Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Zwolnić ubezpieczenie na życie, kredyt samochodowy

Napisany przez MKristen
Hej wszystkim
jestem laikiem, ale chętnie zajmuję się pieniędzmi. Być może ktoś może mi pomóc, ponieważ nie do końca rozumiem pewne zależności. Mam teraz 29 lat i w wieku 18 lat podpisałem umowę na ubezpieczenie na życie, co dzisiaj mnie irytuje. Następujące dane ubezpieczenie na życie z funduszem inwestycyjnym w Zurychu Rozpoczęcie: 1.12.04 Czas trwania: 46 lat Wysokość miesięcznej składki: 100 € Wpłacone: 11.600 € Wartość umowy dzisiaj: 10.425 € Chciałbym teraz spłacić swoje kredyt samochodowy w wysokości około 10.000 € po oprocentowaniu 5,9% i użyć w tym celu pieniędzy z umowy na ubezpieczenie na życie. Uważam, że umowa na ubezpieczenie na życie jest zbyt ryzykowna, dodatkowo kupię ubezpieczenie na życie ryzyka w razie potrzeby, gdy nadejdzie czas z żoną i dzieckiem, mam również dodatkowe ubezpieczenie emerytalne z zabezpieczeniem dla wdowy w ramach planu firmy. Mam też dodatkowe ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, które nie jest objęte umową na ubezpieczenie na życie. Teraz wolę oszczędzać miesięczną składkę na kredyt samochodowy i 100 € z umowy na ubezpieczenie na życie na koncie oszczędnościowym, z możliwością swobodnego dostępu do tych pieniędzy. Sądzę, że można to zrobić w ten sposób, ale czy przemawia przeciwko temu coś zasadniczego? Strata związana z umową na ubezpieczenie na życie już miała miejsce. Teraz jeszcze dwie dla mnie bardzo istotne pytania 1. Jeśli teraz zrezygnuję z umowy (przed 12 latami), czy muszę zapłacić podatek mimo braku zysku? -1175 € strata. 2. W drobnych czcionkach napisane jest coś takiego art. 12 ust. 3 Zgodnie z art. 176 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach mamy obowiązek zwrócić wartość wykupu w przypadku wypowiedzenia umowy - o ile już powstała - Wartość wykupu zostaje obliczona na dzień odejścia według uznanych zasad matematyki ubezpieczeniowej. Zatrzymujemy od tej kwoty odpowiadającą kwotę uznawaną za odpowiednią. W przypadku wypowiedzenia przed upływem 12 lat zatrzymana zostaje kwota odpowiadająca 2% przyszłych składek. Po tym terminie żadne opłaty nie są pobierane. Co to oznacza teraz dla wartości wykupu dla mnie? Czy muszę odjąć teraz 2% od wszystkich składek do 65 roku życia, czy po prostu od 60 € do momentu zakończenia 12 lat? Nie rozumiem teraz, jaka jest rzeczywista wartość wykupu i niestety nikt mi o tym nie mówi. Długi tekst, dziękuję za przeczytanie.

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć MKristen,

Ponieważ Twoje ubezpieczenie na życie zostało zawarte przed 01.01.2005 roku, jest ono zwolnione z podatku. Inaczej sprawa wygląda, jeśli zdecydujesz się zrezygnować z umowy przed czasem, przed upływem 12 lat.

Dlatego zamiast wypowiedzenia zalecamy zamrożenie składek.

Aby uzyskać dokładną wartość wykupu, zalecamy skontaktowanie się bezpośrednio z Twoim ubezpieczycielem.

Pozdrowienia, ERGO Direkt Versicherungen

Napisany przez uwehaensch

Witaj MKristen,

Ponieważ twoje ubezpieczenie na życie zostało zawarte przed 01.01.2005 r., jest zwolnione z podatku. Inna sprawa, gdybyś zdecydował się zrezygnować z umowy przedwcześnie, przed upływem 12 lat.

Zalecamy zamiast rezygnacji zawieszenie opłat.

Aby uzyskać dokładną wartość zwrotu z wykupu, zalecamy skontaktowanie się bezpośrednio ze swoim ubezpieczycielem.

Pozdrowienia od ERGO Direkt Versicherungen

Ogólne, niepotrzebne gadanie, które nie odpowiada na żadne z pytań! Kto zresztą jest nami?

Napisany przez MKristen
Dziękuję bardzo za pomoc, ale jak już wspomniałem, zadzwoniłem bezpośrednio do Zurich. Nie udzielono mi żadnych informacji, a jedynie zdecydowanie odradzono mi wypowiedzenie polisy na życie.

Napisany przez uwehaensch
Cześć, dokładnej wartości zwrotu nie można Ci również powiedzieć przez telefon, ponieważ zależy od kilku rzeczy, między innymi od wartości udziałów związanych z datą skuteczności wypowiedzenia umowy o polisę lub fundusz, czyli dokładnej wartości umowy. Jednak - Zurich musi być w stanie wyjaśnić, co oznacza 2% od przyszłych składek. Może najlepiej zadać jedno proste pytanie dotyczące zrozumienia i nie wnikać zbyt głęboko w kwestię wypowiedzenia umowy. Bądź uparty, odpowiedni dział musi być w stanie to wyjaśnić. Czy nadal utrzymujesz kontakt z pośrednikiem, u którego zawarłeś tę umowę? Może on to sprawdzić, lub skorzystaj z pomocy innego doradcy / pośrednika.

Ponownie odnosząc się do Twoich pytań.
1. Nie, oczywiście nie musisz płacić podatku.
2. Obawiam się, że będzie to duża opcja, ale dokładnie nie jestem pewien.

Pozdrawiam,

Napisany przez MKristen
W poniedziałek ponownie zapytam, o co chodzi z tymi 2%.
Jeśli chodzi o duży wariant, to oczywiście nie ma sensu wypowiadać umowy wcześniej i kontynuować ją przez kolejne 2,5 roku, jeśli w tym czasie fundusze nie zanotują znacznego spadku.

Napisany przez MKristen
Więc zadzwoniłem tam jeszcze raz i wyjaśnili mi to. 2% obcięcia ze wszystkich kontynuowanych składek do 12 roku życia. Powinno to wynieść około 60 € i sądzę, że będzie w porządku. Mam tylko nadzieję, że to prawda i nie będzie żadnej złej niespodzianki przy wypowiedzeniu umowy.

Mam 10% udziałów w globalnym majątku nieruchomościowym, które nie mogą być sprzedane i które zostaną najpierw przeniesione na moje konto bankowe w przypadku wypowiedzenia umowy.

Czy przy wypowiedzeniu umowy trzeba zwrócić uwagę na coś jeszcze?

Napisany przez stanstas
Mój zamiast pani również rozważyłbym sprzedaż ubezpieczenia. Obecnie w internecie działa dwóch wiarygodnych dostawców. Po prostu wyszukaj w Google. Jeden znajomy spróbował i był całkiem zadowolony. Mają inną metodę kalkulacji i może to być opłacalne dla pani.

Napisany przez florianmeier

mam 10% udziałów w grundbesitz global, które nie mogą być sprzedane i w razie zwolnienia zostaną najpierw przetransferowane na moje konto bankowe.

Czy przy zwolnieniu trzeba zwrócić uwagę na coś jeszcze?

Jeśli bank pobiera opłaty depozytowe, to kosztuje to każdego roku ...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata