Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jak mogę zrezygnować z zmiany umowy o oszczędności budowlanej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,
kilka dni temu niezamierzenie zmieniłem umowę oszczędnościową i podniósłem comiesięczną wpłatę z 0 na 75 €, a także podniósłem kwotę oszczędności z 10000 na 35000.
Wczoraj przyszły dokumenty, ale teraz chciałbym zrezygnować z tej umowy ze względu na stratę odsetek i opłatę za zmianę w wysokości 250 € itp.

Czy nie mam prawa zrezygnować z umowy w ciągu dwóch tygodni od daty otrzymania dokumentów?

Ale właściwe pytanie brzmi, jak to zrobić?
Co i jak mam napisać do mojego dostawcy, aby zrezygnować z umowy?

Dziękuję z góry
BSFuchs

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy zmianie sumy oszczędności mieszkaniowych przewidziany jest faktycznie brak dwutygodniowego okresu odstąpienia. Kto był decydujący w sprawie zmiany? Czy to Pani/Pan z własnej inicjatywy, czy też pośrednik?

Napisany przez ADMCI4
Pośrednik
Naprawdę nie?

Mam na myśli, że de facto podpisałem nową umowę itp., czy w ogóle mogę od tego odstąpić?

Jeśli nie chcesz oszczędzać, to nie musisz. Nikt cię do tego nie zmusza.

Napisany przez ADMCI4
Ok,
jak mogę jak najtaniej wyjść z umowy?
Chodzi mi przede wszystkim o utratę odsetek, a raczej opłatę za zmianę itp., tego nie akceptuję.

Na pewno nie mam prawa odstąpienia?

Napisany przez obelix
Zazwyczaj kasy oszczędnościowo-kredytowe nie sprzeciwiają się życzeniom klienta.
W pierwszej kolejności należy skontaktować się bezpośrednio z doradcą (mam nadzieję, że był to doradca z kasy oszczędnościowo-kredytowej, w przeciwnym razie...) i poprosić o rozwiązanie umowy. Jeśli nie uda się osiągnąć porozumienia, wówczas należy napisać bezpośrednio do kasy oszczędnościowo-kredytowej.
To, czy pośrednik czy też Państwo bezpośrednio zaproponowali zwiększenie kwoty, nie ma znaczenia.
Nieopłacanie nowej umowy, lepiej mówiąc ogólnej umowy na 35 000 euro, niestety nie zwróci naliczonej opłaty manipulacyjnej. Ta zostanie natychmiast obciążona ogólna umowa.
Jak już wspomniano, należy zadzwonić do pośrednika.

@Obelix, ja przecież wiem, że opłata aktywacyjna zostanie obciążona natychmiast po zwiększeniu kwoty oszczędności budowlanej na koncie.
Jednak autor wątku twierdzi, że zwiększył ją z zera (0) do 75 EUR.
W związku z tym prawdopodobnie przy kwocie oszczędności budowlanej w wysokości 10 000 EUR opłata aktywacyjna jeszcze nie została opłacona.
Jeśli tak jest, to wystarczy, że po prostu zatrzyma składkę w wysokości 75 EUR i wszystko będzie w porządku.
I nie poniesie żadnych strat, ponieważ w sumie jeszcze nic nie wpłacił.
A może się mylę?

Napisany przez obelix

Jedoch schreibt der Forenstarter dass er von Null (0) auf EUR 75 erhöht hat.
Insofern ist vermutlich bei EUR 10.000 Bausparsumme die Abschlussgebühr auch noch nicht bezahlt.

dann frage ich mich, weshalb der Kunde einer Erhöhung überhaupt zugestimmt hat. Ich gehe davon aus, dass die AG für die bisherige BSS gezahlt ist.

Wenn insgesamt Null euro auf dem Vertrag sind, könnte er diesen einfach links liegen lassen und irgendwann wird er von der Bausparkasse - ohne Guthaben - aufgelöst. Zahlungserinnerungen ignorieren.

Der bessere und schönere Weg ist das Gespräch und eine Lösung mit dem Berater zu suchen.

Napisany przez MC Muffin
Najpierw sprawdź przesłane dokumenty, aby sprawdzić, czy masz tam możliwość odwołania. Jeśli tak, problem rozwiązany.

Przy zwiększeniu sumy oszczędności budowlanych nie ma możliwości odwołania.

Napisany przez MC Muffin
wtedy powiedziałbym, że dziecko wpadło do studni

Napisany przez obelix
Istnieje wystarczająca liczba pośredników i kas oszczędności mieszkaniowych, którzy respektują życzenie klienta - również w tym przypadku - (pozostało) respektując.

Jak już zostało napisane, pierwszym punktem kontaktu powinien być pośrednik/kasa oszczędności mieszkaniowych, zamiast marnować czas na forum.

Oczywiście warto zasięgnąć porady, ale następnie wybrać bezpośrednią drogę.

Jeśli spojrzysz na datę pierwotnego wpisu, temat powinien być już załatwiony lub wyjaśniony.

Jeśli zwiększenie i następnie obniżenie sumy oszczędności budowlanej miało miejsce w ciągu 1 roku, istnieje także możliwość skorzystania z bezpłatnego obniżenia sumy oszczędności.

Napisany przez Suxxess
Jeżeli nie podpisano jeszcze niczego, a podwyżka została uzgodniona jedynie telefonicznie, odsyłasz umowę niepodpisaną z adnotacją, że jest to błąd i nie chciałeś zmieniać swojej umowy.

Ustalenia telefoniczne muszą zostać najpierw udokumentowane. Nagrania rozmów telefonicznych bez wcześniejszego uprzedzenia są niedozwolone, a sprzedaż telefoniczna, tak samo jak sprzedaż drzwi w drzwi, podlega prawu odstąpienia od umowy, czyż nie? Czy się mylę?

No cóż, sprzedawca musiałby udowodnić, że zgodziłeś się na tę zmianę bezsprzecznie, co może być trudne bez pisemnego potwierdzenia.

Nie jest mi znane, że zwiększenie kwoty oszczędności budowlanych można zrobić telefonicznie. Możliwe jest jedynie za pośrednictwem formularza i podpisu. Zmniejszenie kwoty oszczędności budowlanych zaś można dokonać bez formalności za pomocą zwykłego pisma.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata