Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansować i ustalić kwotę pieniędzy?

Napisany przez ILEMax
Cześć
chcemy kupić wynajęte mieszkanie na cele inwestycyjne.
Chciałbym wybrać następującą ścieżkę:
Cena zakupu 50.000
Gotówka 55.000
Chciałbym zablokować 50.000 euro na 10 lat (obecnie 2,75 %).
(mój limit zwolnienia podatkowego nie jest już dostępny)
z pozostałymi 5.000 chcę opłacić koszty dodatkowe.
i 50.000 chciałbym pożyczyć (na 10 lat, spłacane w całości, 479 euro/miesiąc obecnie 2,77 %)
W ten sposób przez 10 lat zarobiłbym więcej odsetek od przychodów niż odsetek od wydatków, a dodatkowo mogę odliczyć odsetki od podatku.
Jako obciążenie miałbym różnicę między czynszem a ratą kredytu, 190 euro poradziłbym sobie.
Ale to brzmi tak dobrze, że boję się, że coś źle widzę.

Czego zapomniałem?
Czy powinienem to zrobić w ten sposób, czy po prostu kupić i opłacić mieszkanie i tyle?

Dzięki

ILEMax

Napisany przez 6Bankkaufmann
Kto gwarantuje Ci oprocentowanie na 10 lat?
Bank? Czy firma?
W każdym razie finansowanie inwestycji kapitałowej jest ogólnie wart uwagi, także pod względem odsetek od zobowiązań.

Napisany przez ILEMax
Inwestycje finansowe oferuje (chyba holenderski) bank.
Znalazłem to na stronie porównującej lokaty terminowe.

O kredyt (z internetu) będzie mi udzielony w moim banku spółdzielczym!

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
na pierwszy rzut oka dobra transakcja.

Ale oprócz dochodów z odsetek, należy opodatkować także dochody z najmu. Ponadto istnieje ryzyko niewypłacalności najemcy. Dlatego może warto jeszcze raz przemyśleć to, uwzględniając podatki i koszty dodatkowe. Wtedy zakup bez finansowania może być tańszy.

Jeśli już wynajem i dzierżawa, to nie zapomnij o odliczeniu amortyzacji. Wynajem jako dochód, a także amortyzacja, koszty reklamy i odsetki od kredytu (nie spłata) do rozliczenia podatkowego za wynajem i dzierżawę.

Napisany przez ILEMax
Z góry dziękuję!

Ale poza dochodami z odsetek podlega opodatkowaniu także dochód z najmu.

Tak, to jasne, ale jest on także opodatkowany, gdy płacę gotówką!
Dlatego teraz nie wiem, co mi mówi to stwierdzenie?

Ponadto istnieje ryzyko utraty wynajmującego.

To także występuje w obu przypadkach. Ale dobrze, jeśli najemca wyprowadzi się, spłata stanie się trudniejsza.

Może warto więc ponownie przeliczyć rachunek z uwzględnieniem podatków i kosztów dodatkowych.

Myślę, że brakuje mi do tego wiedzy

Napisany przez Kass Finanz
Cześć, tutaj można uzyskać pomoc licencjonowanego doradcy podatkowego.

Napisany przez Robert400
Cześć,
jestem w podobnej sytuacji i chciałbym się włączyć do rozmowy!

W moim rozrachunku mogę odliczyć podatek od nabycia nieruchomości, odpisy amortyzacyjne (moim zdaniem 2%), odsetki oraz opłaty za mieszkanie (to, co zostało zużyte) od podatku, ale muszę zgłosić czynsz i odsetki, które otrzymuję. (Ponieważ płacę więcej niż 25% podatku, opodatkowuję otrzymane odsetki tylko 25%)

Jeśli płacę gotówką, nie mam odsetek do odliczenia i nie muszę opodatkować odsetek.

Ponieważ przez 10 lat otrzymam więcej odsetek niż zapłacę, muszę zapłacić więcej podatku. (o ile kwota wolna od podatku nie jest gdzie indziej wyczerpana)
Jeśli więc suma otrzymanych odsetek (po opodatkowaniu) jest większa niż suma odsetek dłużnych, opłaca się finansować.
Prawda?

Jeśli najemca przestaje płacić, będę miał wyższe obciążenia.

Robert400

Jak możesz przez 10 lat zarobić więcej odsetek niż możesz odliczyć? Skąd jesteś tego taki pewien?

Napisany przez Robert400
W kalkulatorze zwrotów na Credit Europe, po 10 latach otrzymam 13750 euro odsetek za 50000 euro.
W kalkulatorze spłat płacę 480 euro miesięcznie za 50000 euro i 2,78% odsetek, co daje 7275 euro odsetek przez 10 lat.
Jeśli odliczę 25% od otrzymanych odsetek, to i tak zarobię więcej niż zapłacę.
Dodatkowo te 7275 euro mogę odliczyć od podatku w ciągu 10 lat.
Czy robię błąd?

@Robert400, Masz rację z tą myślą.
Jednak pełna spłata w ciągu 10 lat powinna być możliwa nawet przy lepszym oprocentowaniu dla zakupu ETW.
Oczywiście zależy to również od Państwa obecnej sytuacji (wynajmujecie czy macie własną nieruchomość) - dochody...

Napisany przez winfoer

W moim rachunku mogę uwzględnić podatek od nabywania nieruchomości ...

Źle, to raczej podatek od nieruchomości. Podatek od nabycia nieruchomości wpływa na obliczenie odpisów amortyzacyjnych.

Napisany przez Robert400
Okej, dzięki. (To, co wprowadzam w V+V, i tak musi zostać zaakceptowane przez doradcę podatkowego)
Ale to nie zmienia podstawowej idei, prawda?

Nie, nie zmienia to podstawowej idei.
Ale uwaga: Możesz także samodzielnie złożyć deklarację podatkową w V+V.

Napisany przez Cashflowclub MD

Witaj
zamierzamy kupić wynajęte mieszkanie na cele inwestycyjne.
Chcę obrać następującą ścieżkę:
Cena zakupu 50 000
Gotówka 55 000
Chcę zatrzymać 50 000 euro na 10 lat (obecnie z oprocentowaniem 2,75%).
(kwota wolna od podatku nie jest już dostępna)
Z pozostałych 5 000 chcę zapłacić za koszty dodatkowe.
oraz 50 000 chciałbym pożyczyć (na 10 lat, spłata w całości, 479 euro/miesiąc obecnie 2,77%)
W ten sposób przez te 10 lat będę miał więcej dochodu z odsetek niż wydatków na odsetki, a dodatkowo mogę odliczyć odsetki od podatku.
Jako obciążenie mam różnicę między czynszem a ratą kredytu, 190 euro mogę sobie poradzić.

Przepraszam, może źle to rozumiem, ale mimo że masz praktycznie 110% kapitału własnego, czy finansowanie ma kosztować Cię więcej niż dochód z czynszu???

Inaczej mówiąc: Chcesz kupić inwestycję, która przynosi Ci stratę 190€ miesięcznie?

Albo inaczej: Chcesz pożyczyć komuś 50 000 € i płacić tej osobie dodatkowo 190 € miesięcznie?

Czy naprawdę uważasz to za sensowne?

Jeśli tak: przyjmuję tę ofertę

Chcę zabezpieczyć 50 000 euro na 10 lat (obecnie z oprocentowaniem 2,75 %).

Ahhh, znalazłem twój błąd myślowy
Jeśli oczywiście spalasz swoje 50 tysięcy za 2,5%, to jasne, dlaczego masz ujemny przepływ gotówki!

Bardzo ważne: aktywa materialne (Dom) NIGDY nie powinny być zabezpieczane za pomocą aktywów pieniężnych (inwestycji oprocentowanych), ponieważ to zawsze się źle kończy!!!

W obecnej sytuacji zamiast tego zalecam inwestowanie pieniędzy w surowce. Złoto i srebro są obecnie na absolutnym dnie i powinny w ciągu kolejnych 10 lat wzrosnąć do ponad dwukrotności obecnej wartości rynkowej. To jest znacznie bardziej obiecujące. W każdym razie zysk z waszych 50 tysięcy powinien być wystarczająco wysoki, aby generować miesięczny dodatni przepływ gotówki, czyli (ogólnie rzecz biorąc) co najmniej 5-6%, a z powodu inflacji lepiej 7-10%!

Napisany przez ILEMax
dies
Code:
Przepraszam, może źle to rozumiem, ale mimo że masz praktycznie 110% kapitału własnego, to finansowanie ma Cię kosztować więcej niż dochód z najmu???
Innymi słowy: Chcesz kupić inwestycję, która przynosi Ci straty w wysokości 190€ miesięcznie?
Albo inaczej: Chcesz pożyczyć komuś 50.000€ i dodatkowo płacić tej osobie 190€ miesięcznie?
Naprawdę uważasz, że to sensowne?
Jeśli tak: Ja zawieram tę umowę :grin:
Nie zrozumiałem!

i to
Code:
Bardzo ważne: NIGDY nie zabezpieczaj wartości rzeczowej (domu) wartością pieniężną (inwestycja oparta na oprocentowaniu), to zawsze wychodzi źle!!!
Proszę wyjaśnić

i to
Code:
Złoto i srebro są obecnie na absolutnym dołku i powinny podwoić swoją wartość w ciągu kolejnych 10 lat.
Jeśli ktoś mi to zagwarantuje! Może, jeśli się spełni, po 10 latach zabrać ze sobą połowę zysku. Jeśli się nie wydarzy, musi oddać mi połowę obiecanej podwójnej kwoty z własnej kieszeni.)

W punkcie 1.: jeśli dobrze cię zrozumiałem, masz 55k kapitału własnego (mógłbyś więc kupić mieszkanie na czysto i uzyskać czynsz pomniejszony o opłaty dodatkowe jako CZYSTY ZYSK), ale wciąż chcesz wziąć kredyt w wysokości 50k i zainwestować swoje 50k, aby miesięcznie generować stratę w wysokości 190€? Być może źle zrozumiałem liczby, ale czy to nie wydaje Ci się też nonsensem?

W punkcie 2.: czy znasz różnicę między wartością rzeczywistą a wartością pieniężną? Wartość rzeczowa dotyczy rzeczy posiadającej wartość rzeczywistą (np. wartość materialna). Moneta złota, na przykład, jest wartością rzeczywistą, zdefiniowaną poprzez wartość materialną. Ponieważ złoża złota na Ziemi są bardzo ograniczone, jego wartość jest dość stabilna i dlatego od tysiącleci sprawdza się jako środek płatniczy na całym świecie. Chociaż cena na giełdzie czasami się zmienia (zawsze proszę o rozróżnienie między ceną a wartością czegoś! Warren Buffet kiedyś powiedział: Sztuką na giełdzie jest kupowanie dolara za mniej niż 50 centów), złoto nigdy nie było bezwartościowe i nigdy nim nie będzie! Oczywiście, jeśli musisz koniecznie dokonać zmiany po dokładnie 10 latach, złoto ma pewne ryzyko kursowe! Niemniej jednak ryzyko, że za 10 lat złoto będzie sprzedawane taniej niż obecnie, jest prawdopodobnie takie samo jak szansa na wygraną w loterii.

Wartość pieniężna - taka jak banknot czy bilet skarbowy - natomiast nie ma wartości rzeczywistej (poza kosztem produkcji papieru z nadrukiem, który w przypadku banknotu o wartości 100€ jest znacznie niższy niż wartość nominalna 100€ i mogą wynosić jedynie kilka centów, być może nawet jeden lub kilka euro, ponieważ wiąże się z tym ogromnym nakładem pracy).

Banknot w zasadzie stanowi weksel na rzecz rządu, a jedyną gwarancją, jaką daje Ci taki banknot, jest obietnica rządu, że ten banknot jest wart 100€...

...obietnica rządu, który w zasadzie nie jest rządem, a jedynie zarządem spółki z ograniczoną odpowiedzialnością o kapitale zakładowym w wysokości około 25 000€, ale z długiem przekraczającym 2 biliony euro!

I gdybym teraz obiecał Ci, że w ciągu 10 lat złoto będzie warte znacznie więcej w obecnym kursie, prawdopodobnie nie uwierzyłbyś mi ani słowu, chociaż kapitał zakładowy mojej firmy wynosi 26 000€, a długi sięgają tylko sześciocyfrowej kwoty, ale zabezpieczone są majątkiem o wartości prawie miliona euro.

Niemniej jednak miliony ludzi wierzą rządowi, wpłacają swoje pieniądze do banku i potem skarżą się, gdy nagle zbankrutują... (przypomnij sobie lata dwudzieste, gdy babcia musiała jechać na rynku do piekarni ręcznym wózkiem, aby kupić chleb. A jeśli na chwilę zbyt się rozproszyła, ktoś potraktował jej pieniądze jak łomot i uciekł z pustym wózkiem)

I WSZYSTKIE formy inwestycji oprocentowanych są wartościami pieniężnymi! A z wartościami pieniężnymi zawsze oszczędzasz PONIŻEJ poziomu inflacji (de facto dewaluujesz swój majątek), bo bank NIGDY nie da ci więcej, bo w przeciwnym razie sam ponosiłby straty.

Czy teraz zrozumiałeś różnicę między wartością pieniężną a rzeczową?

PS: zdecydowanie obejrzyj również ten film!

W punkcie 3.: chętnie ci to gwarantuję w dowolnym momencie! Łatwiej zarobić pieniądze, gdy korzystasz z cudzego kapitału (OPM) lub funduszy socjalnych (ALG). Czy jednak moje gwarancje cokolwiek znaczą dla ciebie i czy chcesz zawrzeć umowę, to mnie jednak wątpię

Cześć
Chcemy kupić wynajmowane mieszkanie w systemie ET jako inwestycję kapitałową.
Chciałbym wybrać następującą ścieżkę:
Cena zakupu 50 000
Gotówka 55 000
Chcę zabezpieczyć 50 000 euro na 10 lat (obecnie 2,75%).
(mój wolny limit już nie jest dostępny)
z 5000 chcę opłacić koszty dodatkowe.
i 50 000 chcę pożyczyć (na 10 lat, całkowicie opłacone, 479 euro / miesiąc obecnie 2,77%)
W ten sposób przez 10 lat miałbym więcej dochodowych odsetek niż wydatkowe odsetki i mógłbym również zaliczyć koszty odsetek podatkowo.
Jako obciążenie miałbym różnicę między czynszem a ratą kredytu, 190 euro mogę to udźwignąć.
Ale brzmi to tak dobrze, że boję się, że coś źle widzę.

Chcę to jeszcze raz rozłożyć, abyś zdał sobie sprawę, że brzmi to zupełnie nie dobrze!

50k kredyt kosztowałby cię 479€ miesięcznie, przy miesięcznym obciążeniu 190€, czyli tak:

Dochody - Wydatki = -190€ (co oznaczałoby dochód z czynszu w wysokości 289 euro miesięcznie = 479 euro - 190 euro)

Natomiast gdybyś płacił za mieszkanie gotówką (masz kapitał), rachunek wyglądałby następująco:

Dochody - Wydatki (szacując 100 euro miesięcznie na podatki, konserwację itp.) = +189€

Czyli zamiast straty 190 euro, zarobiłbyś 190 euro miesięcznie!

Która opcja teraz brzmi dla ciebie lepiej? Opcja 1 czy 2?

Nie odważę się teraz rozważać opcji 3 i 4...

Napisany przez ILEMax
Geldwert vs Sachwert: tak czy nie, oczywiście!
ale właśnie ze względu na dewaluację pieniądza wydaje mi się sensowne zabezpieczenie wartości rzeczowej (która pozostanie) wartością pieniężną (która może tracić na wartości). (Oczywiście tylko z opcją wcześniejszej spłaty w razie potrzeby, jeśli babcia pozwoli mi pomóc jej posprzątać bez taczki)

Wariant 1 / 2
Załóżmy, że oszczędzam te około 200 euro z wariantu 2 każdego miesiąca przez 10 lat, muszę zarobić TYLKO 14,... %, aby po 10 latach ponownie osiągnąć kwotę 50 tys. euro. W mojej wersji jestem bezpieczny.

Złoto
Może być tak, że za 10 lat jego wartość znacznie wzrośnie. Ale to nie jest mój dział. Mam za mało wiedzy na ten temat. I wielu, którzy mieli wiedzę (lub sądzili, że ją posiadają), zbankrutowali ze swoimi wnioskami. Na to nie mam odwagi.

Napisany przez Suxxess
Jeden z początku porównuje jeden prosty przykład z drugim. Wspaniale! Istnieje jednak ryzyko, że sam postawię sobie prosty przykład, dlatego powinieneś wziąć pod uwagę następujące punkty, aby móc dokonać porównania:
-> Jak zauważył Bankman, można odliczyć tylko odsetki, nie spłatę kapitału.
-> Jeśli wkładasz co miesiąc 190 € w opcji A, aby podwoić swoje 50 000 € w ciągu 10 lat, to w opcji B również musisz inwestować te same 190 € miesięcznie, aby móc dokonać rzeczywistego porównania.
Oceniamy, że 50k mieszkanie prawdopodobnie nie będzie warte już 50k za 10 lat. (I mamy inne ryzyka i koszty, np. najemcy wyprowadzają się, nie płacą czynszu, trzeba wymienić ogrzewanie, itp.)
Doszedłem do wniosku, że w przypadku kredytowej wersji + 50.000 € inwestycji na koniec roku trzeba opodatkować zysk wypracowany z Kap + Soli (~26%). W przypadku zakupu gotówkowego podlegają opodatkowaniu dochody z najmu według osobistej stawki podatkowej. (To powinno obowiązywać w założeniu, że stopa procentowa naliczana i otrzymywana są równe.)

Wariant 1 / 2
Załóżmy, że oszczędzam te 200 euro z wariantu 2 każdego miesiąca, przez 10 lat, muszę osiągnąć TYLKO 14,... % zysku, aby po 10 latach znów mieć 50 tys. euro.
W mojej wersji masz pewność.

Nie do końca. Ty nie oszczędzasz tylko 200 euro, ale prawie 400 euro, mianowicie 190 euro, które według Twojego wariantu musiałbyś płacić co miesiąc, plus 189 euro, które osiągasz jako zysk.

W związku z tym musisz osiągnąć tylko 7% zysku rocznego na swoje 50 tys. euro, aby odzyskać 50 tys. euro z powrotem bądź potrzebujesz tylko połowę czasu.

A potem policz, ile ostatecznie dostaniesz, jeśli zamiast tego spłacisz pożyczkę dopiero po 15 lub 20 latach. Ponieważ praktycznie nie płacisz nic za swoją pożyczkę bądź nawet co miesiąc osiągasz zysk, nie ma żadnego powodu do pośpiechu, aby spłacić pożyczkę ponownie

ale z powodu dewaluacji pieniędzy wydaje mi się rozsądne zabezpieczyć aktywo materialne (które pozostaje) za pomocą wartości pieniężnej (która może tracić na wartości).

A dokładnie w tym tkwi błąd myślowy, który kosztował już wielu oszczędzających (dziesiątki) tysiące euro ich majątku...

I ignoruję fakt, że mieszkanie za 50 tysięcy za 10 lat prawdopodobnie nie będzie już warte 50 tysięcy.

Dokładnie! Przy założeniu standardowego wzrostu wartości nieruchomości byłoby ono wtedy warte prawie 90 tysięcy...

Z uwagi na nadchodzące podwyżki stóp procentowych (patrz wskazówki Fed...), mało prawdopodobne jest, że nieruchomość w cenie 50 000 EUR obecnie będzie warta 90 000 EUR za 10 lat.

Napisany przez Robert400
Po tych licznych wyjaśnieniach przeliczyłem to jeszcze raz i dochodzę do następujących wniosków
50.k w wysokości 2,21% = 5716 euro odsetek = 464,58 euro / miesiąc
50.K w wysokości 2,75% ustalonych = 13.750 Odsetek-25%=10.312 / 120 =85,93/ miesiąc

Wynajem - opłata za mieszkanie= 280 euro
464,58 - 280 - 85,93 = 98,65 Wkład własny
Po 10 latach: 11.838 euro zapłaconego wkładu własnego, mam mieszkanie, mam 50.000 euro
Całą kwotę 5716 euro mogę odliczyć od podatku, rozłożoną nierównomiernie na 10 lat.

Alternatywnie
Płacić
Ustawić plan oszczędnościowy na kwotę 280 euro za wynajem i 98,65 Wkład własny czyli 378,65
jeśli przyniesie on co najmniej 2,56% (z czego 25% idzie do państwa) będę mieć
po 10 latach: 11.838 euro zapłaconego wkładu własnego, mam mieszkanie, mam 50.000 euro

nic do odliczenia ale Wynajem (280 euro ) musi być opodatkowany.
około 33% = 8,4 euro*120= 1008 euro

Jeśli średni zwrot z dowolnego planu oszczędnościowego będzie wyższy niż 3,5 %, to lepiej jest płacić gotówką.

A może coś jest jeszcze nie tak?

Ze względu na nadchodzące podwyżki stóp procentowych (patrz wskazówki Fed...) mało prawdopodobne, że nieruchomość warta obecnie 50 000 EUR będzie warta 90 000 EUR za 10 lat.

Na pewno też opowiedziałbym to ludziom, gdybym był bankowcem...

@ Robert

Twoim problemem jest to, że w zasadzie używasz czysto bankowej matematyki jako narzędzia. Obliczasz jedynie z (słabymi) produktami inwestycyjnymi, ale nie masz strategii inwestycyjnej!

Jednak właśnie w tym tkwi tajemnica sukcesu Twojego zwrotu i Twojego bezpieczeństwa! Zwłaszcza, że istotne są tutaj również aspekty podatkowe, o których już zdałeś sobie sprawę, patrząc na problem z opodatkowaniem dochodów z najmu.

Ponadto problematyczne jest to, że jako osoba prywatna masz 50 tys. EUR i (prawie) niezależnie od tego, jak je zainwestujesz, finansiści z urzędu skarbowego zawsze cię dogonią z otwartymi rękami. Co powiedziałbyś na pomysł wykorzystania właśnie tych 50 tys. EUR na założenie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością (np. Robert400 Vermögensverwaltungs GmbH) i pokazanie finansiściom miejsca?

Dzięki takiemu rozwiązaniu ADLI-bracia zdołali praktycznie bez opodatkowania przekazać swoje miliardowe majątki kolejnym pokoleniom. W końcu nie przekazali oni majątku prywatnego, ale po prostu wcześnie utworzyli fundację rodową, zabezpieczyli w ten sposób całe swoje majątek i zabezpieczyli swoje rodziny na wiele pokoleń!

To jednak możliwe tylko wtedy, gdy ma się długofalową strategię. Zwykli ludzie kupują natomiast produkty finansowe i większość swoich zysków przekazują bankom i państwu w postaci opłat i podatków...

Teraz co uważasz za mądrzejsze?

@Cashflowclub.
Zakładają Państwo wzrost cen nieruchomości o prawie 100% w sektorze nieruchomości w ciągu najbliższych 10 lat.
Ja się z tym nie zgadzam. To nie ma nic wspólnego z moim zawodem.

Podobnie mało kogo tu interesuje, ile kapitału zakładowego ma Państwa spółka z o.o. i jakie są aktywa w porównaniu do długów.

[cytat=Bankkaufmann">
@Cashflowclub.
Przewidują Państwo niemal 100% wzrost cen nieruchomości w sektorze w ciągu następnych 10 lat.
Ja nie. To nie ma nic wspólnego z moim zawodem.
[/cytat]
Jednak tak! Ponieważ jest Pan bankowcem, a nie inwestorem nieruchomości. W przeciwnym razie wiedziałby Pan, że wartość nieruchomości zazwyczaj wzrasta już po zakończeniu prac remontowych o 30-50% (lub nawet więcej), jeśli wszystko zostało wykonane poprawnie.

I jak już prawdopodobnie wspomniałem: żadnego klienta, który chciałby uzyskać fachową radę, nie interesuje to, w co wierzy fachowiec, z czego wywodzi swoje przewidywania lub co może lub nie móc sobie wyobrażać! Zwłaszcza gdy spekuluje na temat dziedzin spoza swojej branży.

Tak przynajmniej sądzę

Napisany przez obelix

Tak przynajmniej wierzę

Wiara jest piękna, ale wiedza jest lepsza. Dowody (statystyki cen zakupu) nie kłamią, chociaż czasami można je zmanipulować.

@Cashflowclub, skąd wiesz, że nie jestem inwestorem w nieruchomościach? W przeciwnym razie ciekawe jest twoje stwierdzenie, że nieruchomość po remoncie automatycznie zyskuje na wartości o 30-50%.

[cytat=Bankkaufmann">
@Cashflowclub, skąd wiesz, że nie jestem inwestorem nieruchomości?
W przeciwnym razie ciekawe jest Twoje twierdzenie, że nieruchomość po generalnym remoncie automatycznie zyskuje na wartości o 30-50%.
[/cytat]
Na podstawie Twoich postów i obliczeń tutaj na forum WIEM, że nie jesteś inwestorem nieruchomości lub w przeciwnym wypadku nie jesteś inwestorem, od którego warto przyjmować porady.

@Cashflowclub, od 2001 roku jestem również inwestorem nieruchomości i życzę ci miłego dnia.

Dziękuję, mam go już

Ale teraz poważnie: jeśli jako inwestor w nieruchomości nie potrafisz zrozumieć, jak poprzez remont podnieść wartość nieruchomości nawet o 50%, chyba że działasz na jakimś zupełnie szalonym rynku albo kupujesz za drogo, to z pewnością coś jest nie w porządku z twoją strategią! Albo twój rzeczoznawca, albo architekt nie ma pojęcia o remoncie budynku, dlatego wykonują pracę rutynowo (więcej znaczy lepiej), albo wykonawca cię oszukuje.

W Saksonii-Anhalt kupuję i remontuję za 500-700€/mkw, sprzedaż pozwala na uzyskanie około 1000€/mkw lub 4-6€/mkw czynszu. Myślę, że to pokazuje, gdzie leży zysk z inwestycji w nieruchomości...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata