Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Klasa podatkowa po ślubie z minimalnym dochodem zagraniczny.

Napisany przez MoonKid
Sam spodziewam się wkrótce osiągnąć dochód podlegający ubezpieczeniom społecznym zatrudniając się na pół etatu (około 1000 € brutto).

Moja żona zarabia (przeliczając!) około 300 €. Jednak nie jest to typowa praca na minimalny etat (praca o niskim znaczeniu), a jest to zagraniczne wynagrodzenie. Zagraniczna firma wypłaca pieniądze na zagraniczne konto. Jednak jej miejsce zamieszkania jest w Niemczech. O ile wiem, wynagrodzenie to także podlega opodatkowaniu.

Teraz nasuwa się pytanie, jakie powinniśmy wybrać klasy podatkowe?

Jeśli zarabiałbym jedynie ja, to pozostalibyśmy przy klasie 1 (lub 4). Prawda?

Ale jak wpływa na to pseudomini praca na minimalnym etacie?

Nie pamiętam już, gdzie leży granica wolnego od podatku dochodu. Jednak w tym roku zarabiałem niewiele. Do sierpnia miałem tylko studenckie prace dorywcze (około 2500 € z mini pracy).

Jednak moja żona do czerwca zarabiała pełną pensję za granicą i otrzymała pewnego rodzaju odprawę/premię. Jednak wtedy nie była jeszcze zameldowana w Niemczech! Czy to jest więc nieistotne?

doradca podatkowy byłby jedną z opcji, oczywiście. Planujemy zgłosić się do niego prawdopodobnie w przyszłym roku w związku z rozliczeniem podatku. Jednak sama konsultacja w sprawie klasy podatkowej kosztuje tutaj 60 € za godzinę. Dla naszego dochodu to po prostu nieproporcjonalne.

Napisany przez 2titan1981
Zapytaj w urzędzie skarbowym. Wiedzą dokładnie, ile później chcą od ciebie zebrać podatków. Udzielają także wskazówek dotyczących wyboru klasy podatkowej.

Napisany przez MoonKid
Urząd Skarbowy z pewnością nie jest dobrym źródłem. Chcą przecież zatrzymać swoje podatki i zalecaliby mi najbardziej niekorzystną wersję.

Napisany przez 2titan1981
Osoby przetwarzające chcą mieć mniej pracy z zeznaniami podatkowymi, a osiągają to dokładnie wtedy, gdy muszą tylko nacisnąć przycisk Wyślij - nic nie jest gorsze niż ciągłe przekomarzanie się z urzędem skarbowym.

Ale jeśli uważasz, że łatwiej jest zmagać się z urzędem skarbowym przy składaniu zeznań podatkowych, to oczywiście Twoja decyzja. Bardzo uciążliwe jest, gdy trzeba tam chodzić wielokrotnie, albo gdy coś zgubi się w poczcie, co chcesz złożyć... Lepiej zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Oczywiście możesz złożyć zeznanie podatkowe za pomocą odpowiedniego oprogramowania, ale wtedy może być skomplikowane ze względu na opisaną przez Ciebie sytuację mieszkaniową i dochód....

Napisany przez brainy
Po zaakceptowaniu propozycji 4/4 (co odpowiada 1/1) żadne z was nie będzie płacić podatków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata