Re: Zmiana z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne.
Napisany przez Karl-Hannover -
- wt sie 05, 2014 8:50 am
Przed trzydziestoma laty rozpocząłem prowadzenie własnej firmy i krótko potem zapisałem się do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Wtedy wszystko było w porządku. Składki nie były zbyt wysokie, a świadczenia adekwatne. Nie miałem powodów do narzekań. Jednak składki systematycznie rosły z każdym rokiem (co nie było takie straszne, ponieważ dobrze zarabiałem), ale przez wypadek musiałem przerwać pracę. Teraz jestem na emeryturze. Nadal musiałem płacić około 800 euro miesięcznie. Koszmar! Ale potem zadzwonił do mnie młody człowiek i powiedział, że mogę zrezygnować z prywatnego ubezpieczenia i wrócić do ubezpieczenia publicznego. Pomógł mi i teraz na szczęście płacę tylko minimalny składkę do publicznego ubezpieczenia zdrowotnego. Mężczyzna reprezentował firmę prawniczą D&S z Hanoweru. Są obecni w całych Niemczech (warto poszukać w internecie). Być może są inni, którzy mają ten sam problem. W każdym razie teraz jestem szczęśliwy. Powodzenia, twój Karl z Hanoweru.