Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dodatkowe ubezpieczenie podczas wyjazdu za granicę

Napisany przez Susi
Chcę wykupić dodatkowe ubezpieczenie podróżne za granicę w jednej z kas chorych. Czy takie dodatkowe ubezpieczenie obowiązuje tylko przez jeden rok kalendarzowy? Jeśli będę w Australii na Sylwestra, czy muszę zapłacić dwukrotnie? Czy decydująca jest długość pobytu? Susanne

Napisany przez wolfgang
Ubezpieczenia podróżne zawierane są zazwyczaj na okres pobytu. Jednak istnieją też ubezpieczenia, które obowiązują do końca roku. Słyszałem, że wiele kas chorych zawiera dodatkowe ubezpieczenie od HUK Coburg. Najlepiej skonsultować się z Twoją kasą chorobową. Wolfgang

Napisany przez WilliM
Więc w listopadzie ubiegłego roku zawarłem ubezpieczenie zdrowotne na zagranicę na mój urlop w Hiszpanii, które obowiązuje przez rok od daty podpisania umowy. Gdybym teraz wyjechał za granicę ponownie, nie musiałbym zawierać nowego ubezpieczenia. Od października 2009 roku jednak musiałbym to zrobić. W razie wątpliwości zadzwoniłbym jednak do swojego ubezpieczyciela. Być może to zależy od konkretnego ubezpieczyciela i oferty. W każdym razie zdecydowanie zalecam także wykupienie dodatkowego ubezpieczenia, które gwarantuje bezpłatny powrót do Niemiec w przypadku choroby!

Napisany przez PI112
Cześć, ubezpieczenie zdrowotne podróżne nie musi być zawierane przez ubezpieczyciela zdrowia. Prawie wszystkie banki i biura podróży mają te wnioski. Przy składkach praktycznie wszystkie ubezpieczenia wahają się w okolicach 8€ dla osób indywidualnych, pary około 14€ (w tym wszyscy dzieci poniżej 18 roku życia). Takie stawki miały Allianz, R+V i Vers. Kammer Bayern. ubezpieczenie zawsze trwa 1 rok od daty zawarcia umowy, czyli jeśli rozpocząłeś 10.12.2009, to kończy się 09.12.2010. Transport powrotny nie jest najważniejszym elementem, lecz koszty leczenia na miejscu (nawet już w Austrii, a nie dopiero w Australii). Pozdrawiam, Christian

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata