Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oszczędź na niskich oprocentowaniach / refinansuj?

Napisany przez Jimmy77
Cześć,

w 2011 roku kupiliśmy ETW za 145 000 €.
Najlepszy stopa procentowa, jaką wówczas otrzymaliśmy, wynosiła 4,95% efektywnie w Deutsche Bank :-(
Według prawnika i organizacji konsumenckiej nie mogę skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy.

Więc zastanowiłem się, co można zrobić.
Obecnie mamy stopę spłaty 1%, którą chcemy zwiększyć do 2,5 lub 3% w ciągu najbliższych 2-3 miesięcy. To już ma duże znaczenie dla czasu spłaty i sumy odsetek. Okres związania oprocentowaniem wynosi 15 lat, co oznacza, że po 10 latach, czyli obecnie za 7 lat, możemy wyjść z umowy. To oznacza, że za 2 lata już będę mógł szukać kredytu z okresem karencji. Czy to ma sens? Czy opłaca się kredyt z okresem karencji?
W jesieni 2016 roku otrzymam podwyżkę wynagrodzenia według taryfy.
Wtedy przejdziemy na stopę spłaty 5%.
Jednak nie potrafię obliczyć, jaka pozostała kwota kapitału pozostałaby mi, gdybym chciał wyjść z umowy po 10 latach...
Suma kredytu Deutsche Bank: 87 300 €, efektywna stopa procentowa 4,95%, spłata 1%, od 1.10.2014 3,0%, od 01.09.2016 5%.
Pierwsza rata do DB była wypłacana do 15.08.2011 i wynosi 198,27€
następne raty po 15.09 wynoszą 424,86€...

Czy może bardziej opłaca się zawarcie umowy o oszczędności budowlane, aby skorzystać z niskich stóp procentowych? Nie dostaję środków z VL ani nimi nie zarządzam, ponieważ trafiają one do funduszu od pracodawcy. Również nie otrzymujemy zasiłku na oszczędności pracownicze ani premii mieszkaniowej z powodu małżeństwa i zbyt wysokich dochodów.
Moja żona miała wtedy u Wüstenrot założony kontrakt oszczędnościowy na nieruchomość, gdy kupiliśmy mieszkanie. Okres trwania 15 lat. Z dofinansowaniem z programu rządowego.
Czy można skrócić okres trwania kontraktu oszczędnościowego do 10 lat, aby został przydzielony, gdy będziemy mogli wyjść z zobowiązania po 10 latach związania oprocentowaniem?

Więc mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłem.
Chcę jak najszybciej pozbyć się 4,95% odsetek i spłacić zobowiązanie tak szybko, jak to możliwe.
Myślę, że jedynym naprawdę sensownym rozwiązaniem jest ustalenie maksymalnej spłaty i wyjście po 10 latach, gdy odsetki będą nadal niskie, prawda?

Czy opłaca się nawet zapłacić odszkodowanie za przedterminową spłatę?
Czy byłoby taniej, gdybym zapłacił je i wziął nowy korzystny kredyt??

Mój kredyt KfW 47 500€, okres związania oprocentowaniem 15 lat, czas trwania 20 lat, efektywna stopa procentowa 4,58% jest teraz dla mnie zbyt drogi, co mogę z tym zrobić?
Czy opłaca się zapłacić odszkodowanie za przedterminową spłatę?

Mam nadzieję, że ktoś znajdzie czas i ochotę, aby zająć się moim problemem i podać mi kilka przydatnych wskazówek!

Dziękuję!!!

Napisany przez Suxxess
Jaki jest zapis w umowie dotyczący dodatkowej spłaty?
Czy możesz zwiększyć spłatę kredytu bez problemu? Jaka jest maksymalna kwota, jaką możesz spłacić rocznie?

I jaka byłaby wysokość należnej kary za wcześniejszą spłatę?
Ale jestem pewien, że specjaliści niedługo się odezwą.

Napisany przez Jimmy77
Dodatkowe spłaty są możliwe corocznie do 5%, ale nie mniej niż 1250€. Wskaźniki spłaty mogą być zmienione dwa razy podczas pierwszego okresu wiążącego oprocentowania, od 1,00 do 5,00%.

Napisany przez Jimmy77
Czy istnieje różnica, czy zwiększę spłatę z 1,0% do 3,0% (wychodzi to na około 145€ miesięcznie), czy też odkładam 145€ miesięcznie i potem wpłacę je jednorazowo jako dodatkową spłatę w wysokości 1750€!?

Czy istnieją jakieś triki w tej kwestii?

Napisany przez Suxxess
Co miesięcznie jest lepsze, ponieważ oszczędzasz w ten sposób na odsetkach skumulowanych. Oznacza to, że na kwotę 145 €, którą płacisz w styczniu, nie musisz płacić dodatkowych odsetek przez 11 miesięcy.

Jak już wspomniałam, dobrze by było sprawdzić, jak wysoka byłaby kara za wcześniejszą spłatę kredytu. Drugim rozważaniem, które mam na uwadze, jest natychmiastowe zwiększenie spłaty do 5% i spłacanie maksymalnej kwoty od tego roku co roku.

Aby móc pokryć tę różnicę, czy wziąć tańszy kredyt?

Napisany przez immerfernweh
Spłacaj, spłacaj, spłacaj... Jeśli chcesz podążać za moją logiką: płacisz teraz 4,95%, prawda? Kto dziś daje Ci 4,95% od Twoich oszczędności? A pomysł Suxxess wcale nie jest taki zły (wziąć kolejny, tani kredyt i spłacić jak najwięcej). Nie wiem jednak, czy otrzymasz kolejną pożyczkę jako hipotekę, bo dla zwykłego kredytu są wyższe odsetki, prawda?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Na zakup nieruchomości masz kredyt bankowy i kredyt KfW.
Jeśli organy ochrony konsumentów i prawnik odradzają wcześniejszą spłatę kredytu bankowego, to kredyt KfW po 3 latach również nie jest wcześniejszo spłacalny.

Ile środków znajduje się na koncie oszczędnościowym budowy domu?
Oczywiście można też obniżyć wkład własny, aby uzyskać szybsze przydziały dzięki środkom, które wpływają na konto.
Można albo, jak pisze Immerfernweh, spłacić dużą część kredytu, albo zastanowić się, czy zredukować spłatę i po upływie 10 lat skorzystać z zoptymalizowanego konta oszczędnościowego budowy domu dla banku i KfW. KfW także zostanie wtedy wypowiedziany zgodnie z BGB 489 po 10 latach.

Napisany przez BaufiImo87
Istnieje jeszcze trzecia możliwość, jeśli jesteś zainteresowany/a, po prostu daj znać.
(Nie chcę tutaj reklamować)

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
zasadniczo zwiększona miesięczna spłata kapitału jest korzystna, ponieważ jest ona zliczana co miesiąc. Jeśli to możliwe, maksymalna kwota może być uzupełniona poprzez dodatkową spłatę kredytu. Ponieważ refinansowanie jest możliwe dopiero za 7 lat, jeśli to możliwe, kwota spłaty może być dalej zmniejszona poprzez konto oszczędnościowe z dopasowanym przydziałem. Odsetki byłyby już ustalone na dzisiaj.

Napisany przez finri
@Jimmy77

Możesz wypowiedzieć umowę po 10 latach, ale musisz przestrzegać okresu wypowiedzenia wynoszącego 6 miesięcy. Oznacza to, że wcześniej niż po 10,5 latach możesz przejść do innego banku. Najlepiej wypowiedz umowę z dużym wyprzedzeniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata