Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu. Pomoc ;)

Napisany przez Don
Cześć wszystkim,

od jakiegoś czasu myślę o zakupie domu. Myślę, że znalazłem odpowiedni, chociaż trochę droższy, niż planowałem.

Cena domu: 229.000€
Kapitał własny: 60.000€
Dochód: 1.800€ netto

Być może można jeszcze coś zdziałać w sprawie ceny. Do tego dochodzą jeszcze prowizje dla pośredników, odsetki itp., więc myślę, że wydam około 253.000€.

Ile potrzebowałbym kredytu i jaka byłaby mniej więcej rata?
Mógłbym rozłożyć to na 25 lub 30 lat, ponieważ mam dopiero 26 lat.

Będę wdzięczny za waszą pomoc.
Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Bez znajomości, gdzie
Cena zakupu 229.000€

+ Prowizja dla pośrednika 3,57-7,14%
+ Podatek od nabycia nieruchomości 3,5-6,5% ceny zakupu, zależne od landu
+ Koszty księgi wieczystej/notariusza ~1,5%

- Kapitał własny 60.000€

= Koszty, które musisz wtedy zapłacić

Dochód netto 1800
- Bank prawdopodobnie nie zgodzi się na kwotę większą niż 40% Twojego dochodu netto przeznaczonego na utrzymanie.
- Czynsz ~2€/m² miesięcznie

= Miesięczna kwota, jaką możesz sobie pozwolić, ale w czasie finansowania nic złego nie powinno się wydarzyć

Tylko przykładowo...

Napisany przez Martin79HN
Cześć Donie,

Osobiście myślę, że będzie trudno zmniejszyć długi. Ale masz jeszcze dużo czasu.

Zastanów się nad poniższym rozwiązaniem:

Umowa oszczędnościowa Wohnriester z oprocentowaniem kredytu ok. 2,4% i saldem 30%, które przyniesie korzyści za 10-15 lat! Suma kredytu umowy oszczędnościowej np. 50 000 €
Możesz odliczyć od podatku i otrzymać dodatek 154 € oraz 300 € na każde dziecko w przyszłości! Kontynuuj regularne oszczędzanie w ramach umowy oszczędnościowej Wohnriester.

Dzięki temu zabezpieczysz sobie kwotę 50 000 € po stałym oprocentowaniu i skorzystasz z korzyści podatkowych na etapie oszczędzania i spłaty! W podeszłym wieku będziesz musiał zapłacić podatek.

Jeśli potrzebujesz kredytu, polecam Ci program KfW na zakup nieruchomości w wysokości 50 000 €. Obecnie oprocentowanie wynosi około 1% (na jednostkę mieszkaniową).

Jeśli posiadasz na przykład mieszkanie dla lokatora, możesz skorzystać nawet z dwóch kredytów po 50 000 €.

Pozostałą kwotę możesz pozyskać za pomocą kredytu na 10-15 lat z oprocentowaniem na stałym poziomie. Warto również wziąć pod uwagę, że może się zdarzyć, że w przyszłości zostaniesz żonaty i dodatkowo zarobi Twoja żona (i dzieci itp.).

kredyt przy 60% LTV (Loan-to-Value) na wartość rynkową nieruchomości z oprocentowaniem na stałym poziomie wynoszącym obecnie ok. 1,8% na 10 lat.

Wartość nieruchomości - 10% = wartość LTV
Wartość LTV 100% tego 60% = Korzystne warunki

Przykład:
Wartość nieruchomości: 250 000 € (Wskaźniki, koszty notarialne i inne opłaty muszą być uwzględnione!)
-10% = 225 000 € wartość LTV
z czego 60% = 135 000 €

czyli kredyt w wysokości 135 000 €
Kondycja własna 115 000 €

Przykład:
Wartość nieruchomości: 250 000 € (Wskaźniki, koszty notarialne i inne opłaty muszą być uwzględnione!)
-10% = 225 000 € wartość LTV
z czego 80% = 180 000 €

co oznacza kredyt w wysokości 180 000 €
Kondycja własna 70 000 €

Narzut na oprocentowanie przy ok. 0,2-0,3% !!! przy LTV na poziomie 80% (od wartości rynkowej)

LTV na poziomie 90% lub 100% jest jeszcze droższe!

W Twoim przypadku może to wyglądać następująco:
50 000 € programu KfW na zakup nieruchomości po 1% z 1% spłatą
150 000 € kredytu po 2,2-2,4% z 1% spłatą (narzut na oprocentowanie z pewnością z powodu małego kapitału własnego)

Przybliżony koszt kredytu 150 000 € = ok. 412 € miesięcznie
Przybliżony koszt kredytu 50 000 € = ok. 84 € miesięcznie

Dochód netto 1 800 €
- Koszty utrzymania na 1 m kw. 24 € za 100 m kw. = 240 € miesięcznie (nowe budownictwo)
- Jedzenie 300 €
- Samochód 200 €
- Ubezpieczenia 150 €
- Podatek od nieruchomości 50 €
itd.

Całkowity koszt 940 €

Myślę, że można sobie poradzić z 1% spłaty!
Możliwa dodatkowa spłata dobrowolna na poziomie 5% rocznie!

A finansowanie na kolejne etapy z minimalnym oszczędzaniem.
Umowa oszczędnościowa Wohnriester!

Podane informacje są bardzo ogólne i służą tylko do celów orientacyjnych!

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez sebastian-k
Wartość zastawu nie uwzględnia jednak opłat notarialnych ani podatku od nabycia nieruchomości, a jedynie:
cena zakupu lub ustalona/wyznaczona wartość przez bank - obniżka bezpieczeństwa.
Zatem:
Cena zakupu 250 000 € (bez notariusza, podatku od nieruchomości itp.)
- Obniżka bezpieczeństwa 10%
= 225 000 €
60% = 135 000 €
80% = 180 000 €
Niektóre banki stosują również obniżkę bezpieczeństwa w wysokości 20%. W przypadku mojego zapytania do Allianz, wartość nieruchomości nie została ustalona na podstawie ceny zakupu, lecz o 35 000 € niżej. Następnie została zastosowana obniżka bezpieczeństwa. Moi finansujący bank uznaje pełną cenę zakupu jako wartość i obliczył jedynie 5% obniżki bezpieczeństwa, co doprowadziło do

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Martin79HN
nic nie mam do Twojego szczegółowego opisu. Jednakże co do KfW Wohneigentum, wspomniałeś dwukrotnie o 1% oprocentowaniu i 1% spłacie kapitału.
Warunki można znaleźć tutaj:
https://www.kfw.de/inlandsfoerderung...gramm-(124)/#2

Natomiast stawka nominalna wynosi od 1,61% do 2,30%

Napisany przez Don
Wow, dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
Będę się nimi teraz przejmować.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata