Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Prisma Life - ubezpieczenie emerytalne z ubezpieczeniem kapitałowym

Napisany przez leasophielene
Cześć drodzy Forisie!

Mam polisę emerytalną związana z funduszami inwestycyjnymi w Prisma Life i nie mam pojęcia, od czego zacząć.

Podpisałem ją we wrześniu 2009 roku u bardzo dobrego przyjaciela. Dlatego nigdy nie zastanawiałem się, co właściwie mi sprzedał... No cóż, po fakcie zawsze jest się mądrzejszym

Koszty stały się już spłacone, a ponieważ były one dość znaczne, moim zdaniem nie opłaca się rozwiązywać umowy, gdyż koszty zostały już w całości pokryte, a pozostają tylko roczne opłaty za zarządzanie. Rozwiązanie umowy byłoby więc stratą.

Teraz chcę więc zrobić z tego jak najwięcej, więc teraz to Wy jesteście potrzebni

Dzięki dynamice, obecnie wpłacam tam miesięcznie 88€. Jednak uważam, że mogłbym bardziej sensownie spożytkować te pieniądze, więc chcę od razu wycofać dynamikę i zmniejszyć składkę do minimum w wysokości 50€.

Więc, jako fundusz mam w 100% fundusz Afa Global Selection, teraz Afa Stabilisierungs Fund (proszę, nie odchodźcie od tematu i nie krytykujcie mnie za wybór funduszy strukturyzowanych; Dziękuję). Patrząc na wykresy, wydaje mi się, że ten, hmm, może nie jest taki dobry, czy źle to widzę?
Chociaż... W ubiegłym roku zarobił 20%:eek: Czy coś ważnego przeoczyłem?

W każdym razie ma dość wysokie opłaty za zarządzanie...

W każdym razie przemyślałem, że znajdę inny -lepszy- fundusz z oferty Prisma Life i przeniosę środki.

Który fundusz z oferty Prisma Life możecie polecić?
Mam skłonność do Aramea Rendite Plus albo Fundusz M&G Optimal Income euro Class A-H Gross Shares Acc (Zabezpieczony).
Albo czy jest coś jeszcze lepszego w tej ofercie? Nie znam się zbyt dobrze na tym. Dlatego właśnie pytam tutaj

Przy 50€ mogę wybrać dwa fundusze, czyż nie?

Bardzo Wam dziękuję za pomoc!

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
AFA Global .... jest bezwartościowa, moim zdaniem całkowicie słusznie zauważone.
Aramea to fundusz mieszany skupiający się głównie na obligacjach o wyższych oprocentowaniach i obligacjach subordinated, imponujący wynik i według mnie odpowiedni dla swojego celu.
M&G to jeden z najpopularniejszych funduszy mieszanych, gigant z równie imponującymi wynikami, być może osobiście skierowałbym swoją uwagę na drugi fundusz bardziej w kierunku (globalnego) czystego funduszu akcyjnego, ale oba wymienione fundusze zdecydowanie są lepsze niż AFA.
Pozdrawiam,

Więc jako fundusz akcyjny wybieram teraz
db x-trackers MSCI World TRN Indeks UCITS ETF 1C (EUR). Czy jest może zbyt ryzykowny?

Napisany przez uwehaensch
Cześć, ten ETF śledzi indeks MSCI World, czyli duże i średnie przedsiębiorstwa z 23 krajów rozwiniętych na całym świecie. Zdecydowanie lepszy niż AFA, a jego opłaty wynoszą zaledwie około 0,5% rocznie.
Pozdrawiam,

Oh, że to jest ETF, nie zauważyłem, chociaż jest duże napisane*klaskam sobie w czoło* Na szczęście jest to forum

Więc teraz mam Aramea, M&G i ETF na liście.
Kombinacja Aramea + ETF albo M&G + ETF byłaby zatem zalecana. Czy dobrze to zrozumiałem?

Czy moje rozważanie zmniejszenia moich wpłat do 50€ jest rozsądne? Czy dzięki nowemu wyborowi funduszy z ubezpieczycielem jestem znowu dobrze ustawiony i mogę pozostawić to na 88€?

Jeśli moja wpłata wynosi 50€, czy muszę wziąć oba fundusze w proporcji 50% każdy, czy mogę je rozłożyć na np. 70:30?

Napisany przez kostenfrei
Cześć,
prawdopodobnie już sam(a) wszystko odkryłeś/odkryłaś?
I mam nadzieję, że nadal będziesz regularnie sprawdzać swoje Fundusze inwestycyjne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata