Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie budowy z WHEN jeszcze) Schufą żony jest możliwe?

Napisany przez increVJ
Cześć,
kłopotliwy temat, ale mimo długich poszukiwań nie udało mi się znaleźć nic porównywalnego.

Moja żona i ja dysponujemy całkiem solidnym rocznym dochodem netto w wysokości około 70000€. Z tego 27000€ pochodzi z mojego zatrudnienia jako programista, a około 6000€ z pracy samodzielnej (zmienny).

Roczny dochód netto mojej żony wynosi około 24000€ ze stałego zatrudnienia jako dyrektor personalny w średniej wielkości firmie oraz około 17000€ z pracy samodzielnej jako księgowa płac.

Planujemy założyć rodzinę i dlatego chcemy opuścić zgiełk miasta i zbudować własny Dom. Jednak moja żona ma kilka (czasem trochę zaległych i dlatego trochę większych) grzechów z młodości w swoim rejestrze dłużników. W międzyczasie wszystko zostało spłacone, jej scoring rośnie, ale będzie jeszcze 2 lata, zanim jej historia w BIK będzie znowu czysta.

Teraz pytanie, czy warto zgłosić się do banku w celu uzyskania kredytu, pomimo tego? Uważam, że byłoby bardzo nierozważne otrzymać odmowę, która zostałaby zapisana w systemach banku (ze względu na BIK) i mogłaby być widoczna nawet przy późniejszej próbie, gdy BIK byłaby już czysta.

Ryzyko lub kredyty zagraniczne nie wchodzą w grę, ponieważ szkoda nam naszych pieniędzy. Ponadto skłaniamy się ku pełnej finansowaniu (między 200 a 250 tys. €), gdzie nasze oszczędności zostałyby wykorzystane jako zabezpieczenie, a koszty dodatkowe związane z budową, a rata przy 1% spłaty byłaby tańsza niż obecny czynsz netto. Mam nadzieję, że ktoś tu może mi pomóc, zwłaszcza w kwestii, czy powinniśmy spróbować teraz czy poczekać.

Bardzo dziękuję z góry.
Pozdrowienia, Vitali

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
aby móc stworzyć szczegółowe obliczenia dotyczące finansowania budowy, należy znać raporty dotyczące własnej sytuacji finansowej w Biurze Informacji Kredytowej - pełna informacja od Biura Informacji Kredytowej.
W przeciwnym razie Twoje dochody są bardzo dobrym fundamentem do finansowania.

Napisany przez increVJ
Pytanie pozostaje, czy rozliczone/spłacone długi nadal są kryterium wykluczającym, o ile są one widoczne w rejestrze dłużników?

Napisany przez 6Bankkaufmann
W przypadku zwykłego finansowania budowy jednoznacznie tak.
Tak, jest to kryterium eliminacji, jeśli spłacona kwota kredytu wynosiła ponad 500 euro.
Finansowanie budowy jest jednak możliwe, jeśli jest to konieczne, ale warunki będą nieco gorsze.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć increVJ,

bez podania kosztów, informacji o kapitale własnym oraz całkowitego zapotrzebowania na finansowanie (to ostatnie jest decydującym kryterium), nie można wyciągnąć żadnych wniosków.

Może interesować Schufa twojej żony w ogóle nie.

Nie rozumiem, dlaczego tak długo się toczy ta dyskusja, zanim zacznę myśleć o skorzystaniu z znacznie gorszego oprocentowania lub o podaniu tego - ponieważ oprocentowanie w Banku Essen byłoby znacznie gorsze moim zdaniem, lepiej byłoby lepiej poznać ten plan.

Napisany przez Cashflowclub MD
Przed skontaktowaniem się z bankiem warto rozważyć alternatywy bez sprawdzenia w bazie danych SCHUFA, takie jak na przykład spółdzielnie!

W przypadku Waszej sytuacji z dochodem z pracy na etacie i samozatrudnienia, mogą istnieć opcje optymalizacji waszego dochodu netto. Chętnie udzielę informacji w każdej chwili

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata