- sob lip 05, 2014 6:35 pm
Cześć,
Byłabym wdzięczna za opinie na tym forum na temat realności zakupu domu. Nadal czeka mnie spotkanie z doradcą, ale chciałabym już wcześniej poczuć, czy jest to wykonalne, ponieważ mam konkretny obiekt na oku i dlatego cały czas o tym myślę. Byłabym jedynym kredytobiorcą i mieszkańcem.
Oto fakty:
Dom szeregowy na dzierżawie gruntów miejskich w Hamburgu
Cena zakupu 179 000 EUR
Koszty dodatkowe 23 000 EUR
740 EUR rocznie dzierżawy
80 m², Kfw70
Moje finanse:
Kapitał własny 30 000 EUR
Miesięczne wynagrodzenie netto: 1 930 EUR (uwzględniając samochód służbowy, podwyżka wynagrodzenia nadchodzi)
Około 1 500 EUR rocznie
Zatrudniona od 10 lat w dziale IT
Brak bieżących kredytów, brak wpisów do Schufa
Zwyczajne koszty utrzymania
Bez znaczenia dla banku, ale dla mojego poczucia bezpieczeństwa ważne: jedyny spadkobierca domu (ale mam nadzieję, że na to jeszcze długo).
Jestem świadoma, że mam niewiele kapitału własnego. Czy mimo to zakup jest możliwy i sensowny? (Przy założeniu sprawdzonej wartości domu).
Z góry dziękuję!
Johanna
Byłabym wdzięczna za opinie na tym forum na temat realności zakupu domu. Nadal czeka mnie spotkanie z doradcą, ale chciałabym już wcześniej poczuć, czy jest to wykonalne, ponieważ mam konkretny obiekt na oku i dlatego cały czas o tym myślę. Byłabym jedynym kredytobiorcą i mieszkańcem.
Oto fakty:
Dom szeregowy na dzierżawie gruntów miejskich w Hamburgu
Cena zakupu 179 000 EUR
Koszty dodatkowe 23 000 EUR
740 EUR rocznie dzierżawy
80 m², Kfw70
Moje finanse:
Kapitał własny 30 000 EUR
Miesięczne wynagrodzenie netto: 1 930 EUR (uwzględniając samochód służbowy, podwyżka wynagrodzenia nadchodzi)
Około 1 500 EUR rocznie
Zatrudniona od 10 lat w dziale IT
Brak bieżących kredytów, brak wpisów do Schufa
Zwyczajne koszty utrzymania
Bez znaczenia dla banku, ale dla mojego poczucia bezpieczeństwa ważne: jedyny spadkobierca domu (ale mam nadzieję, że na to jeszcze długo).
Jestem świadoma, że mam niewiele kapitału własnego. Czy mimo to zakup jest możliwy i sensowny? (Przy założeniu sprawdzonej wartości domu).
Z góry dziękuję!
Johanna