Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja 1000 euro, ale gdzie warto zainwestować?

Napisany przez victory
Cześć wszystkim, jestem nowy tutaj i natrafiłem na to forum, gdy szukałem informacji w internecie, jak zainwestować moje oszczędności. Mam nadzieję, że jako obiektywna platforma możecie mi w tym pomóc: Chcę wziąć moje oszczędności w wysokości 1000 € z mojego konta oszczędnościowego, ponieważ tam faktycznie jest za mało możliwości na zyski, i zainwestować je w bardziej dochodowy sposób. Inwestowanie oznacza, że chciałbym, aby pieniądze te pracowały dla mnie bezpiecznie przez 10-20 lat. Na początku pomyślałem o obligacjach skarbowych, ale od 2013 roku już ich nie ma. Potem pomyślałem o koncie oszczędnościowym, ale wymagają one stałych wpłat, a ja chciałem wpłacić tylko raz i ewentualnie jeszcze raz w przyszłości, ale niezależnie od żadnych warunków. Nie chcę inwestować w akcje. Nieruchomości też byłyby ok, ale gdzie to się opłaca? W jakim banku i jakie macie z tym doświadczenia? Macie jeszcze jakieś inne pomysły i propozycje dla mnie? Oczywiście, lokaty terminowe również się dla mnie nie opłacają. Mam nadzieję na nowe inspiracje. Dziękuję i pozdrawiam!

Napisany przez 2titan1981
W jakim banku jesteś, że prosi o regularne wpłaty na konto oszczędnościowe?

W zależności od tego, jak dobrze już zbudowałeś rezerwę finansową
~ konto osobiste (1 pensja)
~ konto oszczędnościowe (2-3 pensje)
~ Banki spółdzielcze/supermarkety czasami oferują udziały z relativ guter Verzinsung, zazwyczaj około 1000€ ~3-5%/r. Jeśli bank zbankrutuje, pieniądze mogą też zniknąć
~ Spółdzielnie mieszkaniowe oferują to również na długie horyzonty czasowe, z tym samym ryzykiem
~ Oprocentowanie depozytów powinno być takie, aby pokryć inflację

W przeciwnym razie pozostaje niewiele opcji bez akcji/funduszy, co wiąże się z ryzykiem strat, ale w ciągu 20 lat zazwyczaj zyskuje się...

Napisany przez victory
Cześć i dzięki Titan,

właściwie chciałem zainwestować całą kwotę, czyli 1000 € jako całość, a nie rozbić ją na mniejsze części... Słyszałem pozytywne opinie na temat funduszy inwestycyjnych, zwłaszcza tych związanych z nieruchomościami, ale jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?

Dziękuję i pozdrowienia

P.S.: Jestem klientem banku Postbank, mam tam również konto oszczędnościowe i rachunek bieżący, ale na koncie oszczędnościowym nie opłaca mi się trzymać dużych środków, ponieważ otrzymuję z niego bardzo mało...

W takim przypadku otworzyłbym konto oszczędnościowe gdzie indziej, oprocentowanie wyniosłoby około 1,2%.

Jak już wspomniałem, wszystko zależy od tego, jak wcześniej zadbałeś o zabezpieczenie swojej przyszłości. Zarobki z określonych miesięcy powinny stanowić bazę. Aby zawsze być płynnym finansowo w przypadku nagłych wydatków (np. pralka, naprawa samochodu itp.), warto mieć jakieś krótkoterminowe oszczędności. Nie chcesz przecież dotykać oszczędności, które planujesz ulokować na 20 lat. To mogłoby zmniejszyć zysk. Dlatego warto najpierw zbudować pewien fundusz awaryjny, aby nie musieć używać długoterminowych oszczędności. Jeśli twoim zdaniem zrobiłeś to wystarczająco dobrze i masz odpowiednie ubezpieczenia (np. ubezpieczenie na życie), możesz zająć się inwestycjami długoterminowymi.

Inwestowanie w fundusze poprzez rabat dla funduszy byłoby interesujące, ale najpierw trzeba się dobrze zaznajomić z tematem, ponieważ nie każdy fundusz będzie odpowiedni dla danej osoby. Ważne jest, aby utrzymywać niskie koszty transakcyjne i minimalizować koszty zakupu. Unikanie opłaty przy nabywaniu funduszy jest zatem ważne, ponieważ zmniejsza ona zyski. Ryzyko można również rozproszyć poprzez inwestowanie w więcej niż jeden fundusz, zamiast stawiać wszystko na jedną kartę. Eksportowane fundusze indeksowe byłyby dobrym wyborem.

Napisany przez victory
Cześć Titan, dziękuję Ci za odpowiedź. Mam dodatkowe 1000 na stronie, którą chcę wykorzystać jako kapitał inwestycyjny, aby również mieć pasywne dochody. Rozproszenie nie jest moją mocną stroną. Chcę, jak powiedziałem, zainwestować pieniądze w sposób sensowny i opłacalny, w jednej partii. Co byłoby w tym przypadku najlepsze? Jakie fundusze? Jakie papiery wartościowe? Udział w nieruchomościach? Pieniądze mają być tam ulokowane na 10-20 lat. I tak, jestem jeszcze młody, więc proszę o konkretne nazwy, na przykład banków, ponieważ chcę być doradzany niezależnie. Dziękuję!

Jeśli jednak otrzymasz konkretne produkty, w które powinieneś zainwestować, a rezultat nie spełni twoich oczekiwań, to w zasadzie można skonsultować się z prawnikiem w sprawie niewłaściwych porad, chociaż nie robię tego zawodowo, po prostu wiem, jak to zrobić i bym to zrobił. Nikt nie może patrzeć 20 lat w przyszłość. Dlatego najpierw sam chciałbym się dowiedzieć i porównać w internecie. Fondsdiscount to miejsce, w którym można się orientować dalej. Kolejnym hasłem są ETF-y. Musisz samodzielnie wypracować, co jest dla ciebie najlepsze, bądź skorzystaj z usług doradcy na zasadzie wynagrodzenia. To jednak również kosztuje pieniądze. Być może jednak zaleca się skorzystać z usług doradcy na początkowych etapach inwestowania w fundusze. doradca na zasadzie wynagrodzenia pomoże ci wybrać to, co jest odpowiednie dla twoich potrzeb. Nawet wtedy będziesz musiał wybrać spośród dostępnych produktów. Nie ma jednego ostatecznego rozwiązania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata