Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy potrzebny jest umowa najmu?

Napisany przez immo2014
Cześć,
planuję zakupić mieszkanie na wynajem. Częściowo
będzie ono finansowane z kredytu. Moja dziewczyna
zamieszka razem ze mną i będzie mi płacić czynsz oraz koszty eksploatacyjne. Muszę opodatkować te przychody z czynszu. Czy Urząd Skarbowy będzie chciał zobaczyć umowę najmu? Jeśli tak, czy mogę samodzielnie ją sporządzić czy lepiej wziąć gotowy formularz z kiosku z artykułami biurowymi?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli jest to mieszkanie własnościowe, w którym mieszkasz i jesteś w nim zameldowany, mam wątpliwości, czy urząd skarbowy w ogóle uzna czynsz, który można odliczyć od podatku dochodowego dotyczącego odpisów od V+V.
W przypadku budynku dwurodzinnego sprawa wygląda inaczej.
W mojej opinii, tak to nie działa.

Napisany przez immo2014
Nie pomyślałem o odsetkach od długu. Raczej o przychodach z V+V.
Ale jeśli nie potrzeba żadnej umowy najmu, to wszystko w porządku.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć immo2014,

czego chcesz osiągnąć poprzez wynajem częściowy z podaniem proporcjonalnie niskich kosztów najmu?

Również odsetki od długu i odpisy amortyzacyjne są uwzględniane proporcjonalnie, w zamian otrzymuje się dodatkowe przychody. Czy uważasz, że cały ten wysiłek jest naprawdę konieczny, zwłaszcza że chodzi o twoją partnerkę życiową, która i tak nie może odliczyć swojego udziału w czynszu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Ponieważ jest to wspólnota życia, a wspólnota ta nie płaci czynszu w tradycyjnym sensie, lecz uczestniczy w wspólnych kosztach, nie powinno powstać żadne zobowiązanie podatkowe.

Napisany przez Suxxess
Tak, to jest po prostu normalne wspólne zamieszkanie, które pod względem prawnym jest podobne do małżeństwa. Z twoją żoną też nie pobierasz opłaty za wynajem w tradycyjnym tego znaczeniu, ale oczekujesz równego podziału kosztów, kiedy oboje pracujecie.

Mój brat wynajmuje mieszkanie ze swoim kolegą ze względów finansowych. W tym celu otworzyli wspólne konto mieszkaniowe w banku. Każdy z nich wpłaca tam swoją odpowiednią część czynszu co miesiąc i koniec. Możecie postąpić tak samo, wtedy macie to dobrze rozdzielone i nikt nie będzie mógł narzekać na koniec.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata