Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zwolnienie z opłat WHEN składki)

Napisany przez nici356
Cześć drodzy członkowie społeczności,

z powodu zaległości w spłacie długu przez dużego klienta, nagle znalazłem się w poważnych problemach finansowych i biznesowych praktycznie z dnia na dzień. Nie ponoszę za to żadnej winy. Ponieważ podstawowe potrzeby, takie jak wynajem mieszkania, są oczywiście ważniejsze niż oszczędności emerytalne, do których najprawdopodobniej i tak nigdy nie dotrę (niestety, jestem poważnie chory), jestem zmuszony w każdym razie wyłączyć z opłat następujące produkty inwestycyjne natychmiastowo:

1.) Umowa oszczędnościowo-inwestycyjna
2.) Różne polisy rentowe
3.) Różne renty Rürup

Moje być może naiwne pytanie: Czy mogę spodziewać się negatywnego wpisu do SCHUFA z powodu tych decyzji?

Dziękuję!!!

Napisany przez brainy
Zwolnienia od składek i wypowiedzenia nie są zgłaszane do Schufy.

Napisany przez nici356
Czy można ponownie skorzystać z Rürup, gdy moja sytuacja zawodowa się ustabilizuje?

Pytam szczególnie o Rürup, ponieważ mamy tutaj bardzo specjalną emeryturę korzystającą z państwowego wsparcia.

Więc zgromadzone pieniądze (no dobrze, nie oszczędza się pieniędzy, nabywa się prawo do renty w wysokości X) pozostają w puli.

Inaczej mówiąc, zachowuje się prawa emerytalne opierające się na dotychczasowych składkach. Czy z zamrożeniem składki wszystko idzie na rzecz przepaści.

I -jak już pytałem- czy można w okresie np. 6 miesięcy ponownie aktywować umowę czy wszystko wtedy przepadnie.

Pytam właśnie z powodu specjalnego charakteru emerytury Rürup.

W przypadku klasycznego ubezpieczenia na życie, emerytur i inwestycji oczywiście jest mi jasne.

Ale Rürup to zupełnie co innego.

Dziękuję bardzo!?

Napisany przez uwehaensch
Cześć, zgadza się. Zachowują Państwo swoje prawa do emerytury z dotychczasowych wpłat.
Ponowne aktywowanie po 6 miesiącach jest również bezproblemowe w Rürup. Jeśli minie znacznie więcej czasu (np. kilka lat), to zależy to od drobnych szczegółów Państwa umowy.
Pozdrawiam,

Napisany przez nici356
Jaka jest sytuacja, gdy pobierana jest opłata pomimo moich wypowiedzeń składki itp.

I obciążenia nie są realizowane?

Dziękuję bardzo.

Napisany przez nici356
Formułuję pytanie inaczej i pilnie potrzebuję odpowiedzi. Upadłość mojego dużego klienta kosztowała mnie około 26 000 euro (na szczęście przed opodatkowaniem). Wypłaty zawsze dokonywane były na początku miesiąca. Teraz ta wypłata nie nadejdzie, jak można się spodziewać, albo już nie nadeszła. Już rozmawiałem z prawnikiem. Ten rozmawiał już z syndykiem likwidacyjnym, lecz niewiele można się spodziewać, nawet nie na te obowiązkowe 5%, z powodu braku masy upadłościowej. Nic tam już nie ma, tylko złom w opuszczonych biurach. Jak wspomniałem, miała to być upadłość oszukańcza (bankructwo). W rezultacie duża płatność całkowicie odpadła. Ze względu na zawsze bardzo wysokie miesięczne obroty, mam niewielkie rezerwy poza licznymi oszczędnościami emerytalnymi, zwłaszcza że przed miesiącem musiałem uiścić 30 000 euro podatku VAT, podatku handlowego i podatku dochodowego. Niestety miałem kontrolę skarbową. Znaleziono tam kilka rzeczy, ale zdecydowanie nie będzie postępowania karne (otrzymałem to wyraźnie pisemnie od urzędu skarbowego, postępowanie zostało umorzone, również ze względu na moje choroby), ponieważ spłaciłem wszystko od razu, wraz z grzywną w wysokości około 3000 euro oraz odsetkami karnymi i odroczeniami podatku. Długa historia, krótko mówiąc, pilnie potrzebuję środków pieniężnych na wynajem itp. (dzisiaj jest już 08). Ponadto muszę zacząć płacić licznych dostawców i usługodawców mojej firmy, w przeciwnym razie cała firma jest w ogromnym niebezpieczeństwie. Jestem przedsiębiorcą jednoosobowym. Na 1. wszystkie składki ubezpieczeniowe zostały pobrane. Razem około 1600 euro. Chodzi oczywiście o ubezpieczenie zdrowotne, odpowiedzialność cywilną, ochronę prawna, ubezpieczenie od niezdolności do pracy (podstawowe rzeczy), których nie ruszam. Zwłaszcza ubezpieczenia zdrowotne nie można w ogóle zmieniać. Co się stanie, jeśli teraz zwrócę obciążenia za mój fundusz inwestycyjny, moje ubezpieczenie emerytalne i moje umowy ruropterapeutyczne za pośrednictwem banku (poprzez sprzeciw). Cel: uzyskanie krótkoterminowej płynności finansowej, sama moje mieszkanie kosztuje ponad 1000 euro, które są wciąż niezapłacone. Nadal nieopłacone, teraz 08.:eek: Nie chcę korzystać z kart kredytowych z powodu ogromnych obciążeń odsetkowych sięgających nawet 23%, co doprowadziłoby do całkowitego błędnego koła. Krótko mówiąc, jeśli teraz odzyskam z banku składki z funduszu inwestycyjnego, moje 4 klasyczne ubezpieczenia emerytalne i moje 3 umowy ruropterapeutyczne (zwrot obciążeń). Co może się stać w takiej sytuacji, czy to moje uzasadnione prawo? Pisemne wnioski o zwolnienie z opłat zostały wysłane wczoraj, uprzednie zgody na obciążenia zostały tymczasowo odwołane. Liczę na rozsądną odpowiedź. Czy coś takiego byłoby zgłoszone do BIURZE INFORMACJI KREDYTOWEJ? Nie byłoby to z braku środków, lecz sprzeciw, więc zupełnie zamierzony. Myślę, że informacje takie byłyby widoczne, czy to był sprzeciw czy nie. Dziękuję bardzo.

Napisany przez Suxxess
Już kiedyś rozmawiałeś z syndykiem / ekspertem ds. restrukturyzacji?
Zawsze trzeba podkreślić, że postępowanie upadłościowe ma na celu przede wszystkim ratowanie przedsiębiorstwa.

Kiedyś uczestniczyłem w prelekcji w Izbie Przemysłowo-Handlowej na temat prawdziwego przypadku. Przedsiębiorstwo udało się ostatecznie uratować, a wierzyciele zostali obsłużeni praktycznie w 100%.

Istniały dwie metody:
1) Fundusz upadłościowy / Umlage 3
2) Obecnie wydaje się, że jest legalne nie odprowadzanie podatku VAT w przypadku upadłości.
Oznacza to, że urząd skarbowy staje się zwykłym wierzycielem

Urząd skarbowy wyraźnie sprzeciwiał się takiemu rozwiązaniu, ale na razie nadal jest to zgodne z prawem.

Jeśli jak sam piszesz:

zawsze bardzo wysokie miesięczne obroty

Prawdopodobnie szybko będziesz mógł uzyskać środki pieniężne tą metodą.

Osoby, które prowadziły prelekcję w IHK:
buchalik-broemmekamp.de Możesz zadzwonić...pytanie nic nie kosztuje.

Napisany przez nici356
Ale nie mam żadnych zaległości u Urzędu Skarbowego i nie chcę ich mieć, w tej konkretnej sytuacji chodzi mi tylko o czynsz i pytanie, czy mogę odzyskać swoje składki ubezpieczeniowe poprzez sprzeciw i czy ma to jakieś konsekwencje czy nie (temat BIK). Za 1,2 miesiąca sytuacja powinna się uspokoić. Chciałbym bardzo otrzymać tylko na to pytanie rzeczową odpowiedź. Nawet jeśli reszta była bardzo interesująca, ale myślę, że jeszcze nie jest na to czas. Nie mam ochoty dzwonić do mojego agenta ubezpieczeniowego, bo ten będzie zachwycony (temat prowizji za zarządzanie portfelem, która najpierw robi BAM). Ponadto niestety muszę powiedzieć, że ten facet nie ma pojęcia o niczym i plecie wiele bzdur. Niestety. Ale to inny temat.

Dlatego zwróciłem się do was. Na tym koniec.

Bardzo dziękuję.

Napisany przez Matthew Pryor
Ponieważ są to wyraźnie obciążenia, nie ma problemu. Masz możliwość zgłoszenia się do swojego banku w ciągu 6 tygodni i ponownego zaksięgowania obciążeń na swoim koncie. Moim zdaniem nie jest konieczne żadne formalne odwołanie.
Jeśli chodzi o kwestię SCHUFA: Nie mam pojęcia.

Napisany przez nici356
Szkoda, wiem jak proste to jest, w każdym bankowości internetowej jest nawet specjalny przycisk Sprzeciw lub Zwrot, ale 8 tygodni imho na razie to jednak nie ma znaczenia.

Otrzymasz potwierdzenie drogą mailową, gdzie będzie informacja o zwrocie (którą znajdziesz także w swoich wyciągach) i automatycznie będzie tam Sprzeciw. Tak to rozumiem.

Chodzi mi głównie o historię kredytową, nawet jeśli nie potrafię sobie tego wyobrazić, kiedyś miałem już problemy z obciążeniami ubezpieczeń, ponieważ pobierane były z osobnego konta, które przeznaczone było tylko do tego celu, i zawsze uzupełniałem środki przed pierwszym dniem miesiąca. Niestety, tym razem, będąc wówczas w szpitalu, zapomniałem o tym.

Wszystkie obciążenia zostały odrzucone. Potem dostałem pisma od wszystkich firm, czy moje dane bankowe się zmieniły itp. Bardzo miłe listy. Ale wtedy było to związane z brakiem środków, natomiast teraz byłoby to celowe. To widzę jako różnicę.

Ktoś musi to wiedzieć tutaj

Napisany przez Suxxess
Zwrotowany incasso to niezapłacony składnik. W jaki sposób ubezpieczyciele mogą i będą cię ukarać (lub też nie) określone jest w warunkach umowy.

Jednakże, jeśli napisałeś już listownie do odpowiednich ubezpieczeń, to wszystko zależy od tego, jak szybko będą to przetwarzać. Czy możesz zwolnić się z opłacania składek czy nie, zależy od twojej konkretnej umowy. Jeśli chcesz się dokładnie dowiedzieć, powinieneś zadzwonić do odpowiedniego ubezpieczyciela. Zadzwonić do kilku ubezpieczycieli nie jest przecież żadnym wielkim problemem, prawda?

Zwykle nie powinno się zdarzyć zbyt wiele, gdy ubezpieczyciele są poinformowani.

Napisany przez nici356
Tak naprawdę nie mogę sobie pozwolić nawet na wpis do SCHUFA nawet w snach. Załóżmy, że dziś już zrezygnowałem z wpłaty na umowę oszczędnościową inwestycyjną. Teraz jednak ryzykuję otrzymanie wpisu do SCHUFA.

Jeśli jutro zadzwonię i powiem, że zrobiłem poważny błąd, pomyliłem się w rubryce lub źle coś obsłużyłem. Nigdy nie chciałem nikomu zaszkodzić swoją piękną wpłatą, czy moglibyście wysłać mi rachunek do uregulowania długu lub ponownie obciąć wpłatę, to jednak nic złego się nie stanie, prawda?

Z pewnością nie.

Napisany przez Suxxess
Po prostu zadzwoń jutro, jak już powiedziałem. Jestem pewien, że to nie będzie żaden problem. Pozostaje kwestia, jak zareagują odpowiednie ubezpieczenia (automatycznie), jeśli nie uda się obciążyć konta. Zazwyczaj najpierw powinno przyjść zapytanie lub upomnienie zanim sprawa trafi do Biura Informacji Kredytowej.

A przecież to są ludzie, jeśli im powiesz, że masz aktualnie trudności z płatnościami ze względu na większe zaległe płatności, na pewno będą mieli zrozumienie. Ale jak już powiedziałem, ubezpieczenia muszą być poinformowane, nie można po prostu zlecić anulowania obciążenia z konta. (Co zresztą już zrobiłeś)

Po prostu zadzwoń jutro, to będziesz miał pewność.

Napisany przez nici356
Dzień dobry, dziękuję jeszcze raz.

Właśnie rozmawiałem z wszystkimi zainteresowanymi. Nikt nie zgłasza SCHUFA, nawet jeśli nie wpłaca się nic przez miesiąc.:eek:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata