2012 roku i zarabiałem 397€. Obecnie uczę się na handlowca i mam otrzymać 580€, ale 3 miesiące po 100€ zostaną odliczone, ponieważ dostałem zaliczkę w wysokości 300€ od szefa, aby opłacić rachunki. Moje pierwsze pytanie brzmi: czy Kreisjobcenter może odliczyć te 100€? Ponieważ nie mam tych pieniędzy przez te 3 miesiące, tak więc od 31.7 mieliby to odjąć.

Następnie mam dodatkowe koszty w wysokości 70€ za telefon komórkowy, który potrzebuję być dostępnym w pracy oraz 32€ na bilet na komunikację, aby dostać się do pracy. Czy mogą odliczyć te pieniądze?

Mam również kurs na prawo jazdy, za który płacę 50€ miesięcznie. Czy mogą odliczyć te pieniądze?

Teraz do ważniejszego pytania - mam około 2000€ długu, który chciałbym spłacić 125€ miesięcznie, mam 3 wierzycieli, którzy otrzymaliby pieniądze, to:

1. Mobilcom 1256,91€, które zapłaciłbym 52,37€ miesięcznie.
2. PayPal 472,72€, które zapłaciłbym 39,40€ miesięcznie.
3. PayPal nr 2 394,15€, które zapłaciłbym 32,85€ miesięcznie.

Czy mogą to doliczyć?

Chodzi mi o to, że potrzebuję 224,62€ aby pokryć moje koszty, a pozostaje mi 355,38€, które muszę oddać mojej matce, aby mogła opłacić czynsz itp.

Czy mogą mi pomóc w moim problemie?

Napisany przez Suxxess
Istnieją rachunki określające kwotę do wydania, a organ nie interesuje się wcale tym, jak prywatnie roztrząsasz swoje pieniądze. Pytanie - czy Centrum Doradztwa Zawodowego może odliczyć 100€? Skoro nie posiadam tych pieniędzy przez okres 3 miesięcy, to czy odejmą to od 31.07. Jeśli kwota widnieje teraz na twoim odcinku wypłaty, to prawdopodobnie będzie brane pod uwagę teraz. Później nie będzie już brane pod uwagę. Odbierzesz ją tak czy inaczej, czy to od razu, czy dopiero później, to nie ma znaczenia. Potrzebuję również 70€ na opłatę telefonu, który jest mi potrzebny do pracy. Tutaj wpadasz w pułapkę samemu. 70 € to na pewno koszt bieżącej umowy zawierającej najnowszy iPhone. Za 20 € możesz dostać telefon komórkowy z kartą prepaid, więc powiedzmy maksymalnie 5-10 € wydatków na telefon miesięcznie. Być może któryś z twoich znajomych przejmie umowę i telefon, lub po prostu spróbuj zadzwonić do operatora i wyjaśnić sytuację. (Być może pozwolą ci przerwać umowę wcześniej). Potrzebuję również 32€ na bilet autobusowy, który pozwoli mi dostać się do pracy. Masz kwotę wolną w wysokości 100 € + 20% reszty, z czego możesz to opłacić. Teraz robię prawo jazdy, za które płacę Panu 50€ miesięcznie - czy mogą to zabrać? Prawo jazdy to twój osobisty luksus, na który sobie pozwolisz. Ale szacunek, że radzisz sobie z 50 € miesięcznie. Prawo jazdy kosztuje raczej około 2000 €, w zależności od liczby godzin, jakich potrzebujesz? Osobiście poleciłbym odłożyć prawo jazdy na później, aż się ustabilizujesz finansowo. Teraz do ważniejszego pytania, mam około 2000€ długów, które chciałbym spłacić 125€ miesięcznie, mam 3 wierzycieli, którzy dostają pieniądze, oto oni: Pięknie, że chcesz spłacać swoje długi i jesteś za tym. Ale organy nie interesują się twoimi długami. Otrzymujesz swoją kwotę określoną i tyle. Spróbowałeś już ubiegać się o zapomogę mieszkaniową, abyście z partnerem stworzyli wspólne gospodarstwo domowe? I czy zarabiasz 580€ netto czy brutto? Nie wolno ci tego mylić. Bingospotkanie z wyjściem: Odmowa zasiłku szkoleniowego dla gospodarstwa Hartz 4? Założyłeś około 200 euro na czynsz i koszty ogrzewania dla siebie, więc tego będziemy teraz używać. W przypadku ALG 2, wygląda to tak: 291 euro kwota bazowa 200 euro czynsz ------------------- 491 euro twój koszt 450 euro netto wynagrodzenie - 192 euro kwota wolna 184 euro zasiłek rodzinny --------------------- 442 euro dochód 49 euro dopłaty do ALG 2 (o których zapewne będzie otrzymywać twoja matka na swoje konto, a zasiłek rodzinny również). W sumie twój dochód wynosi: 450 euro wynagrodzenie, 184 euro zasiłek rodzinny, 49 euro ALG 2, co daje razem 683 euro dochodu. Twoja matka otrzymuje na swoje konto (przypuszczam) z 49 euro ALG 2 i 184 euro zasiłku rodzinny, łącznie 233 euro. Dzięki temu może ona opłacić swój udział w czynszu, pozostaje jej 33 euro. Teraz musisz ustalić, ile wydaje na ciebie, na połowę opłat telefonicznych, na połowę rachunków za prąd, na twoją część w kosztach życia, proszki do prania, artykuły higieniczne, itp... I następnie oblicz, ile z twoich 450 euro wynagrodzenia powinieneś jej jeszcze oddać. Nie znając kosztów, niestety nie mogę tego obliczyć. Ale szacunkowo powinno to wynosić co najmniej kolejne około 100 euro. Więc: Złóż wniosek o zapomogę mieszkaniową, zredukuj radykalnie koszty telefonu komórkowego, zerwij umowę/przekaż ją dalej, przełóż zdobycie prawa jazdy na później (po ukończeniu nauki). Być może spróbuj znaleźć pracę dorywczą? Jeden z moich znajomych pracował dorywczo w McDonalds podczas nauki, inny przejął weekendową nocną zmianę w stacji benzynowej. Ja sam ustawiałem półki w supermarkecie... Pozostaje ci 355,38€, które musisz przekazać swojej matce, aby mogła pokryć koszty wynajmu, itp.

Napisany przez Maraxos
Najpierw dziękuję za odpowiedź, ale płacę 70€ miesięcznie za swoją komórkę.

Otrzymuję 580€ netto.

Jeśli dobrze rozumiem, otrzymam 192€?

To z prawem jazdy ma sens, ponieważ będę go potrzebować do pracy w przyszłości, gdzie się uczę.

Muszę oddać te pieniądze, ponieważ zabierają je ojczymowi mojej matki, a ona nie może wtedy opłacić czynszu.

Urząd musi mi je wypłacić, bo w przeciwnym razie wyślą komornika i zajmą moje mienie.

Napisany przez Suxxess
Do telefonu, tak z najnowszym iPhoneem, tak? Jeśli głównie potrzebujesz go do celów biznesowych, to powinien zapewnić ci go twój szef. Dla firmy znacznie korzystniej jest finansować umowę telefoniczną. (Otrzymują zwrot podatku VAT i płacą go brutto, a nie netto.)

Jeśli korzystasz z niego również prywatnie, możesz zawrzeć układ z szefem, np. firma mogłaby przejąć twoją umowę telefoniczną i przekazać ci ją. Jeśli jest ona używana wyłącznie w celach służbowych, to nie muszą nic ci odejmować. Jeśli korzystasz z niej również prywatnie, trzeba znaleźć tam jakieś rozwiązanie. Na przykład dodatek do umowy:

Pan XYZ otrzymuje od nas służbowy telefon komórkowy, który może również używać prywatnie. Zgadza się, że jego wynagrodzenie brutto zostanie zmniejszone o 50 euro od dnia 01.08.14 w związku z prywatnym użytkowaniem.
LORENZ & KOLLEGEN - spółka doradztwa podatkowego | Optymalizacja wynagrodzenia

50 euro brutto to być może 35 € netto, z których możesz zatrzymać tylko 20%. Mówiąc wprost, możesz zmniejszyć swoje koszty telefoniczne z 70 € do 7 €. ( Jeśli moje przeliczenia są poprawne)

Jeśli masz szefa bardzo miłego, to może po prostu ci dostarczyć ten telefon... .
A od razu złoź wniosek o zasiłek mieszkaniowy. Być może wypadasz wtedy z grupy osób wymagających wsparcia i będziesz musiał oddać znacznie mniej, ponieważ urząd będzie pokrywał więcej.

I zadaj swoje pytanie również na innym forum, na przykład tutaj:
Forum Hartz IV, tam z pewnością otrzymasz lepszą pomoc, ponieważ ludzie tam mają więcej wiedzy na ten temat.

Co do prawa jazdy, zapytałbym w urzędzie pracy, czy mogą cię tam wesprzeć. (Zazwyczaj nie, albo mogą udzielić niskoprocentowego kredytu?) Oznaczałoby to, że dostajesz dodatkowo 50 euro netto miesięcznie i spłacasz to później, gdy skończysz naukę. Osobiście wybrałbym mieć dodatkowe 50 euro miesięcznie. Albo 50 euro to maksymalnie 1,5 godziny jazdy w miesiącu, to nadal będziesz miał to za 2 lata.

1. Mobilcom 1256,91€ to by było

Jak już mówiłem, wygląda na to, że masz problem z telefonem. Jeśli nie masz typowej umowy na iPhonea, to masz za drogą taryfę. Już są te wszystkie taryfy All-Netflat za 20-30 € miesięcznie. Jeśli uda się z zasiłkiem mieszkaniowym, telefonem i pożyczką na prawo jazdy, i udało ci się znacząco zmniejszyć swoje zmartwienia finansowe, skoncentruj się na szkole zawodowej i zdaj egzaminy na dobry wynik.

Napisany przez Maraxos
O co chodzi z zasiłkiem mieszkaniowym? Czy mam więc się wyprowadzić? Jeśli tak, to będę mieć jeszcze mniej pieniędzy ?

Za dwa miesiące zaczynam kurs na prawo jazdy i płacę tylko 50€ miesięcznie. Znam tego pana przez całą moją rodzinę ?

Napisany przez Suxxess
Wypłata czynszu w Hamburgu - Miasto Hamburg
Jak powiedziałem, odnośnie wypłaty czynszu, chciałbym to nadrobić, bo to jest ta sama gotówka, którą tracisz. (Jeśli masz do tego prawo) Ale można przynajmniej złożyć wniosek, to nic nie kosztuje. (Oczywiście, odnosząc się do twojego landu / miasta)

Ale jak już wspomniałem, możesz też zapytać na forum Hartz4, oni mają więcej doświadczenia w tego rodzaju sprawach. Z tego, co przeczytałem, możesz pozostać w obecnym miejscu zamieszkania, ponieważ oni pokryją twój udział w czynszu.

Co do sprawy prawa jazdy, to brzmi nieźle. Ale i tak możesz zapytać w urzędzie. Wtedy twój znajomy nie musiałby w najlepszym przypadku ponosić takich dużych kosztów z góry.

Napisany przez Maraxos
Zrobię to, Dziękuję wszystkim

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata