Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: 18 lat Stażysta urzędnik - plan emerytalny?

Napisany przez JonSnow
Cześć i miłego dnia.
1 października nastał dzień! Rozpoczynam studia i jestem urzędnikiem aspirującym do służby wyższego szczebla. Oznacza to, że na pewno zostanę urzędnikiem państwowym. Mam już konto emerytalne z niewielkimi środkami, ale bez większego znaczenia.

Teraz wielkie pytanie:
Prywatne zabezpieczenie emerytalne?! Najlepiej kompleksowa ochrona.

Czego szukam:
Jak największego zysku! Bardzo odważne podejście do ryzyka, ponieważ otrzymuję emeryturę i nie mogę zbyt głęboko spaść. Świetna dodatkowa miesięczna renta w wysokości około 600 €, abym mógł np. wynająć mieszkanie za granicą i cieszyć się tam swoją starością.

Czy wszystko można osiągnąć również bez tego, warto zrezygnować, byłoby to nawet korzystne dla całego obrazu?

Byłoby świetnie, gdyby kilku ekspertów mógł mi podsunąć pomysły, od których mogę się nauczyć

Napisany przez uwehaensch
Cześć, zakładam, że szukasz miesięcznej inwestycji

Co dokładnie oznacza Maksymalna stopa zwrotu i Bardzo odważna pod względem ryzyka, ponieważ...? Trudno coś doradzić w tej sytuacji.

Zdecydowanie nie Riester, ponieważ wymagana ustawowo gwarancja składek zawsze kosztuje stopę zwrotu.

W takim razie może po prostu plan oszczędnościowy inwestycyjny z odpowiednim wyborem spekulacyjnych funduszy lub umowa ubezpieczenia na ten cel ze względu na lepsze opodatkowanie. W tym drugim przypadku jednak zazwyczaj wybór funduszy jest ograniczony.
Jeśli coś takiego, to pozostaje jeszcze problem wyboru funduszy. Między innymi fundusze sektorowe, fundusze krajowe lub fundusze rynków wschodzących lub rynków pionierskich obiecują wysokie stopy zwrotu, ale czy czujesz się kompetentny w wyborze odpowiednich funduszy?

Pozdrawiam,

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć JonSnow,

z dodatkowym prywatnym funduszem emerytalnym zawsze jesteś dobrze zabezpieczony w dzisiejszych czasach.

Istnieje wiele różnych sposobów zabezpieczenia siebie na przyszłość. Istnieją na przykład specjalne produkty emerytalne, w których wpłacasz jednorazową wyższą kwotę na określony okres, a po upływie tego okresu możesz zdecydować, czy chcesz otrzymać jednorazową wypłatę czy rentę dożywotnią. Inną opcją może być ubezpieczenie emerytalne z comiesięczną składką, w którym odkładasz na starość. W tej opcji możesz również osiągnąć korzyść podatkową, jeśli okres trwania wynosi co najmniej 12 lat i w momencie wypłaty masz co najmniej 62 lata.

Zdecydowanie zalecamy uzyskanie różnych ofert. W ten sposób możesz porównać i samodzielnie wybrać najlepsze zabezpieczenie dla siebie.

Pozdrowienia z Norymbergi
ERGO Direkt Versicherungen

Napisany przez JonSnow

Cześć, zakładam, że szukasz miesięcznej lokaty

Co dokładnie oznacza „Największy możliwy zwrot z inwestycji” i „Bardzo odważny inwestor”? Trudno cokolwiek doradzić w tym temacie.

Zdecydowanie nie Riester, ponieważ gwarancja składki narzucona ustawowo zawsze kosztuje zwrot z inwestycji.

Może więc po prostu plan oszczędnościowy na fundusze z odpowiednio spekulacyjnym wyborem funduszy albo opakowanie ubezpieczeniowe w celu lepszej opodatkowania. Jednak w tym drugim przypadku zazwyczaj wybór funduszy jest ograniczony.
Jeśli coś takiego, to pozostaje jeszcze kwestia wyboru funduszy. Między innymi fundusze sektorowe, krajowe lub rynki wschodzące obiecują wysokie zwroty inwestycji, ale czy odważysz się wybrać właściwe fundusze?

Pozdrawiam,

Cześć!
Faktycznie, ze względu na moje zatrudnienie jako urzędnik, doradzono mi przez brokera ubezpieczeniowego DWS Riesterrente. Tak, myślę o comiesięcznej wpłacie, aby przez moje 47 lat pracy zaoszczędzić ładną kwotę. W tym przedsięwzięciu jestem dość ryzykowny, więc mogę żyć z małą albo wręcz zerową rentą na koniec. Myślałem o funduszach indeksowych albo funduszach emerytalnych. W dołach inwestowałbym mocniej, a w szczytach słabiej.

Przy okresie lokaty wynoszącym 47 lat chcę wyciągnąć jak najwięcej.

Pozdrowienia i dziękuję z góry za odpowiedź!

Cześć!
Zostałem rzeczywiście zasugerowany przez maklera ubezpieczeniowego do DWS Riesterrente ze względu na moje zatrudnienie państwowe.

Ogólnie to nie jest zły plan, ale nie pasuje do wyrażonych przez Ciebie oczekiwań dotyczących zwrotu z inwestycji lub poziomu ryzyka.

Myślę o regularnej wpłacie miesięcznej, aby przez moje 47 lat pracy zgromadzić ładną sumę. Przy tym mam dość odważne podejście do ryzyka i potrafię żyć z niską lub nawet z zerową rentą na końcu. Myślałem o funduszach indeksowych lub funduszach emerytalnych. Chciałbym więcej zainwestować w okresach spadków i mniej w okresach wzrostu.

Nie musisz specjalnie zwiększać lub zmniejszać inwestycji, to dzieje się automatycznie przy regularnej, równomiernie rozłożonej płatności, mówimy tu o efekcie średniego kosztu.

Moim zdaniem fundusze emerytalne odpowiadają Twoim oczekiwaniom tylko wtedy, gdy są to raczej spekulatywne fundusze o wyższej zmienności, na przykład obligacje High-Yield, ABS, obligacje przedsiębiorstw o wyższym oprocentowaniu lub obligacje krajów rozwijających się. To już dość specjalistyczne fundusze, ale zdecydowanie mają sens, przynajmniej jako urozmaicenie.
Czy to z funduszami indeksowymi czy zarządzanymi aktywnie, nie można uniknąć funduszy akcji. I wtedy zależy to od tego, jakie kraje, sektory, akcje, surowce itp. chcesz obejmować. Ogólnie można powiedzieć, że im bardziej specjalistyczny i węższy (i ewentualnie mniej płynny) jest dany rynek, tym bardziej nadają się raczej aktywnie zarządzane fundusze do wydobycia z niego maksimum.

Ale wybór nie jest tak prosty, bo nic nie pomaga wybór bardzo spekulatywnych funduszy bez strategii i liczenia tylko na szczęście.

Pozdrawiam,

Napisany przez JonSnow
Cześć,
Jakie korzyści faktycznie wyniknąłby z Riesterrente w moim konkretnym przypadku?
No cóż, zawsze jest pewien stopień nadziei. Jakie formy zabezpieczenia emerytalnego przychodzą Ci do głowy dla urzędnika?

Cześć, teraz, na początku Twojej kariery zawodowej, nie zyskasz zbyt wiele, z wyjątkiem tego, że zaczynasz wcześnie, ale to dotyczy każdej innej formy oszczędzania. Dostajesz od państwa roczną premię w ramach Riester w wysokości 154 euro, a w Twoim przypadku ewentualnie (ponieważ masz mniej niż 25 lat?) jednorazowo dodatkowo 200 euro na początku. Nie będzie zbyt dużej ani minimalnej pomocy podatkowej przy Twoich zarobkach jako początkującego. W przypadku wszystkich umów Riester ustawowo wymagane jest, aby na końcu co najmniej wpłacone składki i premie były zagwarantowane (również w przypadku planów oszczędnościowych w funduszach!). Oznacza to, że produkty są odpowiednio zaprojektowane, a dla tej gwarancji składek istnieją różne mechanizmy (np. DWS korzysta z tzw. I-CCPI). Ale w gruncie rzeczy, każda forma gwarancji kosztuje pewną stopę zwrotu. Podczas wypłaty świadczeń z umowy Riester będą one w całości opodatkowane według osobistej stawki podatkowej. Oczywiście istnieje więcej zalet i wad w programie Riester, ale to nie zmieści się tutaj. W zasadzie, oprócz emerytur korporacyjnych, wszystkie formy oszczędzania na emeryturę, zarówno z pomocą państwa, jak i bez, są dostępne także dla urzędników. Pytanie brzmi, która forma jest odpowiednia dla Ciebie i Twoich celów. Ważne jest wiele czynników, takich jak oczekiwania co do stopy zwrotu, pożądana elastyczność, aspekty podatkowe i wiele innych. Jesteś jeszcze na początku drogi, co też jest istotne, i chociaż niektóre rzeczy u Ciebie są bardziej ustalone niż u innych osób w Twoim wieku, to jednak Twój plan życiowy z pewnością nie jest jeszcze w pełni sfinalizowany, czyż nie? Dlatego najbardziej sensowne wydaje się elastyczne inwestowanie, które można w każdej chwili dostosować pod kątem treści. Ja z Twojego miejsca skierowałbym się w stronę planu oszczędnościowego w funduszach, ewentualnie z korzystnym ubezpieczeniowym opakowaniem, jeśli korzyści (przy przenoszeniu, podatkach) są istotne. Ale, jak już wspomniałem, będziesz mieć problem z wyborem funduszy i moim zdaniem nie da się tego zrobić bez profesjonalnej porady / pomocy. Pozdrawiam,

Napisany przez JonSnow
Cześć! Dziękuję za miłą odpowiedź, zdecydowałem się na plan oszczędnościowy ETF po przeprowadzeniu badań. Ukryte opłaty w DWS oraz koszty gwarancji i transakcji są nie dla mnie. Zwykły MSCI wystarczy!
Pozdrowienia

Napisany przez Matthew Pryor
Pewnie wystarczy prosty MSCI!

Sam ten komentarz daje mi przeczucie niepokoju. Który to ma być? I dlaczego? Naprawdę połykasz to bajeczka od doradcy z CAE?

Cześć! Dziękuję za miłą odpowiedź, zdecydowałem się na plan oszczędnościowy ETF. Ukryte opłaty w DWS i drogie gwarancje oraz koszty transakcyjne nie są dla mnie. Prosty MSCI powinien wystarczyć!
Pozdrowienia

Cześć,
dla pełności informacji, koszty w przypadku DWS nie są ukryte, ale wręcz przeciwnie, w przeciwieństwie do niektórych innych dostawców, są otwarcie prezentowane.

Ale - co oznacza Prosty MSCI powinien wystarczyć! ?
Istnieje prawie 45 różnych (według geograficznego zasięgu, według branż, według tematów, według krajów, według wielkości firm, itp.) !! I wiele innych dodatkowo.

Jeśli mówisz o MSCI World, obejmuje on ponad 1500 dużych i średnich firm z 23 krajów uprzemysłowionych, małe firmy i firmy z krajów rozwijających się nie są tu uwzględnione.
Najszerszym indeksem jest MSCI All Country World (MSCI ACWI IMI), gdzie uwzględniane są także małe firmy i te z krajów rozwijających się (ok. 8500 z 45 krajów).

Pozdrowienia,

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata