Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualizacje i rozszerzenia w środowisku forum.

Re: pożyczka walutowa

Napisany przez immerfernweh
Czytam już od pewnego czasu z dużym zainteresowaniem wiele postów na kilku forach. Jednak do tej pory nie znalazłem żadnych informacji dotyczących kredytów walutowych (frank szwajcarski, jen) ani za pomocą opcji wyszukiwania, ani przewijając pojedyncze posty. Czy źle szukam, czy rzeczywiście jeszcze nie ma żadnych postów na ten temat?
Moje konkretne pytanie dotyczące kredytów walutowych brzmi: Jak zachowują się inni, którzy zaciągnęli tego rodzaju kredyty? Spłacać? Konwertować? Czekać? Nasza stała stopa procentowa dla tego kredytu wygasa w styczniu 2015. Czy ktoś może udzielić mi rady w tej sprawie? Czy spłacać, czy kontynuować, w nadziei, że frank szwajcarski jeszcze osłabnie lub euro się poprawi?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ale od interwencji latem 2011 roku niewiele się zmieniło w przypadku EUR/CHF.
Co się dzieje z restrukturyzacją w EUR?

Napisany przez immerfernweh
Właśnie ta sytuacja, że nic się nie zmienia, martwi mnie. Według różnych opinii w prasie (Focus Money, Zeit itp.), euro ma się ponownie umocnić. Wygląda na to, że Hiszpania wychodzi z kryzysu samodzielnie, co sprawia, że wiara w euro jako twardą walutę ponownie rośnie. Ponadto Szwajcaria prawdopodobnie przestała kupować euro, aby utrzymać wartość franka szwajcarskiego na poziomie 1,20 euro. Istnieje nadzieja dla euro, zwłaszcza że słabszy frank szwajcarski bardzo by pomógł gospodarce szwajcarskiej. Jeśli dokonano by restrukturyzacji w euro, to szacowany byłoby obecne straty (początkowa kwota w frankach szwajcarskich około 50000,00 euro, od 2011 roku około 94000,00 euro). Nadal istnieje nadzieja, że euro wzrośnie, a przy późniejszej konwersji poniosę mniejsze straty.

Osobiście nie przywiązuję już wagi do przepowiedni dotyczących przyszłości, takich jak rozwój EUR czy CHF. Osobiście uważam, że w wyniku ostatnich wypowiedzi FED przygotowuje Amerykanów na podwyżki stóp procentowych. Oczywiste, że wówczas również EBC podejmie działania, ponieważ tak po prostu jest. Nikt nie wie, co stanie się z CHF/EUR. Może to również się źle skończyć. Czy to kredyt o wartości 94 000 EUR, czy też stratą w wysokości 94 000 EUR?

Napisany przez MC Muffin
Czas kredytów walutowych, moim zdaniem, minął. To dlatego, że stopy procentowe w euro są na dnie. Kiedyś finansowano w jenach, ponieważ tam stopa procentowa wynosiła 2%, a w Niemczech 6-9 w zależności od czasu. Teraz to już tylko czysta spekulacja walutowa z wszystkimi ryzykami.

Tak właśnie jest. Dlaczego narażać się na ryzyko związane z wahaniem kursów walutowych...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata